14-03-17

VK:Overheid wil deregulatie commerciële radio

VK:Overheid wil deregulatie commerciële radio

 

Als het aan de overheid ligt kunnen commerciële lokale en regionale radiostations in het Verenigd Koninkrijk in de toekomst eenvoudig hun format wijzigen en 24 uur per dag netwerken. Dit blijkt uit de nieuwe regelgeving die het Ministerie van Cultuur. Media en Sport momenteel consulteert.

 

header.jpg

 

De huidige regelgeving voor commerciële radio stamt nog uit de tijd dat er alleen via FM en AM naar de radio geluisterd werd en digitale radio nog niet bestond. Om de pluriformiteit in de ether te bewaken werden daarom strenge regels opgelegd aan de stations.

 

Weliswaar zijn de regels 10 jaar geleden al versoepeld, maar commerciële radiostations moeten nu nog steeds toestemming aan mediawaakhond Ofcom vragen als ze hun muziekformat willen aanpassen. Daarnaast zijn lokale stations verplicht om tenminste zeven uur per dag (waaronder de ochtendshow) lokale programma’s aan te bieden die in of in de directe omgeving van hun verzorgingsgebied gemaakt worden.


Nu radio steeds meer digitaal wordt en de luisteraar de keuze heeft uit tientallen radiostations, wil de overheid van het Verenigd Koninkrijk een vergaande deregulatie voor lokale en regionale radiostations. Hiermee wil de overheid een gelijk speelveld creëren voor analoge en digitale radiostations. Want terwijl er voor FM en AM strikte regels gelden, zijn deze er voor digitale radiostations nauwelijks.

 

Als de plannen doorgaan, dan worden alle regels met betrekking tot formats, verplichte aantal lokale uren en locatie van de studio geschrapt. Hierdoor wordt het mogelijk voor lokale en regionale radiostations om 24 uur per dag te netwerken.

 

file_59246.jpg

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het luisteraars niet interesseert waar vandaan een programma gemaakt wordt. Waar ze wel belang aan hechten is een goede nieuwsvoorziening uit hun regio. Daarom blijven er in de vergunningen wel regels opgenomen die de hoeveelheid lokale info, zoals nieuws, weer, verkeer en uitgaansinfo, moet garanderen.

 

Het komt er dus op neer dat stations als Heart en Capital de hele dag hun programma’s uit Londen door mogen geven op de vele lokale FM-frequenties elders in het land, waarbij op gepaste tijden lokaal nieuws, weer en verkeer wordt ingepast.


Daarnaast overweegt de overheid om radiostations die uitsluitend via DAB via de ether uitzenden een verplichting om nieuws te gaan uitzenden. Omdat het produceren van lokale bulletins voor veel digitale radiostations te duur is, zou ook nationaal en internationaal nieuws kunnen volstaan.

 

Voor de landelijke commerciële stations Classic FM, Talksport en Absolute Radio blijven de huidige vergunningseisen overeind. Wel worden hun vergunningen per 2018 met vijf jaar verlengd.

 

Ook voor exploitanten van DAB-multiplexen worden de regels mogelijk versoepeld. Ook zij dienen momenteel nog voor elke wijziging in het zenderaanbod toestemming te vragen. Voor sommige multiplexen staat zelfs voorgeschreven welke formats ze tenminste moeten aanbieden. Ook deze regels gaan mogelijk verdwijnen.

 

RadioNL(Martin Slijper)

 

radio omroeper .jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.