04-06-17

Nieuws over...Euronews !

Nieuws over...Euronews !

 

Euronews is onlangs gesplitst in twaalf versies. Sinds haar start op 1 januari 1993, zendt de nieuwszender maar één beeldsignaal uit met inmiddels 12 taalversies. Deze strategische wijziging is onderdeel van het zogeheten NEXT plan van de pan-Europese nieuwszender om haar distributiemodel te wijzigen.

 

euronews.jpg

 

Op satelliet blijft in Europa en daarbuiten dus gewoon de Engelstalige wereldwijde versie beschikbaar. In Europa op satelliet dus ook de Franse, Italiaanse, Russische, Griekse, en Hongaarse versie.

 

De Duitstalige, Portugese, Spaanse en Turkse versie zijn inmiddels exclusief via IPTV-providers in die taalregio’s aangeboden, terwijl de Arabische en Persische (Farsi) versie op internet beschikbaar zijn. In 2018 zal een op Noord- en Zuid-Amerika gerichte versie (1 versie) beschikbaar komen voor IPTV providers. Dit betekent concreet dat als kabelaars en andere providers thans ook andere audiotalen meeleveren deze verdwenen zijn en alleen de Engelstalige versie overblijft. Die is overigens in HD beschikbaar via de Hotbird-satelliet (13° Oost).

 

Om dit allemaal mogelijk te maken heeft Euronews volgens Mediamagazine.nl meer dan 1000 distributiecontracten herzien.Het nieuwe systeem werd getest in Duitsland. Euronews zegt van global naar ´glocal´ te gaan. Elke editie van Euronews is zo meer specifiek voor die editie gemaakt (content) voor haar doelgroep.

 

De nieuwszender zegt niet te zullen verworden tot een nationale/lokale nieuwsdienst, maar wil de eerste glocal internationale nieuwsaanbieder worden. Daarbij zullen de 12 teams zowel afzonderlijk als samenwerken om de ‘euronews-DNA’ te behouden. Elk nieuwsbulletin zal op alle edities Europees en internationaal nieuws omvatten, zakennieuws, sport, cultuur en technologienieuws, maar ook specifieke verhalen die voor de specifieke doelversie bedoeld is. Ook kan het voorkomen dat sommige content via meerdere edities te zien zal zijn.

 

Met de 12 versies denkt de nieuwszender ook aantrekkelijker te worden voor adverteerders die doelgerichter kunnen adverteren. Voor de nieuwe Euronews-versies heeft het bedrijf de honderden journalisten trainingen laten volgen. Euronews is thans voor 53 % in handen van Naguib Sawiris, een Egyptische zakenman.

 

NBC Universal/Comcast is in het proces om 25 % van de zender in handen te verkrijgen, waarna de zender mogelijk Euronews NBC zal heten en Europese publieke omroepen als France Televisions, RTBF, RTP, RTVE en Rai straks nog 22 % van de zender in handen hebben.

 

Medianieuws.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.