15-05-17

Satelliet: Joyne in aantocht !

Satelliet:  Joyne in aantocht !

 

Nederland krijgt definitief een tweede aanbieder van satelliettelevisie. Joyne is het bedrijf dat voor het eerst sinds het bestaan CanalDigitaal met een eigen zenderaanbod via de satelliet wil gaan concurreren.

 

1715082187.2.png

 

Joyne laat aan Totaal TV weten dat het zenderaanbod uiterlijk in juli voor de satellietkijker beschikbaar komt. Het zenderaanbod bestaat in ieder geval uit de zenders van NPO, RTL en SBS Broadcasting. Daarnaast heeft Joyne ook distributieovereenkomsten met Discovery Networks Benelux en FOX Sports bereikt.

 

Over prijzen en abonnementsvormen kan Joyne op dit moment nog geen mededelingen doen. Opvallend is wel de overeenkomst met Discovery Networks. De contentaanbieder ligt met diverse partijen in de clinch over het vernieuwen van doorgifte-afspraken. Hieronder bevindt zich ook M7 Group dat eigenaar van CanalDigitaal is. M7 Group is echter nog in gesprek met Discovery en de zenders zijn vooralsnog ook gewoon beschikbaar.

 

Joyne gaat het zenderaanbod in eigen beheer via de satelliet uitzenden. Het heeft hiervoor een overeenkomst met satellietbedrijf Eutelsat gesloten. De satelliet waarop Joyne gaat uitzenden is de Eutelsat 9B satelliet op 9° Oost, een wat oudere satelliet van Eutelsat die voorheen op 13° Oost actief was.

 

Voor deze satellietpositie is om meerdere redenen bewust gekozen. De satelliet kan namelijk met kleinere schotelantennes in Nederland ontvangen worden. Voor recreatief gebruik zijn nog meer voordelen. Zo kan men met een 60cm schotel in vakantiegebieden in Europa, inclusief zuidwest Europa en Scandinavië, naar het toekomstig zenderaanbod van Joyne kijken.

 

Tot ver in Turkije en in Marokko is ontvangst met een 80cm schotel goed mogelijk. Nadeel is wel dat de meeste in Nederland kijkende satelliethuishoudens de schotelantenne opnieuw moeten uitrichten indien zij een overstap zouden overwegen. Om ook ontvangst van de ongecodeerde Duitse zenders op de Astra1-satelliet te behouden, dient men de hele installatie om te bouwen naar een dure multifocus antenne. Joyne heeft vanwege praktische redenen voor de Eutelsat 9B en niet voor de Hotbird-satelliet van satellietbedrijf Eutelsat op 13° Oost gekozen. Dat heeft te maken met de zeer beperkt beschikbare bandbreedte op de Hotbird. Joyne heeft met Eutelsat een huurovereenkomst voor meerdere transponders gesloten en ruimte om het zenderaanbod verder uit te breiden.

 

Draaiende schotelantenne.gif

 

Joyne heeft laten weten op korte termijn niet alleen meer informatie over het zenderaanbod maar ook over technische details, waaronder de codering, bekend te maken. Wel laat het bedrijf weten dat satellietkijkers die beschikken over een HD-satellietontvanger met CI-slot geen nieuwe ontvanger hoeven te kopen.

 

Satellite Magazine(Jarco Kriek, Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.