31-05-17

Sanctie voor RTBF na aanzetten tot discriminatie

Sanctie voor RTBF na aanzetten tot discriminatie

 

De RTBF, de publieke omroep is door mediawaakhond CSA (de Franstalige versie van de VRM) een sanctie opgelegd wegens het ‘aanzetten tot discriminatie’ van woonwagenbewoners. Het betrof uitspraken die radiopresentator Alain Simons deed op 22 november 2016 op VivaCité Charleroi.

 

file_11521.jpg

 

Simons waarschuwde in het regionale ochtendprogramma na de verkeersinformatie de luisteraars voor "de aanwezigheid van zigeuners in de streek van Loverval, Gerpinnes en Somzée".

 

Daarnaast vertelde de presentator: "Opgepast, sluit uw woning goed af. Als u waardevolle spullen in huis hebt, kijk uit".

 

De RTBF veroordeelde de uitspraken van Simons en schorste hem voor een week. Daarna bood de presentator op de radio zijn excuses aan voor zijn uitspraken. Dit kon echter niet voorkomen dat het Nationaal Comité Woonwagenbewoners bij het parket van Charleroi een strafklacht indiende tegen Simons wegens "aanzetten tot haat en discriminatie," waarbij woonwagenbewoners gelijkgesteld werden aan dieven.

 

Inmiddels heeft ook mediaregulator CSA een oordeel geveld over de uitspraken. Recent werd de RTBF daarom een sanctie opgelegd. In de week van 19 juni tijdens het regionale ochtendprogramma voor Charleroi op Vivacité dagelijks twee keer een boodschap voorlezen waarin de zender uitlegt dat het veroordeeld is door de CSA wegens het aanzetten tot discriminatie. Ook moet deze boodschap worden weergegeven op de website van het radiostation.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Middengolfzender Groot Nieuws Radio verdwijnt uit Zeewolde

NL:Middengolfzender Groot Nieuws Radio verdwijnt uit Zeewolde

 

De ACM wijst het verzoek van Broadcast Technology & Development (BTD), onderdeel van Broadcast Partners, af om gebruik te blijven maken van de antenne van Omroepmasten (Novec) in Zeewolde. Dit betekent dat Groot Nieuws Radio op zoek moet naar een ander opstelpunt voor haar middengolfzender.

 

file_15061.jpg

 

Groot Nieuws Radio maakt nu nog gebruik van de middengolfzender en bijbehorende ruim 200 meter hoge masten bij Zeewolde in de Flevopolder.

 

Voorheen maakte ook NPO Radio 5 gebruik van deze locatie, maar de publieke zender staakte in september 2015 haar uitzendingen via AM.

 

BTD wilde ook na 31 augustus 2017 van het opstelpunt Zeewolde gebruik blijven maken voor de uitzendingen van Groot Nieuws Radio via de middengolf. In de huidige overeenkomst heeft Omroepmasten uitdrukkelijk laten opnemen dat zij het antenne-opstelpunt Zeewolde vanaf 1 september 2017 sluit. BTD kan volgens de ACM niet redelijkerwijs verlangen dat eigenaar Novec het opstelpunt behoudt.

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Groot Nieuws Radio is in principe de enige Nederlandstalige middengolfzender die in Midden-Vlaanderen nog te ontvangen is.

 

 Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-05-17

DL: Uitbreiding landelijke DAB+net gaat door in 2017

DL: Uitbreiding landelijke DAB+net gaat door in 2017

 

Zenderexploitant Media Broadcast gaat ook in 2017 door met de uitbreiding van de dekking van het landelijke DAB+net op kanaal 5C. Inmiddels zijn er vijf nieuwe zenders bekendgemaakt, waarvan er inmiddels al twee zijn aangezet.

file_14415.jpg

 

Vorig jaar sloot Media Broadcast de grootschalige uitbreiding van het landelijke DAB+net af. In totaal waren er 49 nieuwe zenders aangezet waardoor de dekking toenam naar 92%. Via het landelijke DAB+net op kanaal 5C zijn onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy, Schwarzwaldradio en Absolut Relax te ontvangen.

 

Nu is de zenderexploitant met een nieuwe fase van de uitbreiding gestart. Eind april is al de zender Bad Mergentheim (5kW) in Baden-Württemberg aangezet. Deze verbetert de ontvangst in de regio tussen Heilbronn en Würzburg.Afgelopen  dinsdag 9 mei werd een zender in Bungsberg (0,5 kW) in Sleeswijk-Holstein in gebruik genomen. Deze verbetert de ontvangst in het noordoosten van de deelstaat.

 

En op dinsdag 16 mei werd de ontvangst in het zuidoosten van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren verbetert met een nieuwe zender in Neubrandenburg (2 kW).

 

Tenslotte worden er eind juli twee zenders in de deelstaat Brandenburg aangezet. De zender Brandenburg (3 kW) moet voor betere ontvangst op de A2 ten westen van Berlijn gaan zorgen. Een zender in Templin (10 kW) voor betere ontvangst in het noordoosten van de deelstaat.

 

Na deze uitbreiding wordt het landelijke DAB+net via 115 zenders uitgezonden en is deze in 96% van Duitsland buitenshuis te ontvangen. Aan verdere uitbreiding later dit jaar wordt nog gewerkt. Naar verluidt komen er dit jaar 10 zenders bij.

 

 

In Duitsland zijn inmiddels al ruim 8,3 miljoen DAB+ontvangers verkocht. In 2016 gingen er 1,2 miljoen DAB+ontvangers over de toonbank, een stijging van 21%. Dit terwijl de markt voor consumentenelektronica het afgelopen jaar iets daalde. Van alle nieuwe auto’s werd het afgelopen jaar ruim 21% voorzien van een DAB+radio.

 

RadioNL(Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet:Meer nieuwszenders gaan in HD uitzenden

Satelliet:Meer nieuwszenders gaan in HD uitzenden

 

In Vlaanderen zijn steeds meer internationale nieuwszenders in HD-kwaliteit te bekijken. Daarvoor moet men in vrijwel alle gevallen wel over satellietontvangst beschikken.

 

20170317122657_731_CNN-ANP.jpg

 

Al langere tijd zijn zenders als CNN, BBC World News, Bloomberg, RT en TRT World in HD-kwaliteit via de satelliet te ontvangen. Het gaat hierbij om verspreiding via de Astra1 (19,2° Oost)- en Astra2 (28,2° Oost) -satellieten die door veel satelliethuishoudens ontvangen kunnen worden. Ook op de Hotbird-satelliet op 13° Oost zijn enkele nieuwszenders, zoals o.a.Euronews in HD-kwaliteit te ontvangen.

 

Op deze satellietpositie (13° Oost) is het HD-nieuwsaanbod uitgebreid met de Engelse versie van de Israëlische nieuwszender i24 News. Deze HD-zender is ongecodeerd te ontvangen via de frequentie 11.642 GHz.(H) met SM:27500 en FEC: 3/4 (DVB-S2 – 8PSK).

 

Ondanks dat veel internationale nieuwskanalen in HD-kwaliteit ongecodeerd via de satelliet te ontvangen zijn, mogen vaste netwerkaanbieders alsProximus TV en Telenet de zenders niet zomaar aan klanten via eigen netwerken aanbieden. Hiervoor dient eerst een distributieovereenkomst met de betreffende zender gesloten te worden. Daarnaast speelt bij veel aanbieders beschikbare bandbreedte een rol.

 

Maar met een FTA (Free To Air) goedkoop satellietontvangertje los je veel op!

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-05-17

MNM: Steunt opnieuw blokkende studenten vanuit Leuven

MNM: Steunt opnieuw blokkende studenten vanuit Leuven

 

Juni is voor veel jongeren examenmaand, en radiozender MNM steekt hen opnieuw een hart onder de riem met Marathonradio. Van maandag 5 tot en met vrijdag 23 juni maken dj's Peter Van de Veire, Julie Van den Steen en Sander Gillis 19 dagen lang non-stop radio vanuit een vaste uitvalsbasis: het Marathonradiohuis in studentenstad Leuven.

 

2398849251.png

 

De uitvalsbasis van Marathonradio is niet langer de MNM-studio op de VRT, maar wel het Radiohuis in Leuven, de thuishaven van Radio 2 Vlaams-Brabant in het hart van de studentenstad. Vanaf 5 juni wordt het Radiohuis omgedoopt tot Marathonradiohuis. 

 

Vanuit de studio in Leuven wordt de hele live-uitzending verzorgd, maar het Marathonradiohuis wordt ook een centraal ontmoetingspunt voor studenten. Ze kunnen elkaar er op gerichte tijdstippen ontmoeten en tijdens hun blokpauzes een exclusief optreden meepikken bij Marathonradio Live.  Op de twee vrijdagavonden is er ook het Marathonradio Free Podium, waar studerende jonge muzikanten een platform krijgen. Daarnaast zijn er ook de Nationale Pauzemomenten én dj-sets tussen 19 en 20 uur. 

 

Marathonradio wordt opnieuw gepresenteerd door drie MNM-dj's: Peter Van de Veire, Julie Van den Steen en Sander Gilis. Het ochtendduo is niet aan hun proefstuk toe, maar voor Gilis wordt het zijn eerste Marathonradio. Hij krijgt zijn vuurdoop vanavond al tijdens een Marathonradio Oefennacht van middernacht tot 6 uur morgenvroeg. Op maandag 5 juni trekt hij 's ochtends mee de uitzending op gang met Van de Veire en Van den Steen, voor het trio elkaar 19 opeenvolgende dagen zal afwisselen aan de microfoon.

 

"Marathonradio is nodig voor elke student die aan het studeren is en die denkt dat hij of zij er helemaal alleen voor staat, want dat is niet zo. Wij zijn er dag en nacht! Letterlijk àltijd als de student bezig is, is er ook iemand van ons om hem of haar te steunen", aldus Gilis.

 

De drie vaste presentatoren krijgen versterking van het Marathonradio Rescue Team. MNM-dj's Eva Daeleman en Tom De Cock, die Marathonradio eerder al presenteerden, snellen studenten in heel Vlaanderen te hulp bij diverse problemen. Ze delen vandaag al op verschillende schoolcampussen fluostiften uit. "Want een gehighlighte cursus is er twee waard", aldus het duo.

 

De Redactie

 

naamloos.png

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Frankrijk: langegolffrequentie 162 kHz blijft stil

Frankrijk: langegolffrequentie 162 kHz blijft stil

 

Er komt geen officiële uitschrijving voor het gebruik van de langgegolffrequentie 162 kHz. De afgelopen maanden onderzocht mediaregulator CSA of er interesse was voor het gebruik van de voormalige frequentie van France Inter, maar er bleken geen serieuze kandidaten te zijn.

 

 

Begin dit jaar staakte de landelijke publieke zender France Inter haar uitzendingen via de langegolf. De omroep bespaart hier miljoenen euro’s per jaar mee. De langgegolfzender was namelijk de grootste stroomverslinder van het zenderpark van Radio France.

 

Overdag werd met een vermogen van maar liefst 2000 kW uitgezonden. ’s Avonds en ’s nachts werd er met 1000 kW geblazen.

 

Ondanks dat Radio France de langegolf heeft afgestoten, is de zender nog wel in de lucht. Geluid is er echter niet te horen. De frequentie wordt namelijk ook gebruikt als stuursignaal van de atoomklok voor 200.000 klokken en horloges. Om kosten te besparen wordt er overdag bij wijze van test nog maar met 1100 kW uitgezonden.Het zenderpark in Allois, in het midden van Frankrijk, wordt dan ook niet gesloopt.

 

Ondanks dat Radio France de langegolf afstoot, blijft de zender wel in de lucht. De frequentie wordt namelijk ook gebruikt als stuursignaal van de atoomklok voor 200.000 klokken en horloges. Geluid zal er vooralsnog niet meer te horen zijn. Het zenderpark in Allois, in het midden van Frankrijk, wordt dan ook niet gesloopt.

 

Europe 1 (183 kHz), RTL (234 kHz) en RMC Info (216 kHz) blijven vooralsnog uitzenden op de langegolf. Deze uitzendingen komen vanaf andere locaties.

 

Radio.NL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-05-17

Satelliet:BBC zet terug Red Button-kanalen in !

Satelliet:BBC zet terug Red Button-kanalen in !

 

De Britse publieke omroep BBC heeft het zenderaanbod op de Astra2-satelliet (28,2° Oost) fors uitgebreid. Het gaat om een jaarlijkse tijdelijke zenderuitbreiding vanwege zomerse evenementen.

 

3612464295.png

 

De BBC zet hiervoor zogenaamde Red Button-kanalen in om evenementen in de meest uitgebreide vorm aan kijkers aan te bieden. De naam Red Button is afgeleid van de interactieve verspreiding. Door op de rode knop van de afstandsbediening te drukken, worden op online- en video on demand-platformen van Britse aanbieders de Red Button-kanalen toegankelijk. Om Britse satellietkijkers hetzelfde aanbod te geven, zijn deze tijdelijke kanalen ook lineair via de Astra2-satelliet op 28,2° Oost toegevoegd.

satellietschoteltje.gif

Ook de Vlaamse en Nederlandse satellietkijker kan naar de Red Button-kanalen kijken omdat deze ongecodeerd worden uitgezonden en ontvangst in de Benelux ook met kleinere schotelantennes mogelijk is. De Red Button-kanalen zijn via de uitzendfrequentie 12.422 GHz.(H) met SYM: 27500 en FEC: 2/3 te ontvangen. In totaal zijn via de Astra2-satelliet zes Red Button-kanalen te ontvangen, waarvan één in HD-kwaliteit. De kanalen worden deze zomer tijdens enkele muziekevenementen en het Britse tennistoernooi Wimbledon ingezet.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

King Of Sat

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:10 Jaar Radio Alpe d'HuZes in de Franse ether

NL:10 Jaar Radio Alpe d'HuZes in de Franse ether

 

Radio Alpe d'HuZes is dit jaar wederom live te volgen vanaf morgen maandag 29 mei tot en met donderdag 1 juni via internet op de website opgevenisgeenoptie.nl. Daarnaast is Radio Alpe d'HuZes in dezelfde week ook tijdelijk te horen in de Franse Alpen via FM 107.6.

 

In 2008 besteedde het radioprogramma 'Knooppunt Kranenbarg' voor het eerst veel aandacht aan 'Alpe d'HuZes'.

 

Daar waar de luisteraars in Nederland met veel enthousiasme reageerden op de uitzendingen rondom dit fiets- en loopevenement voor het goede doel, kregen de deelnemers zelf en hun supporters maar weinig van de uitzendingen mee.

 

Michel Vrouenraets, destijds aanwezig als technicus voor 'Knooppunt Kranenbarg', wist dat zijn NOS-collega Robbert Meeder al behoorlijk wat ervaring had opgedaan met evenementenzenders voor Nederlandse bezoekers tijdens grote buitenlandse sportevenementen en dus was het een logische gedachte om dit ook bij Alpe d'HuZes te introduceren.

 

file_254666.jpg

 

De kleine radioploeg van Knooppunt Kranenbarg verbleef toen nog op camping La Piscine aan de voet van de Alpe in Bourg d'Oisans en tijdens het ontbijt werd het plan geopperd. Bert Kranenbarg zag het helemaal zitten, maar de ploeg was al in Frankrijk en het spontane idee moest nog wel technisch worden ingevuld. En dus werd er nog dezelfde ochtend aan iemand van de organisatie die nog in Nederland was een zender en een antenne meegegeven die een half uur voor de uitzending arriveerde.

 

Michel belde in allerijl zijn broer Maurice die mee was mee gereisd naar Frankrijk voor het maken van de filmpjes en die dacht een vrije middag te hebben. Als fervent bergsporter hing hij ergens rond boven op de Alpe d'Huez. In een recordtempo was hij terug in het dal en net voor de uitzending begon stond de antenne op het reportagebusje tussen de bomen op de camping en was er lokale Nederlandse radio.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Alpe d'HuZes-app 2017

 

logo_650x365.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-05-17

Nederland:Zendstation Lopikerkapel staat weer te koop

Nederland:Zendstation Lopikerkapel staat weer te koop

 

Het voormalig zendstation te Lopikerkapel staat weer te koop. KPN deed het historische complex vorig jaar nog van de hand.

 

Lopikerkapel.jpg

                                                                              Foto:rijksmonumenten.nl

 

Volgens informatie uit het Kadaster zou het complex vorig jaar zijn verkocht door KPN aan Dalsem vastgoed B.V. en Dhr. Eelco Hoet. Een klein jaar na de verkoop door KPN staat het complex weer te koop. Dit blijkt informatie van de vastgoedwebsite Redres. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de verkoop van historische erfgoed.

 

Het bijbehorende zendergebouw staat al enige tijd leeg. Het kantoor, dat betitelt is als rijksmonument, heeft nog enige tijd dienst gedaan als hoofdkantoor van de voormalige Nozema. Bij het complex behoort ook een bunker.

 

In deze bunker is het Omroep Zender Museum gevestigd. Door de huidige eigenaren is het huurcontract met dit museum opgezegd per september aanstaande. Het museum heeft daardoor eind maart haar deuren moeten sluiten. De collectie zal deels worden opgeslagen in een aantal etages van de zendmast van IJsselstein, de Gebrandytoren. Deze ruimte wordt beschikbaar gesteld door de eigenaar van de zendmast, Alticom. Het is echter niet mogelijk om de collectie te bezoeken door de strenge veiligheidsmaatregelen.

 

Het zendergebouw aan de Biezendijk is in 1938 door ir. B.A. Verhey van het architectenbureau Dwars, Heederik en Verhey uit Amersfoort ontworpen in Dudoktrant, het zogenaamde  zakelijk expressionisme. Door de Tweede Wereldoorlog heeft het toen gloednieuwe zenderpark dienst gedaan voor het doorgeven van radioprogramma’s van de bezetter.

 

Daarna  zijn de programma’s voor andere Hilversum 1 en Hilversum 2 te horen geweest via de zender nabij Lopik. Een uitgebreide beschrijving van het zendergebouw vind je op de website van Rijksmonumenten.

 

Mediamagazine.nl

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 28 mei 2017 

Radio2:De Pré Historie van morgen 28 mei 2017 
 
 
Morgen-zondag 28 mei brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 4e week van mei 1962 (55 jaar geleden), van de 4e week van mei 1972 (45 jaar terug), van de 4e week van mei 1982 (35 jaar geleden), en van de 4e week van mei 1992 (precies een kwarteeuw geleden).

 

Guy De Pré-De Pré Historie.jpg

 
Enkele opvallende hits van 55 jaar geleden waren: The Young Ones van Cliff Richard, Katinka van De Spelbrekers, en Can’t Help Falling In Love van Elvis. Verder hoor je een ex-minister over de ellende in ontwikkelingslanden, waarom er een internationale melkdag werd georganiseerd, een piepjonge zangeres Tonia geïnterviewd, een forse stijging van het aantal hartziekten in ons land, en Jane Mansfield op het filmfestival van Cannes. 
 

Me And Julio Down By The Schoolyard door Paul Simon, A Thing Called Love door Johnny Cash, en Lang Leve De Liefde door Marva, waren enkele van de straffe platen in de 4e week van mei 1962. Verder hoor je de vertegenwoordiger van de Belgische wegenfederatie die pleitte voor de aanleg van betere secundaire wegen in ons land, een Brusselse bloemenverkoopster over de gevolgen van de komst van de Metro, Will Tura die aankondigde dat hij zijn eigen grote shows ging brengen, Paul Codde als nieuwe én eerste mannelijke omroeper op BRT-tv, en voetballer Erwin Van den Daele misschien wég bij Club Brugge.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 4e van mei 1982 met een bijdrage over wie de beste chauffeurs waren, mannen of vrouwen, de Britten die minder moesten betalen voor de Europese Gemeenschap en wij méér, en platenproducer Hans Kusters over lang haar. Enkele hits van 35 jaar geleden waren: Felicita van Al Bano & Romina Power, Get Down On It door Kool & The Gang, en Doris Day van Doe Maar.

 

Daarna terug naar de 4e week van mei 1992 met de uitbundige viering van de eerste Belgische astronaut Dirk Frimout in zijn geboorteplaats Poperinge, Ingrid Baeyens die als eerste Belgische vrouw de top van de Mount Everest bereikte, ex-premier Van den Boeynants die vooruit keek naar het proces van zijn ontvoerders, de bende Haemers, en grote fans van Wendy Van Wanten. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Weather With You door Crowded House, The Test Of Time door The Dinky Toys, en You van Ten Sharp.

 

Dit is meteen de laatste ‘gewone’ aflevering van De Pré Historie voor de zomer. Tijdens de maanden juni, juli en augustus is er ‘De Zomer Van De Pré Historie’ met het beste uit dit programma !

 
 

3797016920_35.png


De platenspeellijst

 

Let's twist again - CHUBBY CHECKER
The Young Ones - CLIFF RICHARD
The lion sleeps tonight - THE TOKENS
Katinka - DE SPELBREKERS
Let's talk about love - HELEN SHAPIRO
Can't help falling in love - ELVIS PRESLEY
Hey Baby - BRUCE CHANNEL
Un Mexicain - LES COMPAGNONS DE LA CHANSON
Beg steal or borrow. - THE NEW SEEKERS
Freedom - MAC & KATIE KISSOON
Me and Julio down by the schoolyard - PAUL SIMON
A thing called love - JOHNNY CASH
Leve leve de liefde - MARVA
Song sung blue - NEIL DIAMOND
Long cool woman in a black dress - THE HOLLIES
Wade in the water - RAMSEY LEWIS TRIO
Down under - MEN AT WORK
Girl crazy - HOT CHOCOLATE
Felicita - AL BANO & ROMINA POWER
Doris Day - DOE MAAR
A little bit further away - KOKOMO
Get down on it - KOOL & THE GANG
The test of time - THE DINKY TOYS
Weather with you - CROWDED HOUSE
Vanavond ga ik uit - CLOUSEAU
Rhythm is a dancer - SNAP!
You. - TEN SHARP
You're all that matters to me - CURTIS STIGERS
To be with you - MR.BIG
Song of Ocarina - DIEGO MODENA & JEAN-PHILIPPE AUDIN

 

AL%20BANO%20&%20ROMINA%20POWER.jpg

 

 De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

de pre historie.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

De Pré historie platendraaier.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |