15-01-18

Toch nog even herhalen: VRT over van DAB op DAB+

Toch nog even herhalen: VRT over van DAB op DAB+

 

Even herhalen want dit kan toch wel belangrijk zijn voor luisteraars van onze openbare omroep,  de VRT radio's dus.En dan zeer zeker voor hij/zij die digitaal luistert via de ether.Ik heb het dan over de DAB uitzendingen in de oude standaard.De VRT begon er mee in 1997 en 20 jaar later kwam er een einde aan de verspreiding ervan.Dat wil dus ook zeggen dat DAB+ (de nieuwe norm) in de plaats kwam !

 

file_58073.jpg

Foto:RadioNL

 

Voor 1 december moesten de uitzendingen omgezet zijn naar de nieuwere standaard voor digitale etherradio, en zo geschiedde inmiddels.

 

Op kanaal 12A hoort u dus Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM, Klara continuo, MNM hits en Nieuws+ in de nieuwe DAB+ norm. De verouderde MP2-standaard werd dus voorgoed het zwijgen opgelegd.Sinds april 2015 had de VRT wel een DAB+testkanaal in de lucht. Hierop waren afwisselend de radiostations van de omroep in verschillende bandbreedtes te horen.Nu zijn dus alle radiostations van de omroep omgezet naar DAB+.Voor alle duidelijkheid, radio's met de oude DAB in de MP2 standaard kunnen de uitzendingen niet meer ontvangen.

 

DAB+ logo.png

 

Wie de RTBF radiozenders kan ontvangen via DAB

 

Over de radio uitzendingen van de RTBF heb ik nog niks extra mede te delen.Wél dat de RTBF ook testen uitvoert op DAB+ én dat er al verschillende radio's uitzenden in de nieuwe norm (en dus nog doorgaan (?) in de oude norm tot nader order) maar dat deze omroep onlangs toch een dagelijkse nieuwe zender lanceerde via DAB+.Tarmac is de naam.Ik vermoed dat deze radio enkel uitzend via de nieuwe norm (uiteraard wél via livestream).Meer hierover leest u HIER.

 

Een DAB+ radio ontvangt ook zonder enige moeite de oude DAB norm (niet in omgekeerde volgorde).

Wie dus in Vlaanderen een DAB radio heeft is er aan voor de moeite (indertijd was een DAB radio zelfs een dure investering).Die radio wordt dus hier zo goed als waardeloos...tenzij hij ook nog de mogelijkheid bezit om FM te ontvangen.In Engeland wordt er trouwens nog volop uitgezonden in zowel DAB als DAB+.

 

Tijdsbalkje rood.gif  

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.