02-02-17

Bulgarije:Geen internationale popmuziek meer via publieke radio

Bulgarije:Geen internationale popmuziek meer via publieke radio

 

Luisteraars van de Bulgaarse publieke radiostations blijven sinds begin dit jaar verstoken van populaire muziek uit het buitenland. Oorzaak is een conflict over de te betalen vergoeding voor het draaien van muziek door Bŭlgarsko natsionalno radio.

 

Bulgaria.jpg

 

De Bulgaarse publieke radio heeft twee landelijke stations, alsmede zeven regionale stations.

 

Met name op Horizont, het populairste publieke radiostation van Bulgarije, was een brede mix van pop, classic rock, elektronische muziek en rap te horen.

 

Sinds begin dit jaar is er op de Bulgaarse publieke radiostations nog voornamelijk klassieke muziek, jazz en volksmuziek te horen. Dit komt door onenigheid tussen de publieke radio en Musicautor, dat de muziekvergoedingen voor internationale artiesten in Bulgarije regelt.

 

De afgelopen jaren betaalde de publieke radio een vergoeding van 1% van hun staatssubsidie, aangevuld met 4,55% van de reclame-inkomsten. Musicautor wil het bedrag op Europees niveau brengen en daarom zou de vergoeding de komende jaren in totaal verdrievoudigd worden.

 

Het afgelopen jaar heeft Musicautor meerdere pogingen gedaan om met de publieke radio te onderhandelen, maar dit is op niets uitgelopen. Het gevolg is dat het contract tussen Bŭlgarsko natsionalno radio en Musicautor verlopen is. Hierdoor mag de publieke radio geen populaire internationale artiesten, in totaal een slordige 14 miljoen titels, meer draaien in haar programma’s.

 

De vele commerciële radiostations in Bulgarije draaien wel nog gewoon popmuziek van buitenlandse artiesten.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.