30-07-17

Nederland:1 Op de 3 nieuwe auto’s heeft standaard DAB+

Nederland:1 Op de 3 nieuwe auto’s heeft standaard DAB+

 

Het aantal nieuwe auto’s dat in Nederland standaard wordt geleverd met een DAB+radio blijft gestaag groeien. In het eerste kwartaal van dit jaar verliet 32% van de nieuwe auto’s de fabriek met een DAB+ radio aan boord, zo blijkt uit gegevens van JATO Dynamics.

 

file_35744.jpg

 

De eerste drie maanden verschenen er bijna 120.000 nieuwe personenauto’s op het Nederlandse wegennet.

 

Bijna één derde hiervan was standaard voorzien van een DAB+radio. Daarnaast is bij nog eens 43% van de nieuwe auto’s digitale etherradio verkrijgbaar als optie.

 

In 2016 werd in totaal 26% van alle nieuwe auto’s in Nederland standaard met DAB+ geleverd.

 

Nederland ligt hiermee voor op bijvoorbeeld Duitsland waar DAB+ zelfs eerder gestart is.In dat land had in het eerste kwartaal van dit jaar slechts 12% een standaard DAB+ aan boord. Dit ondanks dat digitale etherradio in Duitsland steeds meer ingeburgerd geraakt. In september 2016 waren er al meer dan 8,24 miljoen DAB+radio’s verkocht.

 

In Nederland stond de teller eind 2016 op 581.000 verkochte DAB+radio’s.

 

Het is een kwestie van tijd dat er nog meer nieuwe auto’s standaard DAB+ aan boord krijgen. In Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel 88% van de nieuwe auto’s standaard van DAB+ voorzien, in Zwitserland ligt dit percentage op 61%.


De auto-industrie speelt en belangrijke rol bij de digitalisering van etherradio. 20% Van de totale luistertijd naar radio vindt in de auto plaats. Maar waar radio luisteren in huis en op het werk steeds vaker digitaal gebeurd (internet, televisie, DAB+), wordt in de auto nog meer dan 90% naar de analoge FM geluisterd.

 

Radio luisteren in de auto via internet is voor veel mensen (nog) geen alternatief in verband met de kosten. Veel mobiele providers werken nog met datalimieten. Hoe meer je gebruikt, des te meer je betaalt. En vooral met het streamen van audio en video gaat het hard met die data. Inmiddels zijn er al providers die onbeperkt data aanbieden voor een vast bedrag, maar de vraag is hoe ‘onbeperkt’ dit blijft als de netwerken vollopen in de toekomst.


DAB+ kent dat probleem niet. Net als bij FM is dit gratis uit de lucht te plukken. Inmiddels zijn alle landelijke en regionale stations, zowel publiek als commercieel, via DAB+ te ontvangen in Nederland. In de meeste gevallen is de dekking via DAB+ beter en zelfs groter dan via FM.

 

Hoe het in Vlaanderen en Wallonië zit? Geen idee...je hoort er bitter weinig over, spijtig !

 

RadioNL (Martin Slijper)

217056.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.