31-07-17

Duitsland:PO Beieren mag klassieke zender van FM halen

Duitsland:PO Beieren mag klassieke zender van FM halen

 

Het is zo goed als zeker dat Bayerische Rundfunk haar klassieke radiozender BR-Klassik van FM mag halen. In 2018 moet BR-Klassik plaats maken voor de jongerenzender Puls. Alleen het Hof van Beroep kan nog roet in het eten gooien.


Begin 2014 lekte uit dat de Bayerische Rundfunk plannen heeft om BR-Klassik op FM te vervangen door Puls, de jongerenzender van de omroep die sinds mei 2013 via DAB+ en internet uitzendt.

 

Door BR-Klassik niet meer analoog, maar alleen digitaal via DAB+, satelliet en internet uit te zenden, profiteren luisteraars van een veel betere geluidskwaliteit dan bij FM, zo stelt de omroep. Op FM zou namelijk veelal storende ruis te horen zijn. BR-Klassik zendt via DAB+ uit met een bandbreedte van 144 kbps.

 

Het uitzenden van Puls past in de strategie om meer jongeren naar de radio te trekken. Momenteel trekt de pop- en servicezender Bayern 3 de meeste luisteraars onder de 50, maar volgens de omroep wordt de doelgroep 14tot 29 jaar onvoldoende bereikt.

 

De plannen van de omroep schoten behoorlijk in het verkeerde keelgat bij de liefhebbers van klassieke muziek, de Duitse Cultuurraad en commerciële radiozenders.

 

Liefhebbers van klassieke muziek opperen dat zij hun favoriete zender in de toekomst niet meer via de ether kunnen ontvangen. De Duitse Cultuurraad is bang dat de omroep klassieke muziek in het verdomhoekje wil plaatsen, terwijl commerciële zenders als Ego FM en Radio Galaxy vrezen voor oneerlijke concurrentie van Puls. Zij zijn, in tegenstelling tot het FM-pakket van de Bayerische Rundfunk, niet overal in Beieren te ontvangen.

 

Desondanks besloot de omroep haar plannen door te zetten.

file_38367.jpg

De afgelopen jaren werden daarom meerdere rechtszaken gevoerd, met telkens dezelfde uitspraak: Bayerische Rundfunk mag haar klassieke zender op FM vervangen door haar jongerenzender. Deze week bevestigden het Oberlandesgericht in München en het Grondwettelijk Hof deze uitspraak.

 

De omroep voldoet aan haar wettelijke verplichtingen met het uitzenden van 10 radiostations. Welke transmissiemethoden de omroep hiervoor moet gebruiken is niet vastgelegd. Daarnaast is het DAB+net van de Bayerische Rundfunk inmiddels al zover uitgerold dat “in vergelijking met analoge distributie van grote afwijkingen in de dekking geen sprake meer is.”

 

Daarnaast is het aantal verkochte DAB+radio’s de afgelopen 3,5 jaar fors toegenomen en hebben steeds meer huishoudens en auto’s de beschikking over een DAB+ontvanger. In juni had ruim 20% van de huishoudens in Beieren tenminste één DAB+radio. In 2015 was dit nog slechts 10%.

 

Overigens is nog maar de vraag hoeveel profijt de Bayerische Rundfunk gaat hebben van de frequentieruil. Jongeren luisteren steeds minder radio en als ze dat doen is dat grotendeels digitaal. Daarnaast is het programma van Puls dermate alternatief, dat hiermee maar een beperkte doelgroep aangetrokken wordt.

 

Voor de commerciële radiostations en de liefhebbers van klassiek muziek is er nu nog slechts één kans om de frequentieruil tegen te houden. Alleen het Hof van Beroep kan nog roet in het eten gooien. Maar of dit gaat gebeuren is nog maar de vraag.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.