28-02-18

Hoe we zelf ooit analoge jingles maakten indertijd, pure nostalgie ! 

Hoe we zelf ooit analoge jingles maakten indertijd, pure nostalgie ! 

 

.

                                                    VU-meter2  VU-meter2

.
In november 2009 overleed in Dallas de Amerikaanse jinglecomponist Tom Merriman.Kon u lezen/vernemen ook via deze blog.Merriman behoorde samen met de in 1999 overleden Bill Meeks tot de grondleggers van de jingle industrie in de wereld.Merriman schreef niet alleen jingles, maar ook veel commercials, bedrijfsmuziek, musicals, shows en muziek voor themaparken. In september 2008 kreeg hij nog de Genootschap Jingle Award. Dat gebeurde tijdens een tribute-weekend in Dallas, waar hij werd geëerd door zo ongeveer iedereen in de jingle industrie. Op 9 november 2009, werd hij opgenomen in de 'Texas radio Hall of fame' wegens zijn verdiensten voor dit medium. Hij was dus de aanzetter, Radio Luxemburg en Radio Veronica én later de (bekende) zeezenders waren o.a.zijn volgelingen, althans wat jingles en commercials betrof.Maar ook ik was een volgeling...al kreeg ik geen award of enige trofee...ik hou er echter mooie (soms lachwekkende) herinneringen aan over, maar deze kunnen ze mij niet meer afnemen, ze zijn bovendien onbetaalbaar en niet meer na te spelen.Velen zitten in mijn eigen achiefje en soms kom ik op een of andere magneetband nog wel eens eentje tegen waar ik zelfs geen weet meer van had.En dat is nu juist het leuke eraan....

.

                              MINY-1964

 

Mijn allerseerste bandrecorder (1963-64) waarmee de eerste jingletesten (pogingen) op 3,75 cm/sec. gebeurden.Speciale tape om te plakken had ik niet en dus gebruikte ik maar dunne doorschijnende plakband. Dit apparaatje werk nog altijd prima (zelfs de bandjes heb ik nog)maar het is een echte batterijenverslinder.Werkt met 6 AA en 4 D batterijen!Twee sporen is dat ding rijk.De spoeltjes hebben een diameter van 8 cm en dat was goed voor 30 min muziek langs een zijde (of 45 min. met extra dunne band).

 

Het aantal jingles dat ik ooit zelf opnam kan ik zelfs niet meer inschatten, duizenden moeten het er geweest zijn en de creaties gaan nog altijd door tot de dag van vandaag.Indertijd in de jaren '60 was het wél knippen en plakken met de ouderwetse bandopnemer(s).Programma's maakte ik toen nog voor mezelf én voor een paar geburen... om de familieleden niet te vergeten, die misschien tot vervelens toe MOESTEN gaan luisteren.De ene zelfgemaakte jingle (of wat daar moest voor doorgaan) volgde op de andere in die muziekprogramma's.Radio Luxemburg,Radio Veronica,Radio London en Radio Caroline indachtig zijnde natuurlijk... maar de jingles kregen hier de bovenhand die soms gemaakt werden met oude 78-toerenplaten! De muziek had niet zo'n groot belang.Jingles maken werd toen al een passie.

 

De allereerste eigen (radio?) programma's werden ingeblikt thuis op zolder,een kleine gëïmproviseerde studio was de mededader.De muren waren afgeplakt met afgedankte kartons van eieren...alsof er geen geluid van buitenaf de studio mocht indringen op de derde verdieping van onze woonst.Tijdens de zomer was het er stikheet en in de winter bitter koud.Al zou je misschien het tegendeel gaan denken maar ik zat wél onder de (zwarte) pannen want daar hingen geen kartons van eieren op geplakt.Een staalkacheltje (jawel zo eentje uit kapitein Zeppos,al kwam daar muziek uit i.p.v.warmte) moest zijn uiterste best doen om toch voor enige 'gestraalde' warmte te zorgen... maar soms begaven de zekeringen beneden.Tja, onze 'conteur' thuis was ook niet alles.En om de rust te bewaren in huis beperkte ik het verbruik, zeker 's avonds als men TV zat te kijken in de huiskamer. 

 

Een klein Uher 5 kanaals mengtafeltje (zie foto hieronder) dat ik trouwens nu nog altijd heb én nog werkt, al wordt het niet meer gebruikt (ergens 20 x 25 cm groot) was één van de belangrijkste troeven.Dat was bovendien nog een duur ding ook (in de tijd) en werkte dankzij een batterijtje van 9 volt.Nu...tja 5 kanaals mono hé...wou je stereo (dat kwam later van pas in de jaren '80) dan had je er precies nog twee kanalen van over met (gelukkig) eentje voor de microfoon...

 

 

uher A121.jpg

 

Nu, toen ik dat mengtafeltje (of mixer) nog niet had kon ik mijn stem niet mixen en werd het improvisatie.Dus werd de stem appart maar opgenomen (de stemband dus).Dat stukje band werd er dan gewoon maar tussengeplakt...tussen de twee platen in en zo werden dan ook de jingles opgenomen.Klinkt hedendaags misschien wel lachwekkend maar wordt nu enorm veel toegepast in moderne studio's en radiouitzendingen...digitaal dan wel en ze noemen het nu plechtig 'voice tracks' ! Klinkt moderner maar was precies wat ik al toepaste begin der jaren '60.Een pattent heb ik er nooit op genomen...tommetoch...spijtig misschien.De jingles (of wat daar moest voor doorgaan in den beginne, want zo begon alles) werden ook op die manier ook opgenomen... de (programma) bandjes waren dus meestal een knipsel en plakselwerk om u tegen te zeggen.Maar het functioneerde.Ik kreeg ontzag door Jan & Alleman voor mijn creativiteit en kunde (letterlijk en figuurlijk).Zelfs op onze toenmalige BRT radio hadden ze zo'n jinges niet (?!).Al heeft Jan Van Rompaey verschillende creaties meermaals laten horen in zijn programma 'Jan & Alleman op Omroep Brabant.Bewijzen heb ik er zelfs nog van want die programma's waar ik aan bod kwam werden vastgelegd op...magneetband, of wat dacht u anders?

 

En mocht Jan bij toeval dit stukje lezen...dat was onder de naam van 'Jeanpierro dela Ninovita' ! In het boek dat hij later schreef werd dat trouwens ook in vermeld.Maar ook bij Omroep Brabant begin der jaren '70 liet René Gysenbergh in zijn ochtendprogramma 'Wakker zonder wekker' mijn knipsels wel eens op de luisteraars los vanuit Elsene op het Flageypein in het Flageygebouw.Trouwens ook het allereerste radioprogramma waar ik er zelfs een prijsje mee won op de koop toe.Welgeteld 10 singeltjes en 3 LP's ..... 

 

De microfoon die ik toen gebruikte was trouwens een doodeenvoudige en (gratis) bijgeleverd bij de aankoop van de Grundig bandrecorder (foto afgebeeld ook in dit blogstukje).De houder ervan was een omgebouwde bureaulamp met zo'n veer erop, precies een grijparm...Tegenwoordig zien trouwens professionele micro armen er precies hetzelfde uit! Tja, creatief waren we wel in die tijd.Het mocht ook niks (of zeer weinig) kosten.We gingen nog naar de school en het zalkgeld was (strikt)  beperkt. 

 

Ook nog vernoemenswaardig is volgende element.Buiten de studio en net boven de studiodeur op zolder hing een rode lamp omhoog...een ' peerken ' van precies 25 Watt! Minder zou ook wel gekund hebben maar ik vond geen rode lamp van 15 Watt.Tja, wie zou mij nu komen storen op zolder.Maar het zicht alleen was mooi en het gaf 'cachet', zeker voor degene die eens op bezoek kwam,vandaar dus.De lamp werd 'handbediend' met een oude 'interupteur' nr.1 ...eenpolig dus.Ergens gaan afbreken in een of ander duivenkot bij de geburen.Gemakshalve liet ik de lamp altijd branden.We bleven dus 'on air'.

 

      hobby boxen bandrecorders plak& knip BASF

Mijn hobbyboxen...zoals ze er hedendaags nog uitzien, pure antiek,ik heb er nog een paar.


Gewone doorschijnende plakband werd eind der jaren '60 wel vervangen door hobbyboxen (foto's hierboven).Kwamen ook goed van pas toen ik eind 1979 zelf radio begon te maken.Ideaal voor mijn eigen opgenomen jingles (of wat daar moest voor doorgaan) van en met bandjes gemaakt maar met medewerkng van moderner plakmateriaal dus.Ook ideaal toen ik mijn eerste reklamespotjes opnam.Zelfs mijn allereerste BASF doosjes heb ik nog ( pure rode hobbybox) eerst met behulp via een Uher bandopnemer (1966) en later een Grundig bandrecorder (1969).Beide op bandsnelheid  9,5 cm/sec.De foto zie je hieronder van de Grundig.Kwalitatief al stukken beter al dan de 3,75 cm/sec... Maar in de jaren '60 waren we toch nog de middengolf gewend.

 

                             GrundigTK124Mono-1969 twee sporen 

                            zij-grundig-tk124
 Grundig TK124 mono (1969) en twee sporig (9,5 cm/sec), bestaat niet meer... 


Een oude microfoon dus én een oude platendraaier (78-45-33).Geloof het of niet maar tussendoor werd er zelfs nog een 78-toerenplaat gedraaid want ik was ook verzamelaar van de dingen.Bill Haley en Little Richard met The Platers en Jodie Sands om Pat Boone niet te vergeten en Nat King Cole met zijn Smile kwamen de banden vervoegen op volle 78-toeren.De platendraaier had gelukkig een dubbele naald (N en M).

 

Even later werd het een Philips bandrecorder,rond 1971 moet dat geweest zijn en die had zelfs een 19 cm/sec.bandsnelheid én stereo op de koop toe.Bovendien was er zelfs de mogelijkheid om een echokamer in te stellen.Dat was echt een totale (stem) verbetering want op mijn stem kon ik wat (achtergrond) echo plaatsen, klonk dan wat als echtere radio én paste precies voor  het opnemen van jingles.De drie bestaande mogelijke bandsnelheden (3,75/9,5/18 cm.sec) werden ook al creatief eens gebruikt om mijn stem te vervormen.Monteren verbeterde zienderogend en de kwaliteit ging er weer goed op vooruit.Relatief moest er minder geplakt worden omdat er extra mogelijkheden waren met die Philips N4418 (en zijn 4 sporen).De bandrecorder was de moederband en meestal werd het overgezet op gewone audiocassettes en vice versa.Wijlen Julien Put had meteen ook een mogelijke opvolger voor zijn 'Kort gerockt' op zondagnamiddag ...want op zijn stem stond toen ook wat echo....tja, dat klonk beter bij Jerry Lee Lewis en Buddy Holly.De jaren '50 en '60 herleefden op zolder!

 

Voor alle duidelijkheid en om compleet te zijn had ik ook nog wel een Äkaï (1976) en een Teac (1978) bandopnemer in gebruik. 

 

                      2-N4418%20Philips-1974-2

                      3-N4418 Philips-1974-3

 De Philips N4418 was op dat moment het van het...4,75/9,5 en18 cm/sec. 4 sporig (stereo)Jingles en (vooraf) gemaakte radioprogramma's werden pas nadien op jinglecassette's en andere audiocassette's (120 min. BASF-CRO2) gezet (type gewone audio cassette) .Want op de (inmiddels vrije) radio stonden cassetterecorders, en er was (nog) geen geld voor echte jinglemachines! Meestal knipte ik mijn jinglescassettebandjes ook af op de juiste lengte ...Dat was nogal preciesiewerk want de cassettebandjes moesten volledig ontmanteld worden.Dat eerste lukte best wel aardig.Het opnieuw mooi dichtdoen was andere koek,maar al doende leert men wel en dat ging zelfs zeer vlot.

 

Maar alles was met plakband (BASF) te doen en een schaar én, zeker om niet te vergeten een wit vetpotlood om juist en precies af te tekenen waar geknipt en gesneden moest worden om (alweer) te plakken.

 

       PHILIPS BAND RECORDER N4520
   

                  Philips N4520-b

 

                  1-koppen Philips N4520

Het toetje, de Philips N4520 met zijn 38 cm/sec.en véle mogelijkheden een echt juweeltje!  


Het maken van de jingles zelf verbeterde wel met de aanschaf van de Philips N4520 bandrecorder rond 1984.Een echt 'paradepaardje'.De bandsnelheid werd opgedreven naar de professionele 38 cm/sec! (al was er ook 9,5 en 18 cm/sec).Vanaf dat moment ging ik mij ook echt bezighouden met het maken van reklamespotjes voor de lokale radio. Dat ding (die Philips) wil ik nu voor geen geld van de wereld meer missen.De Philips N4520 blijkt bovendien ook een onverslijtbaar iets te zijn met zijn drie onafhankelijke motoren.Riemen zijn er niet...Talrijke mogelijkheden zijn er in verwerkt...Werkt trouwens nu nog altijd steengoed en is erg dienstig voor de archieven (omzetten ook in MP3 b.v. )! Pure nostalgie...dat nog prima werkt al koste die stukken van mensen, maar dat had ik er voor over !

 

De (radio) programma's die eind der jaren '80 op band (voor) opgenomen werden via de bandrecorder werden overgezet op audiocassette met de Technics (foto hieronder).Lokale radio's kregen automaten en computers (of wat daar moest voor doorgaan naar huidige computernormen)... de bandrecorders verdwenen stilaan al werden ze nog een paar jaren gebruikt voor de non-stop muziek nachtprogramma's.

 

       cassettedeck

 

  De Technics RS-TR165 nog altijd dienstig voor omzetten archieven naar MP3!En tenslotte de intrede van het digitale (jingle) tijdperk.

 

      cool edit pro monteren digitaal

 

             Cool Edith Pro op de PC (laptop) eenvoudig zonder enig 'werktuig!   

 

In 2004 werd dan definitief overgeschakeld op digitale PC programma's om jingles, commercials en info's op te nemen.PC/laptop programma's die ook wel eens in professionale (radio) studio's worden gebruikt.Cool Edith Pro.(soms wordt ook wel eens Audacity gebruikt, daar niet van).Het werd dus de muis die het werk overnam van plakband, schaar en vetpotlood.Gedaan met de spagetti slingers van stukjes magneetband.Kan je echt niet meer vergelijken.Maar het echte plezante (knip/plak/potlood werk) en de andere handwerkjes behoren wél tot het verleden.Blijft over...de creativiteit en handigheid van het werk met de muis en het scherm.

.

Bandrecorders en cassettebandjes zijn dus allemaal niet meer nodig in onze moderne tijden.Al kunnen we ze niet wegbannen, ze hebben hun charme.Het materiaal dient nu om ons archief te bedienen, die het toelaten van het mooi digitaal in MP3 (of andere) om te zetten.De bandopnemer en de cassetterecorder rusten nog net niet in vrede en worden goed bewaard.Tijden veranderen...de (PC) muis heeft nu gewoonweg alles overgenomen.Maar...op de magneetbanden/cassettes staan toch de oudere jingles,ze worden goed bewaard.

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.