01-04-17

Waar komt 1 april-traditie vandaan?

Waar komt 1 april-traditie vandaan?Op de lagere school werd er vroeger geroepen: 'op 1 april verloor Alva zijn bril'. Het moet echter een traditie zijn van ver voor het tijdstip dat Alva in 1572 Den Brielle (in Nederland) verloor aan de Watergeuzen.

 

                 1 aprilAprilvis
   

Andere landen kennen namelijk ook de traditie van 1 april, maar onder een andere naam. Vlaanderen heeft zijn 'Verzenderskensdag', Duitsland de 'Narrentag' en Engeland 'All Foolsday'. De voor de gek gehouden Engelsman heet 'April Fool'. In Frankrijk heet zo iemand 'Poisson d'Avril'. De traditie is in ieder geval met de Europese emigranten de wereld in getrokken, zodat eigenlijk over de hele wereld 1 april bekend is.Er schijnt een verband te bestaan met de Romeinse Narrenfeesten, de zogenaamde Quirinalia. Ze werden in Rome gehouden op 17 februari. Op die dag kon men de vergeten offers inhalen (domorenfeest). Op zich kan dit echter al een aprilgrap zijn, omdat de bron onbetrouwbaar is. Hij beweert b.v. dat dom van de grammaticale stam van 'doof' komt en daar de link ligt met het doorgeven van onmogelijke berichten.

              

1-aprilgrappen haal je n.l. uit met onnozele (goedgelovige) zielen en in zijn oervorm is het de kunst om iemand een onmogelijk bericht door te geven en hem daar naar te laten handelen.Dit zijn er nog uit mijn schooltijd.Ik stel u wél gerust, ikzelf was niet het slachtoffer...maar was er wél bij toen de leraar in de klas zijn 'uitverkorene' uitzocht...

 

   'Haal eens naar het magazijn de floeren vijl om wat bij te vijlen'...
   'Haal eens het ronde vierkant bij de supregent '...
   'Haal in het magazijn even een vierkante schroef'...

 

Ook nog van vroeger...(nu bestaat er geen radiotax meer natuurlijk)...

'Zwartluisteraars' wijsmaken dat de (vroegere) RTT illegale radiotoestellen niet kon terugvinden (of opsporen) als er aan de straatkant van het toestel zilverpapier werd opgeplakt !

        

Vandaag dus wél opletten...zeg dus niet dat u het 'nog' niet wist !

 

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.