17-03-17

Bulgarije:Opnieuw met populaire buitenlandse muziek

Bulgarije:Opnieuw met populaire buitenlandse muziek

 

De Bulgaarse publieke radio mag weer populaire muziek uit het buitenland draaien. Na twee maanden is het conflict over de te betalen vergoeding voor het draaien van muziek door Bŭlgarsko natsionalno radio opgelost.

 

3464127388.jpg

 

Sinds begin dit jaar was er op de Bulgaarse publieke radiostations nog voornamelijk klassieke muziek, jazz en volksmuziek te horen. Musicautor, dat de muziekvergoedingen voor internationale artiesten in Bulgarije regelt, wilde een hogere vergoeding van de publieke radio.

 

De afgelopen jaren betaalde de publieke radio een vergoeding van 1% van hun staatssubsidie, aangevuld met 4,55% van de reclame-inkomsten. Musicautor wil het bedrag op Europees niveau brengen en daarom zou de vergoeding de komende jaren in totaal verdrievoudigd worden.

 

De publieke radio weigerde dit echter, waardoor het contract afliep en de omroep dus geen internationale artiesten, in totaal een slordige 14 miljoen titels, meer mocht draaien in haar programma’s.

 

Even leek het erop dat de publieke radio en Musicautor elkaar bij de rechtbank zouden treffen, maar nu is er alsnog een overeenkomst bereikt. De vergoedingen gaan de komende jaren alsnog stapsgewijs omhoog. Hoeveel dit precies is, is niet bekend.

 

Door de overeenkomst mogen de twee landelijke publieke stations, alsmede de zeven regionale publieke stations sinds woensdag 1 maart weer alle muziek draaien in hun programma’s.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Lees ook: Bulgarije:Geen internationale popmuziek meer via publieke radio (2/2/2017)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:01 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.