31-05-17

Sanctie voor RTBF na aanzetten tot discriminatie

Sanctie voor RTBF na aanzetten tot discriminatie

 

De RTBF, de publieke omroep is door mediawaakhond CSA (de Franstalige versie van de VRM) een sanctie opgelegd wegens het ‘aanzetten tot discriminatie’ van woonwagenbewoners. Het betrof uitspraken die radiopresentator Alain Simons deed op 22 november 2016 op VivaCité Charleroi.

 

file_11521.jpg

 

Simons waarschuwde in het regionale ochtendprogramma na de verkeersinformatie de luisteraars voor "de aanwezigheid van zigeuners in de streek van Loverval, Gerpinnes en Somzée".

 

Daarnaast vertelde de presentator: "Opgepast, sluit uw woning goed af. Als u waardevolle spullen in huis hebt, kijk uit".

 

De RTBF veroordeelde de uitspraken van Simons en schorste hem voor een week. Daarna bood de presentator op de radio zijn excuses aan voor zijn uitspraken. Dit kon echter niet voorkomen dat het Nationaal Comité Woonwagenbewoners bij het parket van Charleroi een strafklacht indiende tegen Simons wegens "aanzetten tot haat en discriminatie," waarbij woonwagenbewoners gelijkgesteld werden aan dieven.

 

Inmiddels heeft ook mediaregulator CSA een oordeel geveld over de uitspraken. Recent werd de RTBF daarom een sanctie opgelegd. In de week van 19 juni tijdens het regionale ochtendprogramma voor Charleroi op Vivacité dagelijks twee keer een boodschap voorlezen waarin de zender uitlegt dat het veroordeeld is door de CSA wegens het aanzetten tot discriminatie. Ook moet deze boodschap worden weergegeven op de website van het radiostation.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.