12-08-17

VRT radiozenders van DAB naar DAB+ vanaf november!

VRT radiozenders van DAB naar DAB+ vanaf november!

 

De radiozenders van onze Vlaamse openbare omroep VRT schakelen vanaf november over van de DAB naar de DAB+-standaard. Dit heeft de VRT bekend gemaakt,konden we vernemen via Mediamagazine.nl

 

DAB+ logo.png

 

Bij onze Noorderburen wordt al een hele poos uitgezonden in de (nieuwe) DAB+-standaard.Ook in Duitsland én zeker in Groot-Brittanië waar bijna 50% luistert naar digitale radio.

 

De DAB+ standaard is de opvolger van DAB dat in de jaren tachtig al is ontwikkeld.De DAB uitzendingen van de VRT werden in de oude standaard opgestart in 1997.De nieuwe standaard biedt een betere geluidskwaliteit en gaat efficiënter om met de digitale ruimte in de ether. Hierdoor kunnen via één frequentie meer radiozenders in een betere kwaliteit worden uitgezonden. Daarnaast biedt de vernieuwde standaard ook mogelijkheden met betrekking tot het doorsturen van bijvoorbeeld teksten, logo’s én zelfs foto's naar de radio ontvangers.

 

De Vlaamse openbare omroep is al een tijdje aan het experimenteren met uitzendingen via DAB+ (afgewisseld Radio1 en Radio2) maar het gewone dagelijkse aanbod via de digitale ether wordt nog steeds aangeboden in de oude DAB norm. Daar komt vanaf november verandering in. Dan schakelt de VRT over van DAB naar DAB+.

 

Het is nog niet duidelijk trouwens of de uitzendingen via de oudere DAB-standaard in zijn geheel gestaakt worden zoals in Nederland is gebeurd. Bezitters van een radio met de oude DAB norm zijn wellicht vanaf november ook onbruikbaar in Vlaanderen.De oude DAB radio ziet de DAB + zender wel maar...kan deze niet weergeven.Omgekeerd is wél dat een DAB+ radio de oude DAB kan ontvangen én weergeven.

 

De commerciële zenderexploitant Norkring is al een aantal jaar actief in Vlaanderen en Brussel met een commercieel aanbod van radiozenders in de  digitale ether . Aan dit aanbod worden vanaf september dus de landelijke commerciële radiozenders Qmusic en Joe toegevoegd. Nostalgie, de derde commerciële radiozender die in heel Vlaanderen is te horen, wil pas in 2018 gaan beginnen met uitzendingen via de digitale ether alzo Mediamagazine.nl. Dan wordt het voor commerciële radiozenders in Vlaanderen verplicht om naast de analoge FM ook via de digitale ether uit te zenden.

 

logo vrt (2).jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.