12-02-17

Noorwegen:Afschakeling FM-band gaat door

Noorwegen:Afschakeling FM-band gaat door

 

Zoals gepland gaan de landelijke radiostations in Noorwegen gewoon door met het afschakelen van de FM-band. Woensdag 8/2 j.l.heeft de publieke omroep NRK haar uitzendingen op FM in de regio Trondheim gestaakt. De commerciële zenders volgen op 21 april.

 

file_12162.jpg

Ruim anderhalf jaar geleden gaf het Noorse parlement groen licht voor de afschakeling van de FM-band.

 

In januari was het dan eindelijk zo ver en gingen de eerste FM-zenders uit. De provincie Nordland, waar ongeveer 5% van de Noorse bevolking woont, had de primeur.

 


Vooral in de media ontstond een storm van kritiek over de afschakeling van FM in Noorwegen. In de praktijk blijkt de radioluisteraar in Noorwegen zich al grotendeels aangepast te hebben. Een slordige 70% van het radioluisteren is hier momenteel al digitaal.

 

file_65221.jpg

 

Het grootste deel van de bevolking verkiest DAB+ boven internetradio. De laatste twee maanden van 2016 gingen er maar liefst 800.000 DAB+ontvangers over de toonbank. Inmiddels zijn er al ruim 4 miljoen DAB+radio’s verkocht in Noorwegen. Een behoorlijk aantal gezien het land maar 5,3 miljoen inwoners telt.


Het grote voordeel van digitale radio is in Noorwegen met name het grotere aanbod. Op FM zijn slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 30 radiostations landelijk zijn te ontvangen. Ook is de dekking van DAB+ vele malen beter dan de dekking van FM.


Nadat in januari het Nordland de spits afbeet bij het afschakelen van FM, was op woensdag 8/2 j.l. de regio Tronheim in het midden van Noorwegen aan de beurt. Hier werden de zenders van de publieke omroep NRK het zwijgen opgelegd. De commerciële stations staken in deze regio hun FM-uitzendingen op 21 april.

 

Na Nordland en Tronheim volgt de provincie Telemark in april en juni, terwijl in de regio’s Bergen en Stavanger FM in juni en september uit gaat. De regio Oslo volgt in september en december, waarna in Lapland op 13 december de allerlaatste FM-zenders uitgezet worden.

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.