03-05-17

Duitsland:DVB-T kijkers stappen toch over na omschakeling DVB-T2

Duitsland:DVB-T kijkers stappen toch over na omschakeling DVB-T2

 

De overstap van naar een nieuw Digitenne (DVB-T) systeem heeft in de Duitse gebieden bijna de helft van de kijkers naar een andere aanbieder verjaagd. Nederland moet over een tijdje ook over.In België hoort men (nog) niks.

Logo DVB-T2.jpg

 

De omschakeling naar DVB-T2 in het HEVC systeem in Duitsland is volgens Freenet, het bedrijf achter de Duitse pakketten, een groot succes waarin bijna alle kijkers meegaan.

 

Toch blijkt dit niet helemaal zo te zijn als wordt afgegaan op een grote enquête van Kantar TNS. Deze werd gehouden in opdracht van online aanbieder Zattoo. Maar het is juist Zattoo dat relatief gezien maar weinig profijt heeft gehad met die overstap. Niet vreemd omdat de meeste kijkers via de ether in gebieden wonen waar zo goed als geen kabel ligt en dus meteen ook geen of traag internet. Anderen stapten dan over naar de kabel waar die toch al beschikbaar is, maar satelliet is blijkbaar toch de grote winnaar. Elf procent van de DVB-T kijkers is na de DVB-T2 switch op/naar de Astra1-satelliet overgestapt.

 

Volgens de uitkomst van de enquête stapte iets meer dan de helft van de DVB-T kijkers tot op heden over op DVB-T2 en is de rest niet bereid in nieuwe ontvangstapparatuur voor DVB-T te investeren. In Nederland moet Digitenne (DVB-T dus) vroeg of laat ook over naar DVB-T2, al dan niet in combinatie met HEVC codecs. In dat geval moet KPN de meeste abonnees van nieuwe apparatuur gaan voorzien. In Duitsland was dvb-t tot nu toe free to air maar de commerciële zenders zitten nu in een betaalpakket onder de noemer Freenet. Slechts een derde van de DVB-T kijkers wil daarvoor ook betalen.

 

freenet tv.jpg

TotaalTV(Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.