30-04-17

VS:Radiostation geeft 10 jaar na fataal spelletje FM-frequentie op

VS:Radiostation geeft 10 jaar na fataal spelletje FM-frequentie op

 

Entercom heeft besloten om 10 jaar na een fataal radiospelletje alsnog de FM-licentie van de zender op te geven. Het station dreigde nog altijd haar licentie kwijt te raken, maar nu Entercom gaat fuseren met CBS Radio heeft het radioconcern eieren voor haar geld gekozen.

 

file_61414.jpg


In 2007 kwam 107.9 The End (KDND) in Sacramento negatief in het nieuws na een wedstrijd met fatale afloop. Het station organiseerde de wedstrijd ‘Hold Your Wee for a Wii’ tijdens het programma ‘The Morning Rave’.

 

Hierin maakten kandidaten kans op een Nintendo Wii spelcomputer. De opdracht was simpel: zoveel mogelijk water drinken zonder naar het toilet te gaan. Degene die dit het langst vol wist te houden, won de spelcomputer.

 

Eén van de kandidaten was de toen 28-jarige Jennifer Strange. Een aantal uren na de wedstrijd werd zij echter dood aangetroffen. Uit sectie bleek dat ze was overleden aan een overdosis water. Tijdens de wedstrijd had Strange binnen een paar uur tijd ongeveer 7 liter water gedronken.


Kort na het voorval besloot Entercom het complete ochtendteam te ontslaan.

 

Naast de politie stelde ook mediaregulator FCC een onderzoek in. De familie van Strange besloot het radiostation en eigenaar Entercom aan te klagen voor “dood door schuld”.

 

Dit mede omdat aan het begin van het spelletje een luisteraar in de uitzending te horen was die waarschuwde voor de gevaren van teveel water drinken. In 2009 werd Entercom veroordeeld tot het betalen van $16,5 miljoen aan de nabestaanden van de vrouw.


Eind vorig jaar werd duidelijk dat de fatale wedstrijd na 10 jaar alsnog een staartje krijgt. Mediaregulator FCC heeft een hoorzitting bij de administratieve rechter gepland om te bepalen of de licentie van het station in 2013 verlengd had mogen worden.

 

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Entercom de licentie voor de FM-frequentie 107.9 in sacramento alsnog opgeeft. Vorige week werd bekend dat Entercom gaat fuseren met CBS Radio en het radioconcern wil voorkomen dat de hoorzitting vertraging voor de fusie gaat opleveren. Immers moet ook de FCC groen licht geven voor de fusie.

 

Het teruggeven van de FM-licentie betekent overigens niet dat The End uit de ether verdwijnt. Entercom verhuist het station naar de frequentie 106.5 FM. De afgelopen jaren was hierop de popzender Star 106.5 (KUDL) te ontvangen. Sedert maandag 7/2 is 106.5 The End te horen op deze frequentie. Na twee dagen simulcasten werd de frequentie 107.9 FM op woensdag 9 februari uitgezet.

 

Dat Entercom Star opoffert voor The End is niet zo vreemd. The End scoort momenteel een marktaandeel van 4,3% en staat hiermee zesde bij de luistercijfers. Star staat met 2,3% op de 15e plaats. Het deejayteam van Star wordt zoveel mogelijk bij andere stations van Entercom in de regio ondergebracht.

 

RadioNL(Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.