28-08-17

Noorwegen:Kritiek over afschakelen FM laait weer op

Noorwegen:Kritiek over afschakelen FM laait weer op

 

Met de afschakeling van FM in de regio Oslo in zicht laait de discussie in Noorwegen over het afschakelen van FM weer op. Volgens critici zou 60% van de Noren niet tevreden zijn met de overgang van FM naar DAB+, terwijl uit ander onderzoek blijkt dat het aantal luisteraars van digitale radiostations met 30% is gestegen.

 

file_12162.jpg

 Al sinds de aankondiging van de afschakeling van FM in 2015 rollen de voor- en tegenstanders over elkaar heen. Als eerste land ter wereld is Noorwegen begin 2017 begonnen met het afschakelen de FM-band. Eind dit jaar zijn er geen landelijke radiostations meer op FM te ontvangen. Ook de lokale commerciële zenders in de grote steden zijn dan niet meer analoog via de ether te ontvangen.

 

De afgelopen jaren is het aandeel digitale radio fors omhoog geschoten. DAB+ is nu het belangrijkste platform in Noorwegen om naar radio te luisteren. Het grote voordeel van digitale radio is in Noorwegen met name het grotere aanbod. Op FM waren slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 30 radiostations landelijk zijn te ontvangen. 78% Van de Noorse huishoudens heeft nu een DAB+radio.

 

 

Maar critici vinden de afschakeling van FM te vroeg. Opnieuw liet het dagblad “Dagbladet”, al jaren uiterst kritisch over DAB+ en grote concurrent van radio op de advertentiemarkt, door Ipsos onderzoek uitvoeren naar de omschakeling van FM naar DAB+. Volgens dit onderzoek zou 60% van de Noren ontevreden zijn over de omschakeling van FM naar DAB+. Slechts 24% zou tevreden zijn.

 

Het onderzoek dat is uitgevoerd was overigens niet echt uitgebreid en bestond uit slechts één vraag: Of de ondervraagde tevreden is over de overgang van FM naar DAB+. De vraag is dan ook in hoeverre dit onderzoek echt representatief is. Er is namelijk niet gevraagd waarom de ondervraagde niet tevreden is.


De uitkomsten van dit onderzoek verbaast Jørgen Torvmark, directeur van Digitalradio Norway, dan ook niet. Het uitzetten van een bekende technologie levert in het begin altijd veel kritiek op. “Mensen lijken vooral FM en DAB+ te willen hebben. Dit geldt vooral voor luisteren in de auto.” Momenteel heeft 38% van de Noorse auto’s DAB+ aan boord. Inmiddels wordt 98% van de nieuwe auto’s standaard met DAB+ geleverd. Het is dus een kwestie van tijd voordat de overgrote meerderheid van de Noorse auto’s digitale radio aan boord heeft.

 

Volgens Hilde Arnesen Austlid, directeur van ICT-branchevereniging IKT Norge, is de afschakeling van FM vooral een politiek spelletje geweest en is er te weinig aandacht geweest voor de gebruiker.

 

file_27736.jpg

 

Ondertussen lijken de Noren zich gewoon aan te passen aan het nieuwe luisteren. DAB+radio’s gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank. Daarnaast is het radio luisteren ten opzichte van voor het afschakelen van FM met slechts 2,8% gedaald.

 

Daarnaast vindt er momenteel door de digitalisering van de radio een verschuiving van luisteraars plaats. De digitale radiostations zagen hun bereik met 30% stijgen. Hiertoe zijn NRK P1, NRK P2 NRK P3, P4 en Radio Noorwegen, die nog deels via FM en landelijk via DAB+ te ontvangen zijn, niet meegerekend. Zij zagen veelal een daling.


De afschakeling van FM in Noorwegen gaat ondertussen onverminderd door. Over 43 dagen is de regio Oslo, de drukst bevolkte regio van Noorwegen, aan de beurt. Op 20 september zet hier de publieke omroep NRK haar FM-zenders uit. De landelijke en grote lokale commerciële zenders zetten hier pas in december de FM uit. Half december gaat Lapland als laatste regio over.

 

Overigens zijn de radiostations die van FM verdwijnen niet doof voor de kritiek. De publieke omroep NRK zet de komende maanden nog een groot aantal nieuwe DAB+zenders aan om de ontvangst te verbeteren. Deze is inmiddels al 99,7% en is daarmee al groter dan de oorspronkelijke FM-dekking van NRK P1 (99,5%).

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Luisteren naar RNW.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.