30-04-17

Boek:Zendstation Middelkerke 1928-2016

Boek:Zendstation Middelkerke 1928-2016

 

In de reeks Maritieme Radiogeschiedenis is het volgende boek verschenen met een uitgebreide beschrijving van het RMD zendstation te Middelkerke.

 

naamloos.png

Klik op de foto hierboven om te vergroten

 

Gilbert  Ghyselbrecht & Pieter Van Banden-Zendstation Middelkerke- oktober 2015.JPG

Ook ikzelf bezocht nog het zendstation begin oktober 2015 toen het nog actief was.Gilbert Ghyselbrecht gaf mij een deskundige uitleg over het reilen en zeilen van het inmiddels terziele gegaan (historische) radiogebeuren.De foto bekijken in groter formaat kan door er op te klikken.

Tijdsbalkje rood.gif

21:50 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kom morgen naar de Radio 2 Tuindag in Bokrijk!

Kom morgen naar de Radio 2 Tuindag in Bokrijk!

 

Op zondag 1 mei leggen niet alleen de vogels hun ei maar trekt Radio 2 opnieuw naar buiten maar dan om ontspanning te leveren. In het park van Bokrijk zorgen ze samen met de Landelijke Gilden voor een goed gevulde gezinsdag.

 

tuindagtijdelijk.jpg

Plantenmarkt

 

Van 8 uur tot 18 uur opent een unieke plantenmarkt, een walhalla aan planten en bloemen. Meer dan 200 standhouders bieden alles om je tuin ‘zomerklaar’ te maken. En deze kleurrijke markt wordt de hele dag vergezeld door een nog kleurrijkere waaier aan muziek.

 

bokrijk%20tuindag%20groot.jpg

Radio 2 live

 

‘De Madammen’ starten de dag van 10 uur tot 12 uur, ze zullen je oren verwarmen met live interviews. Praatgasten van de workshops en standhouders passeren al zeker de revue. Onder andere foodarcheoloog Alex Kool. Jawel, hij is kok én archeoloog, maar op 1 mei ontdek je er alles over! Slongs Dievanongs brengt live haar nieuwe single Schoene joenge.

 

De Madammen.jpg

 

Van 12 uur tot 13 uur neemt Radio 2 Limburg het over met onder andere foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh. Jawel, hij is kok én archeoloog, maar op 1 mei ontdek je er alles over! 

 

En de dag eindigt met ‘De Topcollectie’ met Peter Verhulst (foto hieronder) en dat tussen 13 en 16 uur.

 

Peter Verhulst -2017.jpg

tuindag radio2.jpg

Radio2

 

Feest in je tuin


Naast de live muziek kan je ook genieten van aangepaste gezinsactiviteiten. Onder het thema ‘Feest in je tuin’ zorgt de Landelijke Gilden voor een vol programma. Van 13 uur tot 17 uur vinden meerdere workshops plaats. Maar ook een geleid bezoek aan het arboretum is een echte aanrader.Deze dag is volledig gratis.(Parking kost € 7).

 

Plantenmarkt


Op de unieke planten- en bloemenmarkt met meer dan tweehonderd kleurrijke standhouders kan je tal van specialiteiten kopen om je tuin helemaal ‘zomerklaar’ te maken. Je vindt er heel wat producten die niet in de gewone tuincentra verkrijgbaar zijn. Zoek je zwarte tomaten, een nieuwe soort hortensia of een zeldzaam tuinkruid? Hier vind je ze beslist. De plantenmarkt is open van 8.00 u. tot 18.00 u.

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

'Hier zingt men Nederlands' bij/op lokale Radio P.R.O.S. !

'Hier zingt men Nederlands' bij/op lokale Radio P.R.O.S. !

 

Morgen -maandag 1 mei is het voor velen een verlofdag én dus een verlengd weekend.Normaal leggen op die dag niet alleen de vogels hun ei maar is er traditiegetrouw de Nederlandstalige Top 200 op uw lokale Radio P.R.O.S.

 

Dit jaar dus...NIET !

Hier zingt men Nederlands 1.jpg

 

Maar...er is een 'vervangprogramma' voorzien deze keer.Niet wegens een soort van vakbondsactie door de DJ's en telefonisten maar wél worden er tussen 5 uur in de ochtend tot 22 uur niks anders dan Nederlandstalige muziekjes gedraaid uit Vlaanderen én Nederland.

 

Héél lang geleden toen de Belgische televisie nog geheel in kleuren van zwart-wit hun uitzendingen verzorgden had je het bekende dagelijkse programma na het nieuws van 20 uur met als titel 'Hier spreekt men Nederlands'.

 

Awel bij het populaire 'PROSKEN' wordt dat dus 'Hier zingt men Nederlands ' morgen.'Vlaamse' én 'Ollandse' hits van toen maar ook van het heden!

 

Hier zingt men Nederlands 2.jpg

 

Luisteren is dus de boodschap.De liefhebbers worden op hun wenken voorzien.Luisteren kan via de livestream maar luisteren én zien kan via de videostream op de PROS-website ! Al mag je de FM band niet vergeten in het uitzendgebied en wel op de 105.8.

 

Maar uiteraard is er ook een aangepaste programmatie (met presentatoren) voorzien die dag.

Die ziet er als volgt uit:

 

05u00 tot  09u00 - Tim Schippers & Anja Sonck

09u00 tot  11u00 - Tom Hofman & Pieter Van Banden

11u00 tot  14u00 - Stef Leeuwenaert & Ed Van Bever

14u00 tot  16u00- Tony Van Beveren & Danny De Graaf

16u00 tot 18u00 - Soul Stonzy & Cindy De Cooman

18u00 tot 20u00 - Jo Van Gils & Evie Ghysels

20u00 tot  22u00 -Jan Backer & Ron Van Dijck      

 

Men zegge het voort...

Dansende PROSSERS.gif

Pros sticker WIT website.jpg

dyn007_original_353_12_gif__5254ad90acec7a43fb5beaa37890e3a6.2.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VS:Radiostation geeft 10 jaar na fataal spelletje FM-frequentie op

VS:Radiostation geeft 10 jaar na fataal spelletje FM-frequentie op

 

Entercom heeft besloten om 10 jaar na een fataal radiospelletje alsnog de FM-licentie van de zender op te geven. Het station dreigde nog altijd haar licentie kwijt te raken, maar nu Entercom gaat fuseren met CBS Radio heeft het radioconcern eieren voor haar geld gekozen.

 

file_61414.jpg


In 2007 kwam 107.9 The End (KDND) in Sacramento negatief in het nieuws na een wedstrijd met fatale afloop. Het station organiseerde de wedstrijd ‘Hold Your Wee for a Wii’ tijdens het programma ‘The Morning Rave’.

 

Hierin maakten kandidaten kans op een Nintendo Wii spelcomputer. De opdracht was simpel: zoveel mogelijk water drinken zonder naar het toilet te gaan. Degene die dit het langst vol wist te houden, won de spelcomputer.

 

Eén van de kandidaten was de toen 28-jarige Jennifer Strange. Een aantal uren na de wedstrijd werd zij echter dood aangetroffen. Uit sectie bleek dat ze was overleden aan een overdosis water. Tijdens de wedstrijd had Strange binnen een paar uur tijd ongeveer 7 liter water gedronken.


Kort na het voorval besloot Entercom het complete ochtendteam te ontslaan.

 

Naast de politie stelde ook mediaregulator FCC een onderzoek in. De familie van Strange besloot het radiostation en eigenaar Entercom aan te klagen voor “dood door schuld”.

 

Dit mede omdat aan het begin van het spelletje een luisteraar in de uitzending te horen was die waarschuwde voor de gevaren van teveel water drinken. In 2009 werd Entercom veroordeeld tot het betalen van $16,5 miljoen aan de nabestaanden van de vrouw.


Eind vorig jaar werd duidelijk dat de fatale wedstrijd na 10 jaar alsnog een staartje krijgt. Mediaregulator FCC heeft een hoorzitting bij de administratieve rechter gepland om te bepalen of de licentie van het station in 2013 verlengd had mogen worden.

 

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Entercom de licentie voor de FM-frequentie 107.9 in sacramento alsnog opgeeft. Vorige week werd bekend dat Entercom gaat fuseren met CBS Radio en het radioconcern wil voorkomen dat de hoorzitting vertraging voor de fusie gaat opleveren. Immers moet ook de FCC groen licht geven voor de fusie.

 

Het teruggeven van de FM-licentie betekent overigens niet dat The End uit de ether verdwijnt. Entercom verhuist het station naar de frequentie 106.5 FM. De afgelopen jaren was hierop de popzender Star 106.5 (KUDL) te ontvangen. Sedert maandag 7/2 is 106.5 The End te horen op deze frequentie. Na twee dagen simulcasten werd de frequentie 107.9 FM op woensdag 9 februari uitgezet.

 

Dat Entercom Star opoffert voor The End is niet zo vreemd. The End scoort momenteel een marktaandeel van 4,3% en staat hiermee zesde bij de luistercijfers. Star staat met 2,3% op de 15e plaats. Het deejayteam van Star wordt zoveel mogelijk bij andere stations van Entercom in de regio ondergebracht.

 

RadioNL(Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-17

Zaterdag 1 juli is het Disco-Time op Radio PROS

Zaterdag 1 juli is het Disco-Time op Radio PROS

 

Tom Hofman en Stef Leeuwenaert presenteren van 16u tot 20u de DISCO TOP 50 op lokale radio PROS.!
 

DISCO Top 50 Radio PROS.jpg

Alle luisteraars en dj's kunnen hun 3 favoriete disco platen doorsturen of invullen tot zaterdag 17 juni.In de studio én in het Praathuis van PROS liggen formuliertjes ter beschikking.Maar ook via deze directe link kan je het formuliertje downloaden en doorsturen naar stef@radiopros.be.
 
Digitaal van hieruit via deze directe link kan je het formuliertje ook invullen en hoef je zelfs geen e-mail meer te doen!
 
Tijdens het programma dat je kan beluisteren in het uitzendgebied via 105.8 FM én via video-en livestream zijn er leuke prijzen te winnen. Luister dus zeker mee!
 

Pros sticker WIT.jpg

Of beter nog! Kom langs in disco pak en maak mee de ambiance. Zij voorzien gratis hapjes en drankjes !
 
Praathuis en zomerterras open vanaf 16u ! 
Waar? Klik HIER
 

disco-top 50 radio PROS.gif

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 30 april 2017 

Radio2:De Pré Historie van morgen 30 april 2017 
 
 
Morgen-zondag 30 april 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de laatste week van april 1968 (49 jaar geleden), van de laatste week van april 1978 (39 jaar terug), van de laatste week van april 1988 (29 jaar geleden), en van de laatste week van april 1998 (19 jaar geleden).

 

Guy De Pré-De Pré Historie.jpg

 
Enkele opvallende hits van 49 jaar geleden waren: Lady Madonna van The Beatles, Concerto Voor Jou Natasha van Johan Stollz, en Valleri van The Monkees. Verder hoor je een ooggetuige van een dodelijk kettingbotsing in de mist op de Boudewijnsnelweg, de Amerikaanse vice-president Hubert Humphrey die liet verstaan dat er vredesgesprekken zouden komen met Noord-Vietnam, de staking van de bouwvakkers in ons land en de gevolgen daarvan voor de bouw van de Kennedytunnel in Antwerpen, en een bijzondere flessenschilder in Westmalle. 
 

Night Fever van The Bee Gees, Annelies Uit Sas Van Gent door Louis Neefs, en Come Back My Love van The Darts waren enkele van de straffe platen in de laatste week van april 1978. Verder hoor je een arts over de loodvergiftiging bij kinderen in de wijk Moretusburg in Hoboken, minister D’hoore ook over die loodvergiftiging, protest tegen de uitdrijving van de bewoners van de Neefsteeg in Antwerpen, en de Verbruikersunie tegen het vaststellen van een minimumprijs voor een bak bier door de Belgische bierproducenten. 

 

Na 11 uur nieuws en hits van de laatste week van april 1988 met Lutgart Symoens over de 1000e uitzending van haar verzoekplatenprogramma op deze zender Vragen Staat Vrij, de oudste Antwerpse vuilnisman, een bitsig debat over corruptie bij de Rijkswacht, en Céline Dion die het Eurovisie Songfestival won in Dublin. Enkele hits van 29 jaar geleden waren: Ne Partez Pas Sans Moi, het winnende Songfestivalliedje van Céline Dion, Paulien van Johan Verminnen, en Everywhere van Fleetwood Mac.

 

Daarna terug naar de laatste week van april 1998 met de boswachter die de ontsnapte Dutroux snapte, deelnemers aan een Witte Betoging tegen de regering Dehaene na de ontsnapping van Dutroux, de krantenkoppen de dag na die ontsnapping, en Freek De Jonge en Urbanus die lachten met de Belgische regering, politie en gerecht. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Dance The Night Away van The Mavericks, Wie Ben Jij van Isabelle A, en High van Lighthouse Family.
 

 
 

3797016920_35.png


De platenspeellijst

 

Congratulations - CLIFF RICHARD
Lady Madonna - THE BEATLES
Delilah - TOM JONES
Simon says - 1910 FRUITGUM COMPANY
What a wonderful world - LOUIS ARMSTRONG
Concerto voor jou Natasha - JOHAN STOLLZ
Captain of your ship - REPARATA & THE DELRONS
Valleri - THE MONKEES
Denis - BLONDIE
Night fever - THE BEE GEES
I love the sound of breaking glass - NICK LOWE
Annelies uit Sas van Gent - LOUIS NEEFS
Alexandrie Alexandra - CLAUDE FRANCOIS
Come back my love - DARTS
Mr. Blue Sky - ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA
Argentina - CONQUISTADOR
Gimme hope Jo'Anna - EDDY GRANT
Everywhere - FLEETWOOD MAC
Paulien - JOHAN VERMINNEN
Play it cool - FREIHEIT
Hey Marlene - WON TON TON
Ne partez pas sans moi - CELINE DION
Stop. - SPICE GIRLS
Dance the night away - THE MAVERICKS
Angels - ROBBIE WILLIAMS
Wie ben jij - ISABELLE A
High - LIGHTHOUSE FAMILY
Gettin' jiggy with it - WILL SMITH

 

louisneefs1 radio2.jpg

 

 De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

de pre historie.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

De Pré historie platendraaier.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitse DVB-T aanbieder biedt online zenderaanbod via HbbTV

Duitse DVB-T aanbieder biedt online zenderaanbod via HbbTV

 

HbbTV combineert lineaire broadcasttechnieken met internet. Via HbbTV kunnen hierdoor diverse online diensten zoals uitgesteld kijken via HbbTV geschikte apparatuur aan de kijker aangeboden worden. In Duitsland is Media Broadcast nu begonnen met een online zenderaanbod dat via HbbTV te benaderen is. De zenders zijn zonder enige vorm van abonnement via het nieuwe Duitse DVB-T2 netwerk beschikbaar.

 

HbbTVtelevisies.jpg

OTT via DVB-T2

 

Het OTT-pakket bestaat uit de tv-zenders VIVA, Comedy Central, TLC en N24 Doku. HbbTV wordt daarnaast gebruikt om meer dan zeshonderd publieke en commerciële radiozenders via DVB-T2 in de Duitse huiskamer te brengen. Men dient voor het HbbTV OTT-aanbod wel over Freenet TV Connect gecertificeerde apparatuur te beschikken.

 

In Duitsland wordt DVB-t2 gecombineerd met de nieuwste codec H.265, ook wel HEVC genoemd.

 

TotaalTV (Jarco kriek)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-17

Radio P.R.O.S. was in w.z.c.' De Pastorij' in Denderhoutem

Radio P.R.O.S. was in w.z.c.' De Pastorij' in Denderhoutem

 

Gisteren-donderdag 27 april - was een délégatie van Radio PROS ter gast in woonzorgcentrum ' De Pastorij'  in Denderhoutem en ze presenteerden de bewoners en hun familie aldaar op een leuke ontspanningsnamiddag waar zang en dans nooit ver weg was.Ook de treintjes zwierden tussen de tafeltjes door in de volgelopen feestzaal van de w.z.c

 

rusthuis-zorgdorp-de-pastorij.jpg

 

De presentatie lag in de handen van Tim Schippers,Ron Van Dijck,Anja Sonck en Pieter Van Banden.

 

Er was leute en plezier én tussen 14u30 en 17 uur werden populaire verzoekplaatjes gedraaid.Wegens het grote succes (én tijdsgebrek) kon spijtig genoeg niet iedereen op zijn wenken bediend worden.Daarom verzorgd lokale Radio P.R.O.S. op maandag 15 mei a.s. tussen 14 en 15 uur een speciaal ingelast 'verzoekprogramma' met enkel 'Plaatjes met gaatjes'...en in dit programma worden de resterende plaatjes gedraaid voor de rusthuisbewoners.

 

DSCN7818(1).jpg

Ron Van Dijck,Tim Schippers,Anja Sonck en Pieter Van Banden hier samen met enkele rusthuisbewoners

DSCN7784.jpg

Koffie en gebak en nadien een goeie Tripel...

DSCN7832.jpg

Op de gezondheid en graag tot een volgende keer...

 

Na afloop kregen de presentatoren niks anders dan lovende reacties...ook voor herhaling vatbaar werd hier en daar al gesuggereerd!

 

Ondertussen werd het evenement ook geplaatst al op Pers Regio Dender, klik HIER  ( P.R.O.S. twee uur lang live op antenne vanuit De Pastorij…)

 

Hieronder een paar foto's van de ontspanningsnamiddag.Meer foto's ziet u weldra ook op de website van radio PROS onder de butten hierboven 'foto's' en dan klikken op 2017.

 

DSCN7806.jpg

Alhoewel Denderhoutem geen treinstation heeft was er toch een tijdelijke omleiding gelegd mét tussenstopplaats

 

Een reeks foto's van het gebeuren hieronder.Voor groter formaat even (muis) klikken op de foto's is voldoende.

 

DSCN7776.jpg

DSCN7777.jpg

DSCN7778.jpg

DSCN7779.jpg

DSCN7780.jpg

DSCN7781.jpg

DSCN7782.jpg

DSCN7783.jpg

DSCN7784.jpg

DSCN7786.jpg

DSCN7788.jpg

DSCN7789.jpg

DSCN7790.jpg

DSCN7791.jpg

DSCN7794.jpg

DSCN7795.jpg

DSCN7797.jpg

DSCN7799.jpg

DSCN7801.jpg

DSCN7806.jpg

DSCN7807.jpg

DSCN7808.jpg

DSCN7809.jpg

DSCN7811.jpg

DSCN7813.jpg

DSCN7814.jpg

DSCN7815.jpg

DSCN7816.jpg

DSCN7817.jpg

DSCN7818.jpg

DSCN7819.jpg

DSCN7821.jpg

DSCN7822.jpg

DSCN7829.jpg

DSCN7830.jpg

DSCN7831.jpg

DSCN7832.jpg

DSCN7833.jpg

 

Het 'persbericht' van en door Anja Sonck

Radio PROS bezorgde bewoners van zorgcentrum De Pastorij in Denderhoutem opnieuw een onvergetelijke namiddag!

Na de aktie in maart 2017 naar het idee van voorzitter Peter Schepens en ondervoorzitter Kirsten Cobbaut waarbij DJ Tim Schipppers en DJ Stef 104 kg paaseieren en chocolade inzamelden en deze bezorgden aan woon- en zorgcentra, Sint-Anna in Haaltert, Sint-Jozef in Haaltert, Klateringen in Ninove, De Pastorij in Denderhoutem en Sint-Vincentius in Aaigem, bezorgden DJ Ron Van Dijck, DJ Tim Schippers en DJ Pieter Van Banden op 27 april de bewoners van zorgcentrum De Pastorij opnieuw een onvergetelijke namiddag.
 

De DJ's brachten 2 uur lang live muziek in de cafetaria van zorgcentrum De Pastorij, en opnieuw konden ze op veel enthousiasme en appreciatie van de bewoners rekenen.
Jarige bewoners werden extra in de bloemetjes gezet en alle bewoners kregen voorafgaandelijk de kans om hun lievelingsmuziek aan de DJ's van radio PROS door te geven.
De bewoners genoten zichtbaar van de live muziek, er werd gedanst en sommige bewoners waagden zich zelfs aan de polonaise.
 

Wie graag de sfeer wil herbeleven, kan opnames gemaakt tijdens de live muziek in zorgcentrum De Pastorij beluisteren op 15 mei tussen 14u00 en 15u00. Afstemmen aldus op 105.80 FM of www.radiopros.be is de boodschap!
 

DJ Ron Van Dijck is lid van het dagelijks bestuur en staat geregeld in voor vervangingen, DJ Tim schippers is elke werkdag te beluisteren in De Ochtendshow van 5u00 tot 9u00 en op zondag in Ontbijtradio van 9u00 tot 12u00, DJ Pieter Van Banden is op zaterdag te beluisteren in Muziekmuseum van 12u00 tot 14u00.
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:10 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitsland:Satelliet via Astra 1 (19,2° Oost) bijzonder populair

Duitsland:Satelliet via Astra 1 (19,2° Oost) bijzonder populair

 

In Duitsland is satellietontvangst, vooral via de Astra-1 satelliet op 19,2° Oost nog altijd de meest gebruikte ontvangstmethode.

 

schotel antenne.jpg

 

En daar profiteren kijkers in de Benelux van mee, want van RTL tot Sat.1, van Bibel TV tot Sky Sport News en van ARD tot Bayerisches Fernsehen is heel veel Free To Air via deze satelliet te ontvangen (en dan zwijgen we nog van het grote aantal Free To Air HD zenders!).

 

De Astra TV-Monitor over 2016 laat zien dat 46% oftewel 17,6 miljoen Duitse huishoudens de satelliet gebruiken. Kabel heeft een aandeel van 43% en 16,6 miljoen huishoudens.En deze wordt op zijn beurt gevolgd door IPTV met 6%.Het Duitse Digitenne (DVB-T aardse digitale televisie dus) heeft slechts 5% van de tv-markt in handen. Dat kan zelfs nog minder worden want sinds de wissel eind maart ging men in veel regio's  over naar de nieuwe uitzendnorm DVB-T2 met HEVC en zo zijn dus veel schermen en tuners onmeedogenloos op zwart gegaan.

 

Het is maar de vraag nu of kijkers moeite zullen doen om daarvoor nieuwe apparatuur aan te schaffen. Álle Duitse Free To Air zenders zijn ook te ontvangen zonder meerkosten via een doodgewone (goedkope) FTA satelliet ontvanger via de Astra 1 op 19,2° Oost.En dat is ook in de Benelux het geval...om de zenders te ontvangen hoeft men dus niet in een grensstreek wonen met Duitsland.

 

Astra-TV-Monitor-2016.jpg

 

Satellite Magazine(Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-17

Duitsland:Intussen naar DVB-T2 HEVC en in België?

Duitsland:Intussen naar DVB-T2 HEVC en in België?

 

Het Duitse DVB-T aanbod, ofwel de variant op ons DVB-T aanbod, is eind maart overgegaan op DVB-T2 en HEVC. Hoe dit in Nederland gaat verlopen, is een groot vraagteken.

 

FreenetDVB-T2.jpg

 

In Duitsland zijn op 29 maart j.l.meer dan driehonderd zendantennes naar de nieuwe DVB-T2 HEVC norm gewijzigd en daarmee heeft 60% van Duitsland nu DVB-T2 dekking. De rest volgt pas in het najaar en de allerlaatste regio halverwege 2019.

 

Alle belangrijke dichtbevolkte gebieden zijn definitief over op DVB-T2 en dat heeft ook gevolgen voor kijkers in Vlaanderen die in de grensregio wonen en Duitse zenders ontvingen: zij hebben geen beeld meer.

 

Logo DVB-T2.jpg

 

Een (Duitse) DVB-T2 HEVC decoder, wat niet hetzelfde is als DVB-T2 tuners zónder HEVC, is nodig om weer beeld te krijgen. Of kijkers in België de Duitse DVB-T2 zenders in de toekomst weer op hun scherm krijgen, is vooralsnog niet bekend.In Vlaanderen is het Norkring die zorgt voor de verspreiding van de DVB-T radio & TV signalen via de digitale ether.

 

Nu in de toekomst zal ook Vlaanderen (België) uiteindelijk ook verplicht moeten overschakelen op DVB-T2, maar vooral aan een overstap naar HEVC zitten haken en ogen omdat met name veel bestaande CI+ apparatuur bij voorbaat ongeschikt is voor HEVC. In Duitsland is intussen al duidelijk dat lang niet alle DVB-T2 tuners - los of in de tv ingebouwd - geschikt zijn. HEVC is de codec die meer bandbreedte oplevert en ook Ultra HD mogelijk maakt. Diverse Europese landen zoals Noorwegen en Frankrijk zijn al over naar DVB-T2, maar dat is dan (grotendeels) zonder gebruik van HEVC.

 

TotaalTV(Jan-Hein Visser)

 

Logo DVB-T.jpg

 

n.v.d.r.

Toch spijtig dat er in Europees verband geen betere afspraken worden gemaakt i.v.m. de nieuw te hanteren normen voor DVB-T signalen.Het lijnenspel van vroeger in België (625 of 819 lijnen) én het kleurenspel (Pal/Secam) indachtig hebben uiteindelijk toch niks opgebracht.Het is de consument terug die zal betalen voor de duurdere én extra kosten.Van een eengemaakt Europa zou ik toch meer verwachten...

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende