12-04-17

Britse Channel 4 blijft in handen van overheid

Britse Channel 4 blijft in handen van overheid

 

De Britse zender Channel 4 blijft een publiek kanaal, dat weliswaar commercials brengt. De optie voor een volledige privatisering is definitief van de baan.

 

C4Logo.jpg

 

Lange tijd was de toekomst van Channel 4 in het ongewisse omdat de Britse overheid overwoog de zender, die in haar bezit is, van de hand te doen. Indien de zender geheel commercieel wordt, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit van de programmering. Z

 

o is Channel 5 in handen van Viacom en deze overwegen zelfs om de Australische serie Neighbours stop te zetten en te vervangen door goedkopere producties. De zender Channel 4 blijft nu publiek, maar financiert zichzelf met commercials.

 

Channel 4 is in 1982 opgericht als alternatief voor de BBC en aanvulling op ITV. De zender moet een plek zijn met aandacht voor diversiteit, minderheden en doelgroepen die op de grote zenders als BBC1 en ITV te weinig aandacht krijgen. Tegenwoordig is de zender wat commerciëler ingesteld. Hits zoals Great British Bake Off, de Formule 1 (tot en met dit jaar en gedeeld met Sky) en ook de Crufts, de hondenshows, zijn allemaal door Channel 4 aangekocht en bij de BBC verdwenen.

 

De zender blijft nu definitief in bezit van de overheid, maar moet waarschijnlijk wel haar hoofdkwartier in Londen gaan verlaten als voorwaarde. Dit is om werkgelegenheid te spreiden.

 

Channel 4 is in België in HD-kwaliteit en ongecodeerd te ontvangen maar alleen via de satelliet Astra-2 op 28,2° Oost. Net als ITV (dat ook FTA te ontvangen is via satelliet) geeft geen enkele provider in België de zender door via haar eigen netwerken.

 

TotaalTV (Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.