31-03-17

Radio2:Stem voor de Top 80 van de Jaren 80

Radio2:Stem voor de Top 80 van de Jaren 80

 

Van 10 tot 14 april word je terug geflitst naar de 80s met de Klassiekers van de Jaren 80.

 

Radio 2 klassiekers jaren 80.jpg

 

Het plezantste, het interessantste en het boeiendste uit het decennium van Knight Rider en het Liegebeest komen voorbij. Maar bovenal, krijg je de beste muziek van toen.

Peter Verhulst (2)Radio 2.jpg

Peter Verhulst

caren meynen radio2.jpg

Caren Meynen

 

De kers op de taart is naar goede gewoonte de Top 80 van de jaren 80. Op vrijdag 14 april vanaf 12 uur presenteren Caren Meynen en Peter Verhulst (zie foto's hierboven) de beste nummers van de jaren 80 in de Top 80. Zorg dat jouw favorieten er ook tussen staan en stem nu!

 

knop.jpg

Klik voor uw stem op de afbeelding hierboven!

 

Stem Radio2 jaren 80.jpg

 

Radio2

Logo radio2 Nieuw 2015.png

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kort satelliet nieuws

Kort satelliet nieuws

 

Verlaten Hotbird door ARD vooral kwestie van auteursrechten

 

Het stoppen van de ARD via de Eutelsat Hotbird (13° Oost) is al eens eerder tegengehouden omdat vooral Duitse kijkers in Zuid-Oost Europa en in het Midden-Oosten de zender dan kwijtraken. Dit keer lijkt de ARD vastbesloten. De omroep gooit het op een bezuiniging, maar het gaat om een voor de ARD verwaarloosbaar bedrag van €30.000 per maand. Vrijwel zeker spelen Auteursrechten een rol. De ARD krijgt het steeds moeilijker om internationale producties en evenementen in zijn bezit te krijgen aangezien 'free to air' over een enorm gebied wordt uitgezonden. In dat opzicht heeft het stopzetten zeker een financiële reden, maar geen nood, want in Full HD blijft de ARD gewoon op de Astra-1 (19,2° Oost).

 

ARD logo.jpg

Satellite Magazine (Jan-Hein Visser)

TV 8 Mont Blanc nu ongecodeerd en in HD te ontvangen

TV 8 Mont Blanc, een regionale omroep voor de Franse regio Savoie en de omgeving van het Zwitserse Genève is sinds kort in HD-kwaliteit te bekijken. Deze Franstalige zender zendt wel uit via de satelliet Eutelsat (5° West), wat een belangrijke Franse positie is. Op 5 ° West zit ook het gecodeerde Fransat pakket, maar 8 Mont Blanc is 'free to air' te bekijken. De zender kan worden gevonden op 12.564 GHz.(V) met SYM:29.950 en FEC 2/3 (DVB-S2, 8PSK).

 

TV 8 MontBlanc logo.jpg

Satellite Magazine (Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-17

Radio 1 en de "Classics 1000" tijdens paasvakantie

Radio 1 en de "Classics 1000" tijdens paasvakantie

 

In de paasvakantie zendt Radio 1 de "Classics 1000" uit van maandag 10 tot en met zaterdag 15 april. Ayco Duyster, Lieve De Maeyer, Evert Venema en Annelies Moons presenteren de marathonuitzending. De luisteraars van Radio 1 kunnen vanaf nu hun stem uitbrengen op hun favoriete nummers.

 

3026224896.jpg

 

Ayco Duyster, Lieve De Maeyer, Evert Venema en Annelies Moons maken zich op voor een nieuwe editie van "Classics 1000" tijdens de paasvakantie.

 

De luisteraars van Radio 1 kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete nummers. De marathonuitzending vindt plaats van maandag 10 tot en met zaterdag 15 april. "Classics 1000" doorspekt alle programma's op Radio 1 van 6 tot 24 uur.

 

De vier presentatoren trekken de "Classics 1000" die onlangs op gang werden getrokken met een inspirerende special. Daarbij reikten ze ideeën en thema's aan die luisteraars kunnen inspireren bij het kiezen van hun top drie. Stemmen kan tot zondag 9 april.

 

De Redactie

Klembord01.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Spotify misschien in cd-kwaliteit: is het einde van de mp3 in zicht?

Spotify misschien in cd-kwaliteit: is het einde van de mp3 in zicht?

 

Muziekdienst Spotify gaat binnenkort muziek aanbieden in cd-kwaliteit. Spotify, dat nu nog al zijn muziek aanbiedt in mp3, heeft altijd gezegd dat de kwaliteit daarvan hoog genoeg is. De stap is waarschijnlijk ingegeven door concurrenten als Tidal en Apple Music, die ook muziek aanbieden in een betere kwaliteit. Betekent deze trend het einde van de mp3?

 

 

Mp3 is een muziekformaat waarbij met behulp van computeralgoritmes delen van de data worden weggebeiteld om muziekbestanden kleiner in omvang te maken. Daardoor zijn ze makkelijker te versturen via internet. Een liedje in mp3-formaat kan hierdoor een factor vijf kleiner zijn dan een bestand dat niet is afgeslankt

 

Lees er hier meer over via dagblad De Morgen

Winamp.png

Tijdsbalkje rood.gif

 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-17

25 jaar geleden ging Radio Donna van start

25 jaar geleden ging Radio Donna van start

 

DONNA sticker.jpg

 

Gisteren was het precies 25 jaar geleden dat Radio Donna van start ging, de radiozender van de VRT die vooral in de jaren 90 hoge toppen scheerde. "We brachten een schokgolf teweeg", blikte gisteren boegbeeld Michel Follet op Joe terug. Via sociale media stonden ook andere presentatoren van weleer stil bij de verjaardag van het ter ziele gegane kanaal.

 

michel follet (Donna).jpg

Michel Follet bij Radio Donna

 

Op 28 maart 1992 maakte Vlaanderen kennis met Donna, een gloednieuw radiostation van de openbare omroep dat voluit op pophits inzette en zo al snel een hip imago kreeg. Op het hoogtepunt bereikte het kanaal een marktaandeel van bijna 40 procent.

 

Na de eeuwwisseling nam de populariteit van Donna zienderogen af. In 2009 ( op vrijdag 2 januari om precies te zijn) presenteerde Dj Dave Peters de finale van het allerlaatste spel van Donna waarin de winnaar een reis rond de wereld won.Maar op 2 januari 2009 trok de VRT definitief de stekker uit de zender om plaats te ruimen voor MNM. Toch stonden veel medewerkers van weleer gisteren stil bij wat de 25e verjaardag van Donna zou zijn geweest.

 

"We waren de commerciële luis in de pels van de VRT", blikte Michel Follet op Joe terug. Hij was destijds een van de grootste boegbeelden van Donna en was vooral bekend van het ochtendblok "Jabbedabedoe". "Ook collega's vroegen zich af wat we zouden uitspoken. Horizontale programmatie of elke dag hetzelfde uitzenden was toen erg ongewoon. We brachten een schokgolf teweeg."

 

1625548896.jpg

Warme oproep...

 

Hebt u nog gadgets of andere memorabilia van Donna liggen? Stuur De Redactie een foto en uw verhaal via info@deredactie.be.

Het laatste uur van Radio Donna ziet u HIER

 

C7_CZ-aX0AA740o.jpg

Ook Sven Ornelis (nu Joe) was er van in den beginne bij !

De Redactie

 

dyn002_original_830_908_pjpeg_2616433_1a98f08f094c2d787116b380e4b0cd63.2.jpg

Klik op het krantenknipsel om te vergroten

 Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitsland:Vandaag omschakeling naar DVB-T2 signalen

Duitsland:Vandaag omschakeling naar DVB-T2 signalen

 

In Duitsland wordt vandaag-29-maart overgeschakeld op de allernieuwste DVB-T2 norm met de H.265 Codec, ook wel HEVC genoemd. Dat betekent dat de Duitse Digitenne (de VRT en RTBF gebruiken voorlopig nog de oude norm DVB-T), bestaande uit een publiek Free To Air aanbod en het gecodeerde abonnement pakket 'freenet' met commerciële zenders, alleen nog met de specifiek geschikte apparatuur is te ontvangen.

 

Veel apparatuur die al op de markt was en DVB-T2 tuners heeft, maar dan in de oudere H.264 norm, wordt onbruikbaar net als alle oude DVB-T materiaal. Volgens verkoopcijfers uit de branche werden in januari 165.000 geschikte ontvangers verkocht in Duitsland.

 

Logo DVB-T2.jpg

In totaal is nu dus toch al een half miljoen geschikte ontvangers verkocht. Dat is verhoudingsgewijs tot DVB-T gebruik in Nederland zeer zeker niet veel (in Vlaanderen zal dat aantal wellicht nog véél minder zijn).

 

Het marktaandeel van DVB-T is trouwens ook niet al te groot in Duitsland en zeker met het coderen van een deel van het aanbod blijft dit naar verwachting klein. In de nieuwste tv-toestellen zit intussen meestal wel een DVB-T2  H.265 decoder, maar alleen apparatuur met het groene DVBT-2 logo kan ook het gecodeerde aanbod van Freenet ontvangen (als je dus betaald aan de provider).

 

Wie in de Nederlandse grensregio's (of in Vlaanderen dus in de grensstreek met Duitsland) woont en Duitse DVB-T ontvangt en beeld wil hebben/houden moe(s)t ook nieuwe apparatuur aanschaffen.

 

antenne richten.jpg

 

Trouwens op 13 maart j.l.viel het oude signaal al tijdelijk uit. Dan vonden in Düsseldorf en bij de belangrijkste zendmast in Langenberg (de 'horizontale' hoofdzender) werkzaamheden plaats die samenhangen met de switch naar DVB-T2.

 

TotaalTV(Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-17

Satelliet:ARD stopt met de satellietverspreiding 'Das Erste' via de Hotbird

Satelliet:ARD stopt met de satellietverspreiding 'Das Erste' via de Hotbird

 

De Duitse publieke omroep ARD stopt met de satellietverspreiding van het belangrijkste kanaal Das Erste via de Hotbird-satelliet (13° Oost). Op de Astra1-satelliet (19,2° Oost) blijft de zender onverminderd en ongecodeerd te bekijken.

ARD-Hotbird.jpg

 

Bezuinigingen lijken de belangrijkste reden van de ARD om de satellietverspreiding van Das Erste via de Hotbird-satelliet op 13° Oost te staken. ARD heeft een wettelijke plicht om de tv- en radiokanalen in Duitsland ongecodeerd, dus zonder abonnement, via de ether aan te bieden. De publieke omroep voldoet aan deze eis omdat de zenders in SD- en HD-kwaliteit ongecodeerd via de Astra1-satelliet op 19,2° Oost uitgezonden worden.

 

Ook is etherontvangst via DVB-T en DVB-T2 mogelijk. Via de Hotbird-satelliet bereikte ARD met Das Erste meer mensen in een groter gebied binnen Europa, Noord-Afrika en het Midden Oosten omdat het ontvangstgebied, de footprint, van deze satelliet groter is.

 

Hotbird-verspreiding zorgde tevens voor extra drempels voor ARD. Vooral uitzendrechten van sportevenementen kunnen moeilijker door de publieke omroep worden gekocht vanwege de ongecodeerde satellietverspreiding van Das Erste op de Hotbird-satelliet. Om deze reden werd Das Erste tijdens EK- en WK-voetbaltoernooien de afgelopen jaren op deze satellietpositie tijdelijk door een ander tv-kanaal van ARD of een stilstaand tekstbeeld vervangen. De satellietverspreiding van Das Erste op de Hotbird-satelliet stopt op 31 maart.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

ARD.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitsland: Media Broadcast gaat haar complete FM-zenderpark afstoten

Duitsland: Media Broadcast gaat haar complete FM-zenderpark afstoten

 

De Duitse zenderexploitant Media Broadcast gaat haar complete FM-zenderpark afstoten. Het is de bedoeling dat alle FM-antennes en FM-zenders voor juli 2018 verkocht zijn. Media Broadcast wil zich uitsluitend gaan focussen op digitale etherdistributie zoals DAB+ en DVB-T2.

 

file_39428.jpg

 

Duitsland telt ongeveer 2900 FM-zenders. Hiervan worden er een slordige 1350 geëxploiteerd door Media Broadcast. Dat waren er tot enkele jaren geleden overigens meer.

 

Tot 2016 had Media Broadcast monopolie op het gebied van grote FM-zenders en antennes voor commerciële radio. Dit komt doordat Media Broadcast in de jaren ‘90 ontstaan is uit de privatisering van de Deutsche Bundespost.


Sinds begin 2016 is Media Broadcast verplicht om ruimte in torens en masten en delen van bestaande zendantennes beschikbaar te stellen aan concurrenten. Dit tegen vastgestelde en transparante bedragen.

 

Het gevolg is dat er nieuwe partijen zijn gestart met het verzorgen van FM-zenderparken voor commerciële radiostations. Waaronder Uplink, dat inmiddels al ruim 100 FM-zenders exploiteert, en Divicon Media. In laatstgenoemd bedrijf heeft de Nederlandse zenderexploitant Broadcast Partners een flink aandeel. Divicon verzorgt momenteel de FM-netwerken voor onder meer Alster Radio, Energy en Antenne Thüringen.


Vorig jaar werd Media Broadcast overgenomen door telecomaanbieder Freenet. Nu Media Broadcast haar monopolie kwijt is op het gebied van grote FM-zenders en radioluisteren steeds meer digitaal gebeurd, heeft de nieuwe eigenaar besloten de focus te leggen op digitale etherdistributie.

 

Momenteel exploiteert Media Broadcast al diverse DAB+netwerken in Duitsland, waaronder het landelijke netwerk Van Digitalradio Deutschland op kanaal 5C. Daarnaast is de zenderexploitant druk bezig met de uitrol van het DVB-T2 netwerk, waar betaaltelevisie wordt aangeboden onder de naam Freenet TV.

 

Logo DVB-T2.jpg


Alle FM-zenders en FM-antennes van Media Broadcast gaan in de verkoop. De komende maanden gaat het bedrijf in gesprek met gebruikers over een mogelijke overname van deze infrastructuur.

 

FM-zenders en bijbehorende antennes die niet overgenomen worden door de gebruikers, maar wel in gebruik zijn, worden in de tweede helft van dit jaar geveild.

 

Masten, antennes en zenders die niet meer gebruikt worden en na de veiling ook niet geveild zijn, worden gesloopt/ontmanteld.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-17

TE KOOP in Middelkerke:een zendmast park

TE KOOP in Middelkerke:een zendmast park

 

Op 7 augustus 2014 verscheen op deze blog een vrij uitgebreid leesstukje onder de noemer 'Het zendstation te Middelkerke (Oostende Radio)' door vriend Jos Gurdebeke ( ON8VRT ) uit Blankenberge.Misschien heeft u het gemist.Meteen HIER kan je het stukje eventueel herbeleven.

 

1826066441.jpg

3683028008.jpg

 

Zelf heb ik met Jos het zendstation - dat inmiddels vrijwel uit dienst is - ter plekke bezocht én bovendien werden we ontvangen door Gilbert (foto onder) .Een stukje echte radio nostalgie gaat verdwijnen...want....

 

Wat blijkt nu?

De masten staan te koop.'Verkoop van 7 metalen zendmasten en pylonen in Middelkerke'.Meer informatie vindt u HIER .

Lees ook in dagblad Het Nieuwsblad: Zendstation Middelkerke verdwijnt na 85 jaar uit badplaats (19/1/2016)

Zie ook: http://www.focus-wtv.be/nieuws/pylonen-van-radio-oostende-gaan-tegen-de-vlakte#   of klik HIER(video reportage op FOCUS-WTV van 14/1/2016.Prachtige reportage overigens, al zeg ik het zelf).

 

Gilbert.jpg

Gilbert Ghyselbrecht werkte 41 jaar in het zendstation ! Foto:FOCUS/WTV uit de reportage

 

original.jpg

Foto VNL (Het Nieuwsblad)

naamloos (2).png

zendstation.png

Foto:Focus /WTV

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nederland:Qmusic start pilot met headsets als alternatief voor microfoons

Nederland:Qmusic start pilot met headsets als alternatief voor microfoons

 

Qmusic is onlangs met een test gestart waarbij de dj’s geen koptelefoon meer op hebben en een microfoon voor zich, maar waarbij ze alleen een headset gebruiken. De headset is vergelijkbaar met de sets die vaak in tv-programma’s te zien zijn, alleen draagt de dj nu in beide oren een oortje.

 

Qmusic-headset-.png

 

Volgens een woordvoerder van Qmusic gaat het voorlopig om een pilot. “We zitten momenteel nog in een testfase met deze nieuwe headsets. Of en hoe we ze gaan inzetten, is daarom nog niet bekend”, aldus de zender tegenover RadioFreak.

 

Mattie & Wietze startten afgelopen week met de pilot. Ook CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma, die te gast was bij de ochtend-dj’s, droeg zo’n headset.

 

Ook 3FM experimenteert ermee. Dj Giel Beelen gebruikt al een tijdje een headset voor zijn programma On Stage.

 

RadioFreak

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |