16-10-17

Spookradiozender op 4625 kHz ?

Spookradiozender op 4625 kHz ?

 

Het mysterie van de spookradiozender die al meer dan 40 jaar uitzendt, maar niemand weet wat het is.

 

Een mysterieuze Russische radiozender zendt al sinds de jaren 70 een zoemend geluid uit, afgewisseld met codewoorden en nummers. De zender heet zeer toepasselijk ‘The Buzzer’ of ‘MDZhB’ en komt uit het moerassige niemandsland rond Sint-Petersburg. Niemand weet echter wie verantwoordelijk is voor de vreemde geluiden. Er doen dan ook uiteenlopende verklaringen de ronde.

 

802908c0-7854-11e7-9075-49f2b34a0e35_web_scale_0.456919_0.456919__.jpg

 

Het signaal op radiofrequentie 4625 kHz werd voor het eerst opgepikt in de jaren 70, en in 1982 maakte men een eerste opname van de uitzending. In de loop der jaren is het geluid gradueel veranderd, maar de basis is hetzelfde gebleven: een regelmatig zoemend geluid dat af en toe onderbroken wordt door een stem die een of ander bericht lijkt voor te lezen.

 

Sommigen gaan ervan uit dat het Russische leger verantwoordelijk is voor de signalen. Al menen anderen dan weer dat het een poging is om contact te maken met buitenaards leven, of om te communiceren met spionnen.

 

Nog anderen vermoeden dat het gaat om een zogenaamde dodemansknop. Dat is een schakelaar die ervoor zorgt dat een machine automatisch wordt uitgeschakeld als de (menselijke) besturing uitvalt. Aanhangers van deze theorie stellen dat de zender zou stoppen met uitzenden en een tegenaanval zou inzetten als Rusland het slachtoffer zou worden van een kernaanval.

 

Nog een andere hypothese is dat de zender gebruikt wordt om te detecteren op welke afstand raketten zich bevinden. Volgens professor Stupples van City University in Londen is dit echter al zeker niét het geval. Als het wel zo zou zijn, zou het geluid volgens de professor meer als een autoalarm moeten klinken.

 

De meest gangbare theorie is dat de zender twee doeleinden heeft: het constante gezoem zou simpelweg een manier zijn om andere mensen te verhinderen het te gebruiken. Hiernaast zou het kunnen dat Rusland de zender in crisismomenten gebruikt, om hun wereldwijde netwerk van militairen en spionnen instructies te geven.

 

Over de betekenis van de uitgezonden boodschappen blijft een even groot mysterie heersen. Niemand weet wat ze willen zeggen of hoe men de code zou kunnen kraken.

 

 

Het Nieuwsblad

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.