30-06-17

Satelliet: Ontvangst Eutelsat 9B met Astra satellieten combineren vrij kostelijk

Satelliet: Ontvangst Eutelsat 9B met Astra satellieten combineren vrij kostelijk

 

Met de aangekondigde plannen van Joyne, dat met CanalDigitaal op de satelliet wil gaan concurreren in Nederland, rijst de vraag wat voor satelliet dit  precies is en wat daar verder op is te ontvangen.

 

Dealers van satellietapparatuur zullen wellicht blij zijn omdat de vraag naar zogenaamde multi-lnb of multi-focus sets zal toenemen. Immers is de Eutelsat 9 een satelliet waarop Nederlandse schotelbezitters op hobby gebruikers na hun schotel nog nooit hebben uitgericht. 

 

De consument die op termijn voor Joyne kiest moet flink in de buidel tasten om alle populaire Duitse en Britse zenders en sowieso de meeste internationale en regionale kanalen dan nog te ontvangen omdat de satelliet 9° Oost een fors nadeel kent.

 

Ontvangst van de Eutelsat 9B op 9° Oost is namelijk niet met de gangbare schotels te combineren met de Astra 1, 2 en/of 3 satelliet zoals dit wel kan met de satelliet Astra 3 waarop CanalDigitaal (en in Vlaanderen TV Vlaanderen) haar aanbod verspreid. Zelfs veel van de sets die de Astra's en Eutelsat 13° Oost (de HotBird) combineren, zoals een Triax met multirail of een Visiosat met vier LNB's of Multytenne, zijn bij voorbaat ongeschikt voor ontvangst van 9° Oost en kunnen ook niet zomaar of zelfs geheel niet daar op worden aangepast.

 

Eutelsat.jpg

 

De Eutelsat 9B heeft weliswaar een grote footprint in Europa, maar het ongecodeerde zenderaanbod hierop is (momenteel) bepaald klein te noemen en van huidige ongecodeerde zenders die er te zien zijn is de vraag of ze daar permanent vrij blijven te ontvangen.

 

Een deel van het FTA aanbod op 9° Oost is zelfs van CanalDigitaal (TV Vlaanderen) eigenaar M7 Group S.A. en kan op elk moment op slot gaan omdat dit toevoer voor kabelnetten is. Wie dus Nederlandse kanalen wil gaan ontvangen en ook zenders als RTL TV, ARD, ZDF, WDR, Arte, 3Sat, BBC, ITV, Channel 4, Sky News, CNN HD, BVN, RTL Tele Letzebuerg, RAI Uno, TVE, Al Jazeera enzovoorts wil blijven ontvangen, moet in de toekomst in een behoorlijk prijzige satelliet installatie investeren.

 

Logo Satelliet draaiend huisje.gif

 

Het goedkoopste alternatief vormt wel de Maximum E 85 schotel, maar dan zijn alsnog meer LNB's en een duurdere 10 in 1 DiseQq switch nodig tenzij men de Eutelsat (HotBird) op 13° Oost  (vele honderden FTA zenders) opgeeft en kiest voor vier LNB's op 9° Oost en de drie Astra's.

 

Schotels zoals Cahors Big Bisat en een Wavefrontier bieden alternatieven maar zijn (zeer) prijzig, groot, opzichtig en complex om op te zetten. Wie in de toelkomst CanalDigitaal verlaat en de schotel simpelweg naar 9° Oost draait houdt dan ook een zenderaanbod over dat eerder op dat van Digitenne lijkt (Digitenne is het Nederlandse DVB-T ) en verliest naast de regionale Nederlandse kanalen in elk geval de BBC, Duitse publieke omroepen, vrijwel alle nieuwszenders en BVN. Daarmee lijkt Joyne al bij voorbaat niet te gaan profiteren van de kracht van satelliet ontvangst die dit bij de meeste gebruikers zo populair heeft gemaakt, namelijk het grote en rijke (gratis) FTA aanbod dat hierbij komt. 

 

Satellite Magazine (Jan-Hein Visser)

satellietschoteltje.gif

n.v.d.r.

Het overwegen waard ( en ook vrij goedkoop) kan een afzonderlijk schoteltje (eventueel 2e hands) zijn.Niet zo handig misschien (ik zou het zelf overwegen) en handmatig switschen.

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.