09-04-17

Duitsland:Definitief overgeschakeld van DVB-T op DVB-T2

Duitsland:Definitief overgeschakeld van DVB-T op DVB-T2

 

Wie in een grensstreek woont met Duitsland in Vlaanderen zal het wel al ontdekt hebben...

 

Duitsland is eind maart definitief overgeschakeld van DVB-T op DVB-T2 en daarbij in de allernieuwste uitzendnorm HEVC. Dit is een nieuwere variant dan de DVB-T2 die bijvoorbeeld in Frankrijk wordt gebruikt. Daar zitten voor- maar ook nadelen aan.

 

Logo DVB-T2.jpg

 

Vanaf nu kan in Ultra HD worden uitgezonden en ook kan met HEVC codecs de bandbreedte beter worden ingezet. Nadeel is dat veel apparatuur op zwart is gegaan. Het zenderpakket bestaat met regionale verschillen uit een vrij te ontvangen publiek pakket, aangevuld met lokale en homeshopping kanalen. Daarnaast is onder de enigszins misleidende noemer 'freenet' een pakket commerciële zenders zoals RTL en SAT1 of ProSieben in HD te verkrijgen, maar dat is wel gecodeerd en tegen betaling. De omschakeling is in heel Duitsland nu een feit en betekent het definitieve einde van de free to air-verspreiding van commerciële zenders in de Duitse ether.

 

Intussen proberen concurrerende netwerken kijkers waarvan hun apparatuur op zwart is gegaan weg te lokken met betere en technisch vooral eenvoudiger realiseerbare opties.

 

Providers als Amazon Fire, Astra HD+ en Zattoo hebben flink ingezet op de omschakeling om deze in hun eigen voordeel te gebruiken. Ze hebben daarbij een voordeel, want het gebruik van HEVC maakt dat veel rtv-apparatuur in Duitsland onbruikbaar is geworden.

 

TotaalTV(Jan-Hein Visser)

Digital-DVB-T2-font-b-HD-b-font-H-264-1080P-MPEG-4-SCART-Satellite-TV.jpg

n.v.d.r.

 

En zo zie je maar dat van een, 'één gemaakt Europa' ook op technisch gebied niet veel in huis komt.Goeie afspraken liggen zeker niet aan de basis.Geschikte ontvangst apparatuur wordt alsmaar duurder om duurder en moeilijker te vinden.Ieder land gebruikt alweer zijn eigen normen.Doet me terugdenken aan de tijd van het 'lijnenspel' in het begin van de zwart-wit TV én van de tijd toen er 'Pal & Secam' was bij het in dienst stellen van de kleurentelevisie.

Op technisch gebied gaan we er geweldig op vooruit dat wel, maar op samenwerking en goeie afspraken onderling...?

We gaan er dus terug 'achteruit' op !

picasso-dvb-t-ii_002.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.