21-03-17

Duitsland: 4 Partijen voor exploitatie 2e landelijke DAB+net

Duitsland: 4 Partijen voor exploitatie 2e landelijke DAB+net

 

Bij de regionale mediaraad van Saksen hebben zich vier partijen gemeld voor de exploitatie van het tweede landelijke DAB+net in Duitsland. Afgelopen vrijdag verliep de inschrijftermijn. Het is de bedoeling dat voor de zomer een besluit genomen wordt over welke partij het net in de lucht mag brengen.

 

file_19844.jpg

 

In december startte de verdeelprocedure voor een nieuw landelijk DAB+net in Duitsland.

 

Het is de bedoeling dat alle capaciteit en de exploitatie van het net bij één partij wordt weggezet, een zogenaamde platformexploitatie.

 

Deze partij mag de capaciteit dan zelf indelen. Hetzij middels eigen programma’s, hetzij middels verhuur aan andere radiostations. Deze opzet wordt momenteel al succesvol toegepast in onder meer Hamburg en in het Verenigd Koninkrijk.

 

De partijen die zich hebben gemeld zijn Digital Audio Broadcasting Plattform DABP GmbH, Absolut Digital GmbH & Co, Media Broadcast Digital Radio GmbH en Radi/o digital GmbH.

 


Achter Digital Audio Broadcasting Plattform DABP GmbH schuilt voormalig autocoureur en huidig vastgoedmanager Steffen Göpel. Hij liet in april 2016 al weten graag te willen investeren in DAB+.

 


Absolut Digital GmbH & Co exploiteert momenteel al het programma Absolut Relax op het bestaande landelijke DAB+net op kanaal 5C, alsmede Absolut Hot op de regionale DAB+netten in Beieren en Hessen. Absolut Digital wil bij toewijzing de multiplex geheel zelf gaan vullen met 16 programma’s.

 

De stations die Absolut Digital wil gaan uitzenden zijn: Absolut Radio (album hits), Absolut Hot Hits (nieuwe muziek), Absolut 70er, Absolut 80er, Absolut 90er, Absolut 2000er, Absolut Bella (Italo Hits), Absolut Country, Absolut Rock, Absolut Disco Classics, Absolut Jazz, Absolut Magic (lounge muziek),  Absolut Oldies (50’s en 60’s), Absolut Melodie (volksmuziek), Absolut Holiday (vakantiehits) en Absolut Live (live optredens).

 


Media Broadcast verzorgt momenteel al het zenderpark voor bestaande landelijke DAB+net op kanaal 5C. Dit wordt gedaan in opdracht van Digital Radio Deutschland. Daarnaast exploiteert Media Broadcast een regionaal DAB+net in Hamburg.

 

Daarnaast werd onlangs bekend dat Media Broadcast haar complete FM-zenderpark gaat afstoten en zich uitsluitend op digitale etherdistributie als DAB+ en DVB-T2 gaat richten.

 

file_60786.jpg

 


Van Radi/o digital GmbH uit München is nog niet zoveel bekend, behalve dat hier een groep investeerders en oud-medewerkers van het failliete persbureau DAPD achter zitten.

 

Grote afwezige in het rijtje is Bauer Media. De uitgever uit Hamburg liet in oktober weten ook mee te dien aan de verdeelprocedure. Het niet inschrijven betekent overigens niet dat Bauer niet landelijk via DAB+ wil gaan uitzenden. Mogelijk gaat het alsnog capaciteit huren bij de vergunde partij.

 


Er zijn meer radiostations die mogelijk capaciteit gaan huren bij de vergunde partij. Geruchten gaan dat onder meer Domradio, Rock Antenne (zusterstation van Antenne Beieren), Planet Radio (jongerenzender van FFH uit Hessen) en Kultradio uit Beieren interesse hebben.

 

Deze maand mogen alle partijen hun plannen presenteren. Verwacht dat er nog voor de zomer een beslissing wordt genomen. De vergunde partij kan daarna gelijk starten met de opbouw van het netwerk.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.