06-04-17

In Zweden gaat het FM-landschap in 2018 grotendeels op de schop

In Zweden gaat het FM-landschap in 2018 grotendeels op de schop

 

In Zweden gaat het FM-landschap in 2018 grotendeels op de schop. Alle commerciële FM-frequenties worden opnieuw gepland of gegroepeerd. Daarnaast gaan er ook voor het eerst FM-pakketten met vrijwel landelijke dekking vergeven worden.

file_55454.jpg

 

Nadat de Zweedse regering in 2015 een streep zette door de geplande afschakeling van FM is besloten het radiolandschap voor commerciële radio geheel opnieuw in te richten. In Nederland gebeurde dit met de implementatie van het Zerobase in 2003.

 

Momenteel kent Zweden officieel alleen lokale commerciële radio. Maar door versoepeling van de regels zijn veel FM-kavels aan elkaar geregen en grote semilandelijke netwerken als Mix Megapol, Rix FM, NRJ en Rockklassieker ontstaan.

Vanaf 2018 komt hier verandering in en komen er FM-pakketten voor landelijke commerciële radiostations. De huidige 103 vergunningen voor lokale commerciële radio lopen op 31 augustus 2018 af en besloten is om alle commerciële FM-frequenties tegen het ligt te houden.

 

Door bestaande frequenties te verschuiven of aan te passen zijn er 80 nieuwe FM-frequenties gevonden. Daarnaast worden 100 bestaande FM-frequenties geoptimaliseerd.

 

Het is de bedoeling dat er tenminste drie landelijke FM-pakketten gaan komen met een dekking van circa 80%. Daarnaast komen er regionale FM-pakketten met een gelijkwaardige geografische dekking als de ruim 20 edities van het regionale publieke netwerk P4 hebben. Tenslotte komen er lokale FM-frequenties voor de grotere steden.

 

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het nieuwe frequentieplan. Deze wordt eind juni van dit jaar gepubliceerd en besproken met de radiowereld. Eind van dit jaar worden alle FM-kavels geveild, waarna de nieuwe vergunningen op 1 augustus 2018 ingaan. De nieuwe vergunningen zijn acht jaar geldig.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.