29-05-17

Frankrijk: langegolffrequentie 162 kHz blijft stil

Frankrijk: langegolffrequentie 162 kHz blijft stil

 

Er komt geen officiële uitschrijving voor het gebruik van de langgegolffrequentie 162 kHz. De afgelopen maanden onderzocht mediaregulator CSA of er interesse was voor het gebruik van de voormalige frequentie van France Inter, maar er bleken geen serieuze kandidaten te zijn.

 

 

Begin dit jaar staakte de landelijke publieke zender France Inter haar uitzendingen via de langegolf. De omroep bespaart hier miljoenen euro’s per jaar mee. De langgegolfzender was namelijk de grootste stroomverslinder van het zenderpark van Radio France.

 

Overdag werd met een vermogen van maar liefst 2000 kW uitgezonden. ’s Avonds en ’s nachts werd er met 1000 kW geblazen.

 

Ondanks dat Radio France de langegolf heeft afgestoten, is de zender nog wel in de lucht. Geluid is er echter niet te horen. De frequentie wordt namelijk ook gebruikt als stuursignaal van de atoomklok voor 200.000 klokken en horloges. Om kosten te besparen wordt er overdag bij wijze van test nog maar met 1100 kW uitgezonden.Het zenderpark in Allois, in het midden van Frankrijk, wordt dan ook niet gesloopt.

 

Ondanks dat Radio France de langegolf afstoot, blijft de zender wel in de lucht. De frequentie wordt namelijk ook gebruikt als stuursignaal van de atoomklok voor 200.000 klokken en horloges. Geluid zal er vooralsnog niet meer te horen zijn. Het zenderpark in Allois, in het midden van Frankrijk, wordt dan ook niet gesloopt.

 

Europe 1 (183 kHz), RTL (234 kHz) en RMC Info (216 kHz) blijven vooralsnog uitzenden op de langegolf. Deze uitzendingen komen vanaf andere locaties.

 

Radio.NL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.