09-04-17

Zangeres Enny Denita wordt 90 jaar

Zangeres Enny Denita wordt 90 jaar

 

Door Karel De Wilde

 

 

Ze is zowat de laatste nog levende Vlaamse zangeres uit het tijdperk van de 78-toerenplaten. Enny Denita werd geboren te Lillo in de Antwerpse polder op 9 april 1927. Aanvankelijk was ze danseres in revueshows, met de legendarische gitarist Marcel Bossu als haar muzikale partner. Om zelf te kunnen zingen, ging ze in de leer bij Louisa Lausanne aan het conservatorium van Antwerpen. Ze zong onder meer bij het Metropolis Orkest van Marcel Hellemans. Haar eerste plaat “’s Avonds als het maantje lacht” (B-kant: “Gejaagd door de wind”) verscheen op Columbia in 1949. In 1954 volgden een paar Engelstalige singles op 78 toeren.

 

 

Klembord01.jpgKlembord02.jpg

 

 

In het Expojaar 1958 kwam ze onder de aandacht van muziekproducent Jean Kluger. Die liet haar een plaatje opnemen op Olympia: “Jong van hart en grijze haren”, met op de B-kant de song “Veel bittere tranen”. Die B-kant werd meteen haar allergrootste hit, die een platenverkoop van meer dan 100.000 exemplaren en dus een gouden plaat opleverde. De single stond meer dan 9 maanden in de hitparade!

 

 

“Veel bittere tranen” was een Nederlandse vertaling van het lied “I’m drowning my sorrows” van Teresa Brewer uit 1956 (dat een hit was begin 1957). Medio 1958 werd de Nederlandstalige song ongeveer gelijktijdig uitgebracht door Enny Denita in België en door de Rotterdamse zangeres Annie de Reuver in Nederland (op Philips). Annie de Reuver overleed begin 2016 op 99-jarige leeftijd. De song werd jaren later ook gecoverd door Rita De Neve en de Zangeres Zonder Naam. Toen Ray Franky nog in hetzelfde jaar 1958 zijn eigen versie van “Veel bittere tranen” lanceerde en Bobbejaan Schoepen in 1959 een Duitse vertaling van die song uitbracht, was Enny Denita daarover niet te spreken “omdat het liedje niet paste bij een man”.

 

 

Hoewel Enny Denita na haar grote hit nog een viertal singles uitbracht in 1958 en nog een drietal in 1959 (onder meer “Papieren Rozen”) zou ze het commercieel succes van haar grootste hit nooit meer evenaren. Nadat ze eind 1959 in Antwerpen trouwde en een paar jaar later ook moeder werd, belandde haar muzikale carrière ietwat op de achtergrond. Ze bleef nog wel optreden in revueshows en sporadisch ook bij de BRT, maar er volgde (op een enkele uitzondering na) géén nieuw platenmateriaal meer. Daardoor situeert haar discografie zich nog omzeggens volledig in de nadagen van het tijdperk der 78-toerenplaten.

 

 

We wensen Enny Denita van harte een gelukkige 90ste verjaardag!

 

 

draaiende 78 toerder grammofoon met naald.gif

Bijlagen:

 

Veel bittere tranen 1958:  https://www.youtube.com/watch?v=sX658L0csOQ

Jong van hart en grijze haren: https://www.youtube.com/watch?v=6SnYRYwXGAc

Papieren rozen 1959: https://www.youtube.com/watch?v=uPQT_3Qg5qk

I’m drowning my sorrows 1956: https://www.youtube.com/watch?v=D3OGScdH2RE

 

 

Karel De Wilde

Zele

 

Op deze blog verscheen ook van Karel De Wilde:

1-The Pick-Nicks en I'm alone forever

Gemist? Wel HIER kan je het stukje nog lezen.

2-Zanger van The Pick-Nick's overleden

Gemist? Wel HIER kan je het stukje nog lezen.

 

n.v.d.r.

 

Bedankt Karel voor het mooie stukje dat je me doorstuurde om te publiceren.Wel toch nog even aan toevoegen dat ook Will Ferdy onlangs 90 lentes jong werd.En ik had het genoegen van met hem op 16 maart j.l. op de receptie van de Eregalerij van Radio2 in Oostende een leuk gesprekje te hebben.En eerlijk gezegd...Will ziet er ook nog zeer goed uit hoor !

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.