28-03-17

Satelliet:ARD stopt met de satellietverspreiding 'Das Erste' via de Hotbird

Satelliet:ARD stopt met de satellietverspreiding 'Das Erste' via de Hotbird

 

De Duitse publieke omroep ARD stopt met de satellietverspreiding van het belangrijkste kanaal Das Erste via de Hotbird-satelliet (13° Oost). Op de Astra1-satelliet (19,2° Oost) blijft de zender onverminderd en ongecodeerd te bekijken.

ARD-Hotbird.jpg

 

Bezuinigingen lijken de belangrijkste reden van de ARD om de satellietverspreiding van Das Erste via de Hotbird-satelliet op 13° Oost te staken. ARD heeft een wettelijke plicht om de tv- en radiokanalen in Duitsland ongecodeerd, dus zonder abonnement, via de ether aan te bieden. De publieke omroep voldoet aan deze eis omdat de zenders in SD- en HD-kwaliteit ongecodeerd via de Astra1-satelliet op 19,2° Oost uitgezonden worden.

 

Ook is etherontvangst via DVB-T en DVB-T2 mogelijk. Via de Hotbird-satelliet bereikte ARD met Das Erste meer mensen in een groter gebied binnen Europa, Noord-Afrika en het Midden Oosten omdat het ontvangstgebied, de footprint, van deze satelliet groter is.

 

Hotbird-verspreiding zorgde tevens voor extra drempels voor ARD. Vooral uitzendrechten van sportevenementen kunnen moeilijker door de publieke omroep worden gekocht vanwege de ongecodeerde satellietverspreiding van Das Erste op de Hotbird-satelliet. Om deze reden werd Das Erste tijdens EK- en WK-voetbaltoernooien de afgelopen jaren op deze satellietpositie tijdelijk door een ander tv-kanaal van ARD of een stilstaand tekstbeeld vervangen. De satellietverspreiding van Das Erste op de Hotbird-satelliet stopt op 31 maart.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

ARD.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.