18-08-17

DAB+ wordt uitgerold in meer grote steden van Australië

DAB+ wordt uitgerold in meer grote steden van Australië

 

De komende jaren wordt DAB+ uitgerold in meer grote Australische steden. Mediaregulator ACMA heeft plannen afgerond om digitale etherradio te gaan uitrollen in alle grote steden.

 

                                                                Foto: Digital Radio Australia


In 2009 zijn de commerciële radiostations, de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide gestart met uitzenden via DAB+. Naast vrijwel alle radiostations die op FM en AM uitzenden, zijn hier via DAB+ ook tientallen themakanalen te ontvangen.

 

Doordat het grootste deel van de bevolking in en om de grote steden woont, kan nu ongeveer 65% van de inwoners van Australië DAB+ ontvangen, ondanks dat slechts een half procent van het landoppervlak gedekt wordt met DAB+.

 

Inmiddels is DAB+ niet meer weg te denken in de grote steden en luistert 25% van de bevolking al digitaal naar de radio. Inmiddels zijn er al ruim 3 miljoen DAB+radio’s verkocht. 34% Van alle nieuwe auto’s verlaat de fabriek standaard met een DAB+ontvanger.


 De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan plannen voor de uitrol van DAB+ naar meer grote steden. De eerste plannen hiervoor ontstonden overigens al in 2015.

 

“Het afronden van het digitale radiokanalen plan is een belangrijke stap in de voltooiing van de uitrol van digitale radio in de hoofdsteden van de staten,” verklaard waarnemend ACMA voorzitter Richard Bean. “De ACMA gaat nu in gesprek met de omroepen over het starten van de procedure voor het toewijzen van zendlocaties.”


 Als één van de eerste regio’s waar DAB+ naar uitgerold gaat worden zijn Darwin en Canberra. Sinds 2010 wordt in beide steden al op kleine schaal en met laag vermogen getest met DAB+. Het is nu de bedoeling dat in deze steden definitieve vergunningen uitgegeven gaan worden. Ook komt er ruimte voor meer radiostations en mag het uitzendvermogen omhoog.

 

In beide steden komen twee multiplexen, waardoor er ruimte is voor ruim 30 radiostations. Bovendien gaat de publieke omroep ABC eindelijk via digitale etherradio uitzenden in Darwin.

 


Binnen twee a drie jaar is radio via DAB+ ook beschikbaar in Hobart, de hoofdstad van de staat Tasmanië, en Gold Coast, de zesde stad van het land. Ook hier komen in elke stad twee multiplexen.

 

Maar er komen meer steden waar DAB+ uitgerold gaat worden. “De voltooiing van de uitrol in de hoodsteden is nog maar het begin,” vervolgt Bean. “De commerciële radio-industrie heeft aangegeven dat er vele regionale radiostations graag via DAB+ willen gaan uitzenden, dus voor Australiërs die in andere grote steden wonen: stay tuned!"

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

 Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |