06-07-17

Satelliet:Radiozenders van de Ierse publieke omroep RTÉ verhuisd

Satelliet:Radiozenders van de Ierse publieke omroep RTÉ verhuisd

 

De radiozenders van de Ierse publieke omroep RTÉ (Raidió Teilifís Éireann) zijn verhuisd op de Astra-2 satelliet (28,2° Oost). De vier nationale publieke radiozenders, waaronder RTÉ Radio 1 en Lyric Fm zijn altijd al Free To Air te beluisteren geweest, maar Sky Digital verandert wel regelmatig de frequenties en transponders.

 

20170628143434_861_RTE.jpg

 

Dat heeft dus ook gevolgen voor de ontvangst buiten de Britse Eilanden. De zenders zijn sinds kort alléén nog maar te horen op de frequentie 11.836 GHz.(H) met SYM: 27500 en FEC: 5/6.

 

De Ierse publieke zender is ook nog altijd via de Lange Golf (AM - Long Wave) te horen en wel op de frequentie 252 Kilohertz. Aanvankelijk wilde de omroep daar al eerder mee stoppen maar het digitale bereik is-ook voor de vele Ieren in Engeland- te beperkt. Daarom werd de langegolf antenne opgeknapt om langer in dienst te kunnen blijven.Normaal zou de zender terug actief moeten zijn op 7 juli. De RTÉ wil op termijn ook via DAB+ gaan uitzenden in steden op de Britse Eilanden en het bereik vergroten in eigen land. Zolang dat bereik niet gerealiseerd is wordt de langegolf nog gebruikt en satelliet biedt uiteraard de beste ontvangst.

 

schotel stralend.gif

 

Helaas voor kijkers buiten (Noord-) Ierland zijn de zenders via de satelliet gecodeerd en alleen met Sky Digital abonnement te zien. Een satellietpakket op de Eutelsat op 9° Oost via de Ka-Band bestaat uit kleine op Ierland gerichte spotbeams, waardoor dit Free To Air pakket zelfs in Engeland niet is te ontvangen.

 

En ook Irish TV is er mee gestopt. Dit kanaal dat zich op de diaspora richtte in heel Europa is failliet. De zender bracht veel lokaal nieuws en muziek, maar kwam in grote financiële problemen door te hoge kosten zonder voldoende inkomsten.

 

Satellite Magazine (Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.