09-04-18

Uit het Media Archief: Nederlandse radiodistributie gestopt

Uit het Media Archief: Nederlandse radiodistributie gestopt

 

Radio.NL keerde een tijdje geleden terug naar het einde van De Nederlandse Draadomroep (bij ons beter bekend als de Radiodistributie). Op 31 januari 1975 werd deze namelijk opgeheven in Nederland omdat het systeem niet meer kon uitbreiden. De eerste echte uitzending van de draadomroep startte al in 1924.

 

distributie.jpg

Foto:Vintagekelder

 

Abonnee's van de Nederlandse Draadomroep ("radiodistributie" of "armelui's radio") konden tussen 1924 en 1975 luisteren via de telefoonkabel naar een 'grijs kastje' aan de muur. De abonnee kon kiezen uit Hilversum 1, Hilversum 2 en een selectie uit twee buitenlandse zenders.

 

Op het apparaat zaten een keuzeknop en een volume-regelaar. Netvoeding was niet nodig.

 

RadioNL (Martin Slijper)

        

          

n.v.d.r.

 

In Ninove (Oost-Vlaanderen) werd de radio distributie verzorgd door de radio & platenwinkel in de Stationstraat ...die noemde als ik me niet bedrieg gewoon 'Radio Distributie'.Tenminste dat stond toch geschreven op het uitstalraam.Ik herinner me nog de naam van de zoon van de uitbater n.l. Pierre.

Als kind en tiener ging ik daar mijn allereerste '6 transistorradio' (merk Niko) kopen rond 1962, mijn allereerste bandopnemertje (merk National) in 1964...én al mijn singeltjes later!

Voordien kochten we daar trouwens ook onze 78-toerenplaten.We hadden thuis ook een pick-up met 'pinnekes' en die kon alleen draaien op 78-toeren.In 1959 was het gedaan met zoveel toeren...

Zelf hadden we thuis geen radio distributie maar genoten we van vele zenders via AM-LG én KG! Met de opkomst van de FM signalen (jawel er stond ook een UKG knop op de Philips radio zie foto onderaan) rond 1963 hadden wij ook een zeer goeie ontvangst van zowel de Vlaamse en Waalse openbare zenders.Zelfs AFN vloog gewoon binnen in een uitstekende kwaliteit herinner ik mij nog.

Maar ik kende verschillende geburen die wél de radio distributie in huis hadden én er 'content' van waren.Ook het eigen non-stop programma had nogal wat succes.Zeker ook in de kleine bedrijfjes...

Wanneer in Ninove de radio distributie aangezet werd is mij onbekend.Wat ik zeker weet is dat midden der jaren '70 het ook gedaan was om muziek via een draad door te sturen.

Ook in Aalst was de radio distributie begin der jaren '70 nog actief!

 

 

Philips radio.jpg

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.