01-06-17

Israël heeft geen publieke TV omroep meer

Israël heeft geen publieke TV omroep meer

 

Israël heeft geen publieke omroep meer. Het Eurovisie Songfestival was de allerlaatste uitzending van de IBA. De regering werkt aan een vervangend net.

 

IBA.jpgIsraël:

 

De IBA, Israeli Broadcast Authority, is al snel na de vorming van de Joodse staat opgericht en heeft altijd een belangrijke rol vervuld. Maar de regering van het land vond de zender te duur. In de afgelopen jaren is al veel bezuinigd en werden honderden medewerkers ontslagen.

 

IBA Channel 33, de nieuwszender van IBA die vooral in het Arabisch uitzond, verdween enkele jaren geleden al wegens bezuinigingen van de Eutelsat Hotbird (13° Oost). En nu is ook IBA Channel 1 gestopt. Een nieuwe omroep moet binnenkort de oude vervangen. 'KAN' gaat een algemeen net en een speciaal nieuwsnet vormen. IBA was in West-Europa niet te ontvangen maar wel een internationaal betaalkanaal onder de noemer TIN (The Israeli Network). Deze zender lijkt vooralsnog gewoon in de lucht te zijn en is in België via kabelnetten zoals van Telenet te zien. Daarnaast is in heel Europa het commerciële nieuwskanaal i24 News via de satelliet evenals online te bekijken.

 

Een groot gevolg, en dat kondigde IBA zelf tijdens de jurering van het festival aan, is dat met het stoppen van IBA ook de deelname van Israël aan EBU (European Broadcast Union) en daarmee het Songfestival vervalt. In principe doet Israël daarom volgend jaar niet meer mee.

 

Mocht de nieuwe omroep 'KAN' zich toekomstig kwalificeren om lid te worden van de EBU, dan keert Israël mogelijk wel weer terug op het festival, maar vooralsnog is ook die kans vrij klein.

 

TotaalTV (Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.