08-02-17

Oostenrijk:Eerste bovenregionale commerciële radiozender is een feit

Oostenrijk:Eerste bovenregionale commerciële radiozender is een feit

 

Oostenrijk kent naast landelijke, regionale en lokale commerciële radio nu ook bovenregionale radio. Radio 88 6 heeft al haar lokale en regionale FM-licenties ingeruild voor één bovenregionale licentie en zendt sinds afgelopen week in Wenen, Burgenland en Neder-Oostenrijk hetzelfde programma uit.

 

radio 886.jpg

 

Voorheen zond Radio 88 6 via zes verschillende FM-licenties uit. Hierdoor moest de zender haar programma splitsen in verschillende edities. Niet alleen voor reclame, maar ook voor nieuws en gepresenteerde programma’s.


Jarenlang kende Oostenrijk alleen regionale en lokale commerciële radio. Sinds 2005 is het ook mogelijk om landelijke commerciële radio te bedrijven. Voorwaarde is wel dat de radiozender in minstens 60% van Oostenrijk op FM te ontvangen is.

 

Tot nu toe is Kronehit de enige zender die landelijke status heeft gekregen.

 

Maar om een dekking van 60% te realiseren in Oostenrijk dienen er heel wat lokale en regionale licenties verworven te worden. Pogingen van Energy en Radio Arabella zijn in het verleden op niets uitgelopen. Daarom werd besloten in 2015 de mediawet aan te passen.

 

Sinds 1 augustus 2015 is het mogelijk voor radiostations die via meerdere FM-licenties uitzenden in Oostenrijk om hun lokale en regionale licenties in te leveren voor één bovenregionale licentie. Met een bovenregionale licentie mag maximaal 45% van de Oostenrijkse bevolking bereikt worden. Voorwaarde is wel dat de verzorgingsgebieden van de lokale licenties die gekoppeld worden, niet verder dan 10 kilometer uit elkaar liggen.

 

Daarnaast mag nog maximaal 10% van de zendtijd gevuld worden met nieuws en reclame. Ook mag er nog maar één reclame-editie uitgezonden worden per deelstaat.


Radio 88 6 in Wenen, Burgenland en Neder-Oostenrijk is de eerste partij die gebruik heeft gemaakt van de wijziging van de mediawet. De zes lokale en regionale FM-licenties zijn ingeruild voor één bovenregionale FM-licentie.

 

Sinds midden vorige maand is Radio 88 6 één zender. Via alle FM-frequenties wordt nu, op de reclame na, hetzelfde programma uitgezonden. De bovenregionale licentie is vijf jaar geldig. Radio 88 6 heeft een potentieel bereik van 3,5 miljoen luisteraars, wat iets meer dan 40% van de bevolking is.

 

Gelijk met het gelijktrekken van de programmering, heeft Radio 88 6 ook een opfrisbeurt gekregen. Voortaan is de slogan niet meer “Der Musiksender”, maar "So rockt das Leben!" Dit wordt bijgestaan door een nieuw jinglepakket en een nieuw logo.

 

Desondanks blijft Radio 88 6 de beste pop- en rockhits van de afgelopen 30 jaar uitzenden. Op de playlist staan onder andere Lenny Kravitz, Pink, AC/DC, Boomtown Rats, The Lumineers, Manfred Mann, Sheryl Crow, Toto en Bruce Springsteen.

 

Radio 88 6 startte in 1998 met uitzenden onder de naam 88 6 Live op de frequentie 88.6 FM in Wenen. Later werd Hit FM in Burgenland en Neder-Oostenrijk opgekocht. Sinds 2012 wordt ook op deze frequenties uitgezonden onder de naam radio 88 6. In 2005 kwam 88 6 nog in het nieuws wegens muiterij onder het personeel. Dit bleek een publiciteitsstunt te zijn.

 

RadioNL(Martin Slijper)

 

589880629c.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.