10-07-17

Einde ongecodeerde (commerciële) satellietverspreiding Duitse TV-zenders in zicht

Einde ongecodeerde (commerciële) satellietverspreiding Duitse TV-zenders in zicht

 

Het ongecodeerde aanbod van Duitse zenders (via de Astra 1 op 19,2° Oost) is voor veel Vlamingen en Nederlanders een belangrijke reden om via de satelliet naar tv te kijken. In steeds meer gevallen wordt ongecodeerde satellietontvangst in de huiskamer aan een vast tv-abonnement toegevoegd als extraatje met een Free To Air ontvanger. De zenders van de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF blijven in ieder geval wel ongecodeerd via de satelliet beschikbaar.Het gaat dus over de commerciëlen.

 

Technisat Das Original.jpg

 

De grote en meest bekeken commerciële Duitse zenders overwegen in de toekomst de SD-verspreiding via de Astra1-satelliet (op 19,2° Oost) te stoppen. Dit wordt door diverse Duitse media gemeld. De publieke omroepen ARD en ZDF maakten deze stap al enkele jaren geleden. De HD-zenders van de belangrijkste Duitse commerciële zenders zijn wel via de Astra1-satelliet te ontvangen maar worden gecodeerd uitgezonden. Om naar de zenders te kijken, is dus een HD+ abonnement nodig dat op dit moment jaarlijks rond de zeventig euro kost. De commerciële zenders willen de SD-verspreiding mogelijk binnen twee jaar al uitschakelen.

 

7043.jpg

 

De stap van de commerciële zenders is niet verwonderlijk. De zenders hebben te maken met een terugloop van reclame-inkomsten en het aantal lineaire kijkers. Dit wordt veroorzaakt door een veranderende mediaconsumptie waarbij meer online wordt gekeken. De eerste aanzet tot  betaaltelevisie werd eerder dit jaar al genomen. De Duitse commerciële zenders zijn in de ether via de nieuwe DVB-T2 uitzendnorm alleen met een betaalabonnement op Freenet te bekijken. Freenet is vergelijkbaar met HD+ en hanteert vrijwel een gelijke prijsstelling.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.