12-05-17

Ierse Publieke omroep stelt afschakeling langegolf uit tot juni 2019

Ierse Publieke omroep stelt afschakeling langegolf uit tot juni 2019

 

De Ierse publieke omroep RTÉ stelt de afschakeling van de langegolf opnieuw met twee jaar uit. Het was de bedoeling dat deze maand (mei 2017 dus) van dit jaar afscheid genomen zou worden van de frequentie 252 kHz, waarop RTÉ Radio 1 uitzendt, maar nu is besloten dit pas eind juni 2019 te doen. (De 252 kHz. is ook in Vlaanderen te ontvangen!).

 

file_40141.jpg

 

Eind vorig jaar werd al duidelijk dat de afschakeling van de frequentie, waarop ooit Atlantic 252 uitzond, wederom zou worden uitgesteld. Nu is bekendgemaakt dat dit opnieuw met twee jaar is.

 

Volgens de Ierse publieke omroep zijn er nog teveel luisteraars afhankelijk van de langegolf om, met name onderweg, te kunnen luisteren. Vooral door de oudere Ierse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk wordt nog veelvuldig via de langegolf naar hun thuiszender geluisterd.

 

Na juni 2019 hoopt de RTÉ Radio 1 in het Verenigd Koninkrijk te kunnen uitzenden via de kleine lokale software-based DAB+platformen, zo meldt RadioToday Ireland De kosten hiervan zouden maar een vijfde bedragen van de kosten  die de omroep nu nog jaarlijks uitgeeft aan de langegolf.

 

Momenteel is het als buitenlands station nog niet toegestaan om via DAB(+) in het Verenigd Koninkrijk uit te zenden.

 

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de langegolfzender van de RTÉ al in oktober 2014 uit zou gaan. Dit leverde echter een storm aan protesten op waardoor de afschakeling met drie maanden uitgesteld werd. Omdat de protesten aanbleven werd besloten om de langegolfzender nog eens twee jaar aan te laten staan. Nu is de afschakeling opnieuw met twee jaar uitgesteld.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.