11-08-17

Vandaag al eens weesten kijken naar de homepage van Google?

Vandaag al eens weesten kijken naar de homepage van Google?

 

Vandaag is het precies 44 jaar geleden dat hiphop is ontstaan in New York. Om de verjaardag van die invloedrijke muziekstroming kracht bij te zetten, biedt Google een interactieve onlinedraaitafel aan zodat iedereen zich even dj kan wanen.

naamloos.png

 

Een onlinedraaitafel met 2 platenspelers, een platenbak en schuifknoppen die het ritme regelen: dat biedt Google vandaag op zijn homepage (www.google.be) aan naar aanleiding van de 44e verjaardag van hiphop.

 

Klembord01.jpg

 

Die muziekstroming ontstond op 11 augustus 1973 in de Bronx in New York tijdens een feestje waar ene dj Kool Herc draaide. Hij verlengde de beat van de nummers door 2 platenspelers te gebruiken. Zo creëerde hij een "break" waardoor mensen langer konden dansen.

 

Naast dubbele platenspelers en dit breakdansen groeide ook het "emceeing" of rappen tot een vaste waarde van de hiphop uit. Daarbij declareert de "master of ceremony" een ritmische tekst bij de beats.

 

De invloed die hiphop sindsdien op mens en maatschappij heeft uitgeoefend, valt niet te onderschatten. Zo heeft de muziekstroming zowel muziek, dans, kunst als mode in een heel nieuwe richting geduwd.

 

Wie meer wil weten over de geschiedenis van hiphop, kan nog tot en met 17 september in Bozar in Brussel terecht waar een overzichtstentoonstelling loopt.

 

 

De Redactie

 

 Tijdsbalkje rood.gif

15:36 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Komende dagen zijn er veel vallende sterren!

Komende dagen zijn er veel vallende sterren!

 

Wie de komende nachten naar de hemel tuurt heeft een goede kans vallende sterren te zien. ​De meteorenzwerm Perseïden bereikt dan zijn maximum.  

 

dyn003_original_388_259_pjpeg_2616433_49b6e40f2d8101e388509047b15e81d4.2.jpg

 

En als het helder weer is, zijn er in de nacht van zaterdag op zondag naar verwachting tot 27 vallende sterren per uur te zien. Het hoogtepunt van de meteorenregen is in de nacht van zondag op maandag, met maar liefst 44 meteoren per uur. Er worden wel wolkenvelden verwacht, maar blijkbaar afgewisseld door heldere perioden.

 

Ook in de twee nachten daarna zijn nog altijd ruim twintig meteoren per uur te zien.

 

Wel kan het maanlicht een boosdoener zijn. De maan komt zaterdag op om 23.00 uur en zondag om 23.47. De beste tijd om de vallende sterren waar te nemen is volgens de meteorologen tussen zonsondergang en het moment dat de maan opkomt. 

 

De meeste vallende sterren zijn te zien aan de noordoostelijke hemel. De beste plek om te kijken is buiten de bebouwde kom.Zo weinig als mogelijk hinder van lichten dus.

 

Ieder jaar rond 13 augustus zijn er bij heldere hemel inderdaad veel vallende sterren te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren waar te nemen zijn.

 

Met een echte ster heeft een vallende ster echter niks te maken. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnen dringt en daar meteen verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo'n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een streep van licht.

 

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |