16-04-17

NL:Radio Nederland Wereldomroep kwam gisteren één dag terug

NL:Radio Nederland Wereldomroep kwam gisteren één dag terug

 

Gisteren op zaterdag 15 april 2017  keerde Radio Nederland Wereldomroep voor één dag terug. Voormalig Wereldomroep-medewerkers Dick Klees, Hans Hogendoorn, Pieter Damave en Ruud Poeze verzorgden nog éénmaal een uitzending vanuit de originele reportagewagen.

 

 

Onze kustreporter Jos Gurdebeke uit Blankenberge ( verwoed radio amateur als QSL ON8VRT) lag op vinkenslag om de radiosignalen op te pikken ! Hij had een paar opgegeven frequenties afgeluisterd  en de beste frequentie aan de kust was blijkbaar via kortegolf op de 6005 Khz via Kall-Krekel (vanuit Duitsland)

 

Een kort luisterfragmentje hoor je HIER of klik op de afbeelding hieronder !

 

Luis.jpgJe kon trouwens een mail sturen naar de studio, wat Jos ook gedaan heeft en de mensen van RNW beantwoorden rechtstreeks in de uitzending de luisterrapporten.Jos op vinkenslag dus om het luisterrapport op te nemen, maar toen ze aan een reeks rapporten begonnen viel het kortegolfsignaal weg, ook op andere frequenties.Dus een storing vanuit hun mobile studio in het museum....tja....Intussen wacht de Jos nu af of hij ook een reactie (QSL) krijgt van RNW en bovendien heeft hij ook een luisterrapport gestuurd naar Shortwave services (Kall-krekel)

 

wereldomroep.png

 

Dit unieke evenement vond dus gisteren plaats in het Automuseum in Schagen en dat tussen 11.00 en 18.00 uur en was voor iedereen gratis toegankelijk.

 

Er werd niet alleen gebruik gemaakt van de apparatuur van weleer, ook hedendaagse technologie werd uit de kast gehaald blijkbaar.Al kan ook dat moderne (digitale) gedoe wel eens falen...

 

De oplettende luisteraar zal bovendien de programma's, de jingles en de tunes uit vervlogen tijden herkend hebben. Voor thuisblijvers was de uitzending te volgen via de internetstream van Mediapages.nl en  ook wel via de middengolffrequenties van Radio Paradijs op 1584, 1332 en 1224 AM en –in de Randstad- via DAB+ kanaal 8a.Heel wat mogelijkheden dus !

 

4158739342.jpg

 

De reportagewagen, die in 1958 werd gebruikt voor (live) buitenuitzendingen, muziekopnamen en reportages was te bewonderen in het automuseum. Van daaruit werd ook de uitzending verzorgd. Een unieke gebeurtenis voor de liefhebber dus. De bus werd vtrouwens voor het laatst ingezet op 11 juni 1977 tijdens de treinkaping bij de Punt (in Nederland) en werd onder meer gebruikt tijdens de verslaglegging van het legendarische concert van The Beatles in 1964 in Blokker.

 

In 2009 kwam, na een schenking van ‘Beeld en Geluid’, de bus naar het Automuseum Schagen. Samen met de vrijwilligers van het Automuseum is Kees Dekker van start gegaan met het opknappen van de reportagewagen. In 2011 begon Niels Zack met het restaureren van de apparatuur. Het bleek een ware uitdaging om de apparatuur te herstellen. De NRU mengtafel, de (buizen)versterkerkast, microfoons, wandelzender, de bekabeling en aansluitingen, de magnetofoons, de Trio-track platenspeler en alle andere apparatuur werkte uiteindelijk weer.

 

2957060446.jpg

 

Een ware prestatie! Het was een groot verlies toen in 2012 de Wereldomroep ophield te bestaan. Het einde van de Wereldomroep bleek onvermijdelijk toen het ministerie van Buitenlandse Zaken het budget van 46 naar 14 miljoen euro verlaagde. De Wereldomroep bestond al sinds 1947 en verzorgde dagelijks radio-uitzendingen in het Nederlands met nieuws, achtergronden en service-informatie op de korte golf. Het langstlopende programma was het dagelijkse nieuwsprogramma Nieuwslijn, maar ook programma’s als Happy Station en Schip van de Week werden goed beluisterd. De Wereldomroep was vanaf 1947 gehuisvest in verschillende villa's in Hilversum waaronder het Gebouw dat tot studio werd verbouwd. De radiostudio is later in gebruik genomen door de VPRO en bekend geworden van het radioprogramma Het Gebouw.

 

In 1961 kreeg de omroep de beschikking over een eigen gebouw op het Media Park in Hilversum, het Wereldomroepgebouw.-

 

 Spreekbuis.nl

  

 

Lees ook op deze blog: NL:RNW stopte Nederlandstalige uitzendingen na 65 jaar! (13/5/2012)

 

432841876.2.jpg

dyn007_original_353_12_gif__5254ad90acec7a43fb5beaa37890e3a6.2.gif

11:35 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.