27-04-17

Duitsland:Intussen naar DVB-T2 HEVC en in België?

Duitsland:Intussen naar DVB-T2 HEVC en in België?

 

Het Duitse DVB-T aanbod, ofwel de variant op ons DVB-T aanbod, is eind maart overgegaan op DVB-T2 en HEVC. Hoe dit in Nederland gaat verlopen, is een groot vraagteken.

 

FreenetDVB-T2.jpg

 

In Duitsland zijn op 29 maart j.l.meer dan driehonderd zendantennes naar de nieuwe DVB-T2 HEVC norm gewijzigd en daarmee heeft 60% van Duitsland nu DVB-T2 dekking. De rest volgt pas in het najaar en de allerlaatste regio halverwege 2019.

 

Alle belangrijke dichtbevolkte gebieden zijn definitief over op DVB-T2 en dat heeft ook gevolgen voor kijkers in Vlaanderen die in de grensregio wonen en Duitse zenders ontvingen: zij hebben geen beeld meer.

 

Logo DVB-T2.jpg

 

Een (Duitse) DVB-T2 HEVC decoder, wat niet hetzelfde is als DVB-T2 tuners zónder HEVC, is nodig om weer beeld te krijgen. Of kijkers in België de Duitse DVB-T2 zenders in de toekomst weer op hun scherm krijgen, is vooralsnog niet bekend.In Vlaanderen is het Norkring die zorgt voor de verspreiding van de DVB-T radio & TV signalen via de digitale ether.

 

Nu in de toekomst zal ook Vlaanderen (België) uiteindelijk ook verplicht moeten overschakelen op DVB-T2, maar vooral aan een overstap naar HEVC zitten haken en ogen omdat met name veel bestaande CI+ apparatuur bij voorbaat ongeschikt is voor HEVC. In Duitsland is intussen al duidelijk dat lang niet alle DVB-T2 tuners - los of in de tv ingebouwd - geschikt zijn. HEVC is de codec die meer bandbreedte oplevert en ook Ultra HD mogelijk maakt. Diverse Europese landen zoals Noorwegen en Frankrijk zijn al over naar DVB-T2, maar dat is dan (grotendeels) zonder gebruik van HEVC.

 

TotaalTV(Jan-Hein Visser)

 

Logo DVB-T.jpg

 

n.v.d.r.

Toch spijtig dat er in Europees verband geen betere afspraken worden gemaakt i.v.m. de nieuw te hanteren normen voor DVB-T signalen.Het lijnenspel van vroeger in België (625 of 819 lijnen) én het kleurenspel (Pal/Secam) indachtig hebben uiteindelijk toch niks opgebracht.Het is de consument terug die zal betalen voor de duurdere én extra kosten.Van een eengemaakt Europa zou ik toch meer verwachten...

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.