29-03-17

Duitsland:Vandaag omschakeling naar DVB-T2 signalen

Duitsland:Vandaag omschakeling naar DVB-T2 signalen

 

In Duitsland wordt vandaag-29-maart overgeschakeld op de allernieuwste DVB-T2 norm met de H.265 Codec, ook wel HEVC genoemd. Dat betekent dat de Duitse Digitenne (de VRT en RTBF gebruiken voorlopig nog de oude norm DVB-T), bestaande uit een publiek Free To Air aanbod en het gecodeerde abonnement pakket 'freenet' met commerciële zenders, alleen nog met de specifiek geschikte apparatuur is te ontvangen.

 

Veel apparatuur die al op de markt was en DVB-T2 tuners heeft, maar dan in de oudere H.264 norm, wordt onbruikbaar net als alle oude DVB-T materiaal. Volgens verkoopcijfers uit de branche werden in januari 165.000 geschikte ontvangers verkocht in Duitsland.

 

Logo DVB-T2.jpg

In totaal is nu dus toch al een half miljoen geschikte ontvangers verkocht. Dat is verhoudingsgewijs tot DVB-T gebruik in Nederland zeer zeker niet veel (in Vlaanderen zal dat aantal wellicht nog véél minder zijn).

 

Het marktaandeel van DVB-T is trouwens ook niet al te groot in Duitsland en zeker met het coderen van een deel van het aanbod blijft dit naar verwachting klein. In de nieuwste tv-toestellen zit intussen meestal wel een DVB-T2  H.265 decoder, maar alleen apparatuur met het groene DVBT-2 logo kan ook het gecodeerde aanbod van Freenet ontvangen (als je dus betaald aan de provider).

 

Wie in de Nederlandse grensregio's (of in Vlaanderen dus in de grensstreek met Duitsland) woont en Duitse DVB-T ontvangt en beeld wil hebben/houden moe(s)t ook nieuwe apparatuur aanschaffen.

 

antenne richten.jpg

 

Trouwens op 13 maart j.l.viel het oude signaal al tijdelijk uit. Dan vonden in Düsseldorf en bij de belangrijkste zendmast in Langenberg (de 'horizontale' hoofdzender) werkzaamheden plaats die samenhangen met de switch naar DVB-T2.

 

TotaalTV(Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.