12-04-18

Over de (zeer) slimme FM autoradio

Over de (zeer) slimme FM autoradio

 

Veel van de Radio 2 luisteraars hebben soms wel eens (afstem) problemen met/voor de ontvangst van hun regionale omroep.In principe gaat het over de regio uitzendingen van West-Vlaanderen (waar we het onderstaande stukje terug vonden) maar het kan ook dienstige informatie opleveren voor luisteraars in andere 'regio's'.Zelf heb ik ook wel eens het hieronder aangehaalde probleem omdat ik in Oost-Vlaanderen woon maar...in het grensgebied met Vlaams-Brabant.Op zo'n goeie 16 km. van St.Pieters-Leeuw krijg ik natuurlijk de uitzendingen van  'Vlaams-Brabant' in de auto (én de GSM-FM radio) binnen...Niet dat ik iets heb natuurlijk tegen die omroep...

 

Maar het probleem is ook aan de orde omdat de zender van Omroep Oost-Vlaanderen (zelfs met zijn steunzender in Aalst) niet zo'n goeie ontvangst garandeerd in de streek waar ik woonachtig ben.

 

Via de gewone FM radio (thuis of via het portatiefje) met manuele afstelling ontvang ik wel vrij makkelijk (en zelfs goed) West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en natuurlijk , zoals eerder aangehaald Vlaams-Brabant (Limburg via 97.9 FM lukt niet).En het kan dus ook je (meestal duurdere) GSM/smartphone overkomen met ingebouwde FM radio.Door Radio 2 werd indertijd blijkbaar een foldertje gemaakt: "Met RDS luistert je autoradio naar jou..." met heel wat uitleg over o.a. PS, AF, EON, REG on/off, enz... én tips voor het correct afstemmen.Blijkt dat de foldertjes zijn uitgeput maar vroeger kon je de info ook plukken via de website van Radio 2.Vandaag dus een herhaling via deze blog.

                                        

logo Radio 2.jpg

 

Het probleem...

 

Soms is je autoradio nogal eigenzinnig en kiest i.p.v. Radio2 West-Vlaanderen voor Radio 2 Oost-Vlaanderen. Hoe kan je dit voorkomen?

 

De FM-autoradio is de laatste jaren slimmer en slimmer geworden.Hij kent de naam van het radiostation en het soort programma. Hij toont je de juiste tijd en de datum. Hij kiest de sterkste zender, geeft extra info en plukt ondertussen verkeersinformatie ergens vandaan.

 

En toch heb je de indruk dat je radio af en toe niet luistert, dat hij soms wat eigenzinnig is. Het is meestal een kwestie van een knopje...

                          

Radio die frequenties zoekt.gif
RDS-luisteren: overal de beste ontvangst!Het Radio Data Systeem – RDS – stuurt onhoorbare digitale gegevens mee met de gewone FM-signalen die je radio ontvangt. Je hoort ze niet, maar ze zijn er wel en... ze zorgen ervoor dat radio-luisteren makkelijker wordt.

Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Het juiste programma zoeken: Program Service (PS) en Alternatieve Frequenties (AF).

PS toont de naam van het radionet waar je naar luistert. Bij Radio 2 lees je ook de provincienaam als de regionale redactie op uitzending is.

AF doet je autoradio alle frequenties van een radiostation onthouden; hierdoor schakelt je radio van de ene naar de andere frequentie wanneer nodig.

Wat heb je daaraan?

Wanneer je met de wagen Vlaanderen doorkruist en de hele tijd naar Radio 2 wil luisteren, schakelt je RDS autoradio automatisch over naar de frequentie die de
beste ontvangst garandeert.Comfortabel en veilig want je hoeft je radio niet zelf bij te regelen.

 

dyn001_original_420_245_pjpeg_2616433_c80f80962b4e129b4c564adc6f777d99_2.jpg
Maar wat als ik het nieuws en de verkeersinformatie uit mijn provincie wil blijven horen?...Soms is het dus beter dat de autoradio niet automatisch de sterkste frequentie kiest: bijvoorbeeld voor een Radio 2-luisteraar die in zijn eigen provincie rondrijdt en geen boodschap heeft aan het nieuws uit een andere provincie. Je RDS-systeem biedt ook hier een oplossing: Regional on/off. Hiervoor zit er een code in het uitzendsignaal en een knopje aan het toestel. Die code is de zogenaamde programma identificatie (PI). Tijdens de uitzendingen van Radio 2 voor heel Vlaanderen is deze code voor alle zenders dezelfde, zoals ook de naam van het programma dezelfde is. Tijdens regionale programma’s of nieuwsmomenten verandert de code voor elke provincie.Maar door de samenstelling van de PI-code weet de autoradio dat al die regionale zendfrequenties toch één radiostation vormen. Je kan dus kiezen. Als je heel Vlaanderen door wil, kies je ervoor om de Radio 2-frequenties als één familie te zien; als je in de provincie wil luisteren, hou je alle frequenties het
best apart. Hier moet je wel wat voor doen. Die functie heet in Rds-taal: Regional on/off. En nu komt de kat op de koord: Regional on/off werkt in alle autoradio’s anders! Sommige hebben een knopje REG dat je aan of uit kan zetten. Bij andere autoradio’s heeft de toets voor deze functie een andere naam of moet je de functie in het menu gaan zoeken. Als je het eenmaal gevonden hebt, lijkt je autoradio meteen een pak slimmer... Hij luistert nu perfect naar jou!

Enkele andere RDS-slimmigheden:

CLOCK TIME (CT): Zomer- of wintertijd? Jij weet altijd hoe laat het is. Ook binnen andere Europese tijdszones.

TRAFFIC PROGRAM (TP) - TRAFFIC ANNOUNCEMENT (TA) - Enhanced Other Networks (EON): Terwijl jij luistert naar een cassette of cd, blijft je radio in waaktoestand staan. Zo hoor je toch de verkeersberichten. Zelfs als die van een ander VRT-station komen. Maar misschien heb je genoeg aan de verkeersinfo die het radiostation van je keuze toch al uitzendt: zet het TA-knopje dan uit. Voor Radio 2-luisteraars is dit wellicht het best: tijdens de regionale infouitzendingen krijg je zo verkeersinformatie op maat van je provincie.

PROGRAM TYPE-FUNCTIE (PTY) vertelt welk programmagenre uitgezonden wordt. Hiermee kan je je radio ook naar je favoriete genre laten zoeken.

TRAFFIC MESSAGE CHANNEL (TMC): In RDS worden ook verkeersboodschappen in een gecodeerde vorm uitgezonden. Er zijn toestellen beschikbaar die deze informatie omzetten naar een tekst op een schermpje of zelfs omzetten naar gesproken boodschappen. Sommige navigatietoestellen gaan nog een stapje verder: zij houden rekening met deze informatie voor het bepalen van de beste route.

LET OP!
Niet elke RDS-radio beschikt over al deze functies. Oudere RDS-radio’s hebben zo hun beperkingen.

 

dyn002_original_420_225_pjpeg__39c2db68bece2997d7018e7cc77db329_2.jpg


 

Opgelet geldt dus alleen voor FM ontvangst...want met DAB (+) of zelfs DVB-T gaat het wél anders.En dan zwijg ik nog van online luisteren.Dit artikeltje verscheen eerder in 2010 maar het blijft wél actueel.

 

Tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.