30-05-17

DL: Uitbreiding landelijke DAB+net gaat door in 2017

DL: Uitbreiding landelijke DAB+net gaat door in 2017

 

Zenderexploitant Media Broadcast gaat ook in 2017 door met de uitbreiding van de dekking van het landelijke DAB+net op kanaal 5C. Inmiddels zijn er vijf nieuwe zenders bekendgemaakt, waarvan er inmiddels al twee zijn aangezet.

file_14415.jpg

 

Vorig jaar sloot Media Broadcast de grootschalige uitbreiding van het landelijke DAB+net af. In totaal waren er 49 nieuwe zenders aangezet waardoor de dekking toenam naar 92%. Via het landelijke DAB+net op kanaal 5C zijn onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy, Schwarzwaldradio en Absolut Relax te ontvangen.

 

Nu is de zenderexploitant met een nieuwe fase van de uitbreiding gestart. Eind april is al de zender Bad Mergentheim (5kW) in Baden-Württemberg aangezet. Deze verbetert de ontvangst in de regio tussen Heilbronn en Würzburg.Afgelopen  dinsdag 9 mei werd een zender in Bungsberg (0,5 kW) in Sleeswijk-Holstein in gebruik genomen. Deze verbetert de ontvangst in het noordoosten van de deelstaat.

 

En op dinsdag 16 mei werd de ontvangst in het zuidoosten van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren verbetert met een nieuwe zender in Neubrandenburg (2 kW).

 

Tenslotte worden er eind juli twee zenders in de deelstaat Brandenburg aangezet. De zender Brandenburg (3 kW) moet voor betere ontvangst op de A2 ten westen van Berlijn gaan zorgen. Een zender in Templin (10 kW) voor betere ontvangst in het noordoosten van de deelstaat.

 

Na deze uitbreiding wordt het landelijke DAB+net via 115 zenders uitgezonden en is deze in 96% van Duitsland buitenshuis te ontvangen. Aan verdere uitbreiding later dit jaar wordt nog gewerkt. Naar verluidt komen er dit jaar 10 zenders bij.

 

 

In Duitsland zijn inmiddels al ruim 8,3 miljoen DAB+ontvangers verkocht. In 2016 gingen er 1,2 miljoen DAB+ontvangers over de toonbank, een stijging van 21%. Dit terwijl de markt voor consumentenelektronica het afgelopen jaar iets daalde. Van alle nieuwe auto’s werd het afgelopen jaar ruim 21% voorzien van een DAB+radio.

 

RadioNL(Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.