12-07-17

Wallonië:FM-vergunningen commerciële radio verlengd

Wallonië:FM-vergunningen commerciële radio verlengd

 

De FM-vergunningen van commerciële radiostations in Wallonië zijn voor onbepaalde tijd verlengd. Reden voor deze verlenging is het ontbreken van een nieuw frequentieplan voor het Franstalige gedeelte van België. Oorspronkelijk zouden de vergunningen op 20 juli a.s.aflopen.

 

file_28991.jpg

 

Door de verlenging kunnen grote zenders als Bel RTL, Contact, NRJ, Nostalgie, Fun Radio en DH Radio, alsmede een groot aantal regionale en lokale stations voorlopig blijven uitzenden. De huidige vergunningen werden in 2008 uitgereikt.

 

Voor hoe lang de vergunningen verlengd zijn, is niet bekend. In de vergunning staat nu dat ze geldig zijn tot een dag voor de toekenning van nieuwe vergunningen. Een ruim begrip dus.

Zo moet er nog een besluit worden genomen over hoeveel FM-vergunningen één mediaconcern mag bezitten en hoe samenwerkingen met andere stations vormgegeven mogen worden. Aanleiding hiervoor was de terugkeer van de pop-rockzender Mint op FM door samenwerking met diverse regionale stations. Mint is eigendom van RTL, dat met Bel RTL en Contact al aanwezig is op FM.

 

En dan is er nog DAB+


Ook moet er nog een besluit worden genomen over een eventuele koppeling met DAB+ en hoe resterende capaciteit verdeeld kan worden.

 

Op dit ogenblik kunnen commerciële radiostations in Wallonië nog niet uitzenden via DAB+. Er is slechts één DAB+ net in de lucht en deze is in handen van de publieke omroep RTBF. Hierop mogen, met uitzondering van korte testperiodes, geen commerciële radiostations op uitzenden.

 

De wil bij commerciële radiostations om te gaan uitzenden via DAB+ is er overigens wel. Zo zijn er al vergevorderde plannen gereed en is ook de financiering al geregeld. Het wachten is op het stuk regelgeving hiervoor.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

file_30648.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.