17-02-17

TV kijken via het internet?

TV kijken via het internet?

 

TV kijken via het internet is de toekomst. Maar begint die toekomst al niet vandaag? Zo goed als alle tv-programma’s zijn intussen online te vinden op websites en apps als Stevie of Netflix. Eind vorige maand kwam daar ook VRT NU bij. Probeer het hier zeker eens uit.

 

svenpichal de inspecteur.png

 

Waarom zeggen we ons tv-abonnement dan niet op?

 

Kijken via het internet is een beetje anders dan we gewoon zijn. Er is bijvoorbeeld niet 1 plek waar je alle zenders of programma’s vindt. Elke aanbieder verkoopt in z’n winkel alleen z’n eigen programma’s, en probeert je daar ook zo lang mogelijk te houden. Daardoor wordt zappen veel moeilijker dan op een gewoon tv-toestel. 

 

Streamen op je smartphone, tablet of laptop lukt perfect, maar de meeste mensen verkiezen nog altijd het comfort van het grote tv-toestel. En dat zal niet altijd lukken. Op nieuwe smart-tv’s zal streamen via een app meestal geen problemen opleveren.

 

Maar met een oud toestel zal je moeten investeren in een toestelletje zoals Chromecast, Apple tv of één van de (vele) alternatieven. Zo’n toestelletje is wel een extra stap die voor vertraging kan zorgen.

 

internettv.jpg

 

Het grootste obstakel is misschien nog je internetabonnement. Eén uur tv streamen verbruikt al snel 1 Gigabyte. De meeste goedkope internetabonnementen zijn echter beperkt tot 100 of 150 GB per maand. 

 

Je hebt dus een onbeperkt internetabonnement nodig, en dat is bij de grote operatoren in verhouding véél duurder dan in een triple play-pakket (samen met televisie en telefoon). Er zijn weliswaar kleinere operatoren die onbeperkt internet aanbieden voor om en bij de 35 euro per maand. Je vindt ze via Bestetarief.be

 

Toch is volgens experts de kans eerder klein dat iedereen plots de overstap zal maken. Niet alleen omwille van het kleinere gebruiksgemak van internetkijken, maar vooral omdat de meeste Vlamingen een pakket afnemen bij hun provider.

 

3 play-pakketten (internet, tv en telefoon) zijn populair. Veel mensen hebben intussen een 4 play-pakket (met ook mobiele telefoon bij dezelfde provider). Hoe meer producten je afneemt bij hetzelfde bedrijf, hoe minder snel je geneigd bent om op te stappen.  

 

Ben je aan het twijfelen geslagen? Je hoeft niet meteen alle bruggen met je operator te verbranden. Test eerst eens of internetkijken iets voor jou is.

 

De meeste tv-toestellen hebben een HDMI-aansluiting. Daar kan je met een relatief goedkoop kabeltje je computer of laptop op aansluiten. Merk je dat je genoeg hebt aan het aanbod dat je online vindt? Dan kun je weloverwogen de overstap maken.

 

De Inspecteur van Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.