20-04-17

De lokale radio's stappen naar rechter tegen radiodecreet Gatz

De lokale radio's stappen naar rechter tegen radiodecreet Gatz

 

Zowat 120 lokale radio's hebben bij het Grondwettelijk Hof een verzoekschrift ingediend tot vernietiging van de essentie van het nieuwe radiodecreet van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD).

 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

 

De lokale radio's hebben het verzoekschrift eind vorige week ingediend. Ze hadden hun ongenoegen en bezorgdheid al eerder laten blijken, maar kregen naar eigen zeggen vooralsnog geen gehoor bij het kabinet van de minister.

 

De radio's vragen in eerste instantie de schorsing, finaal de vernietiging van een aantal amendenten in het decreet. Ze zijn het er niet mee eens dat de uitzenderkenning de nationale en regionale zenders voor de komende vier jaar automatisch wordt verlengd, om de overstap van uitzenden via FM naar het digitale DAB+ mogelijk te maken, terwijl dat voor lokale radio's niet het geval is. Discriminatie, hekelen ze.

 

Ook vechten ze het verbod aan op de samenwerking tussen lokale radio's. Een samenwerking die "momenteel perfect legaal is en na de vorige vergunningsronde nog werd aangemoedigd door de verplichting te schrappen om nog echt lokale programma's te brengen."

 

dyn005_original_400_300_pjpeg__2e4ed68f941568710d1de3953c41f9e8.2.jpg

 

De lokale radio's zeggen dat ze met het verzoekschrift bij het Grondwettelijk Hof een duidelijk signaal willen geven dat hun sector "intussen meer is dan een hobbyclub die wat muziek uitzendt". Ze hopen "op een constructieve oplossing". Wanneer de zaak behandeld wordt, is nog niet bekend.

 

De Redactie

 

De plannen van de minister werden eind 2016 door het Vlaamse Parlement goedgekeurd.

 

Voor de nationale en regionale zenders voor de komende vier jaar automatisch wordt verlengd,

 

Meer informatie over de radioplannen in Vlaanderen vind je hier.

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.