28-03-17

Duitsland: Media Broadcast gaat haar complete FM-zenderpark afstoten

Duitsland: Media Broadcast gaat haar complete FM-zenderpark afstoten

 

De Duitse zenderexploitant Media Broadcast gaat haar complete FM-zenderpark afstoten. Het is de bedoeling dat alle FM-antennes en FM-zenders voor juli 2018 verkocht zijn. Media Broadcast wil zich uitsluitend gaan focussen op digitale etherdistributie zoals DAB+ en DVB-T2.

 

file_39428.jpg

 

Duitsland telt ongeveer 2900 FM-zenders. Hiervan worden er een slordige 1350 geëxploiteerd door Media Broadcast. Dat waren er tot enkele jaren geleden overigens meer.

 

Tot 2016 had Media Broadcast monopolie op het gebied van grote FM-zenders en antennes voor commerciële radio. Dit komt doordat Media Broadcast in de jaren ‘90 ontstaan is uit de privatisering van de Deutsche Bundespost.


Sinds begin 2016 is Media Broadcast verplicht om ruimte in torens en masten en delen van bestaande zendantennes beschikbaar te stellen aan concurrenten. Dit tegen vastgestelde en transparante bedragen.

 

Het gevolg is dat er nieuwe partijen zijn gestart met het verzorgen van FM-zenderparken voor commerciële radiostations. Waaronder Uplink, dat inmiddels al ruim 100 FM-zenders exploiteert, en Divicon Media. In laatstgenoemd bedrijf heeft de Nederlandse zenderexploitant Broadcast Partners een flink aandeel. Divicon verzorgt momenteel de FM-netwerken voor onder meer Alster Radio, Energy en Antenne Thüringen.


Vorig jaar werd Media Broadcast overgenomen door telecomaanbieder Freenet. Nu Media Broadcast haar monopolie kwijt is op het gebied van grote FM-zenders en radioluisteren steeds meer digitaal gebeurd, heeft de nieuwe eigenaar besloten de focus te leggen op digitale etherdistributie.

 

Momenteel exploiteert Media Broadcast al diverse DAB+netwerken in Duitsland, waaronder het landelijke netwerk Van Digitalradio Deutschland op kanaal 5C. Daarnaast is de zenderexploitant druk bezig met de uitrol van het DVB-T2 netwerk, waar betaaltelevisie wordt aangeboden onder de naam Freenet TV.

 

Logo DVB-T2.jpg


Alle FM-zenders en FM-antennes van Media Broadcast gaan in de verkoop. De komende maanden gaat het bedrijf in gesprek met gebruikers over een mogelijke overname van deze infrastructuur.

 

FM-zenders en bijbehorende antennes die niet overgenomen worden door de gebruikers, maar wel in gebruik zijn, worden in de tweede helft van dit jaar geveild.

 

Masten, antennes en zenders die niet meer gebruikt worden en na de veiling ook niet geveild zijn, worden gesloopt/ontmanteld.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.