05-02-17

Chinese middenklasse doet elektronische afvalberg fors toenemen

Chinese middenklasse doet elektronische afvalberg fors toenemen

 

Een forse toename van het aantal afgedankte elektronische goederen in China veroorzaakt tonnen gevaarlijk afval. Dat zet de natuurlijke rijkdommen en het milieu onder druk, toont een studie van de Verenigde Naties aan. Dat schrijft The Guardian.

 

2083271171.jpg

                                                                                         Foto:De Redactie

 

16 miljoen ton elektronisch afval - e-waste. Zoveel produceerden 12 Oost- en Zuidoost-Aziatische landen in een jaar tijd. Dat is een stijging met 63 procent ten opzichte van 5 jaar geleden.

 

China spant de kroon. Daar nam de berg van oude tv's, telefoons, computers, beeldschermen enzovoort in 2015 alleen al toe met 6,7 miljoen ton, een toename met 107 procent vergeleken met 2010. Vooral de snel groeiende middenklasse in de regio zorgt voor de grotere berg e-waste, en niet zozeer de bevolkingsgroei. Let wel: het Aziatische gemiddelde van 3,7 kilogram afval per persoon per jaar is nog steeds slechts een fractie wanneer we vergelijken met Europa, waar het gemiddelde 15,6 kg bedraagt.

 

"Het stijgende inkomen, de creatie van meer en meer gadgets en de steeds kortere levensduur van zaken als mobiele telefoons zijn de oorzaken van deze immense toename in Azië", zegt Ruediger Kuehr, één van de auteurs van de studie.

 

Elektronica hebben een grote ecologische voetafdruk. Dat betekent dat voor de productie ervan heel wat energie en water nodig is, net als andere waardevolle en soms schaarse hulpbronnen. Recuperatie en recyclage zijn dan ook erg belangrijk, benadrukt Kuehr. Hij stelt dat de stijgende volumes van e-waste, in combinatie met een gebrekkig milieumanagement, hem zorgen baart.

 

"De toekomstige productie van deze apparaten dreigt enorm duur of zelfs onmogelijk te worden als we de materialen niet recycleren", zegt hij.

 

Hoewel heel wat e-waste gerecycleerd wordt in Azië, gebeurt dat nog te vaak op een verkeerde manier. Zo worden dikwijls hamers gebruikt, of worden toestellen in brand gestoken om zo aan de herbruikbare metalen te komen. Maar die technieken leiden tot luchtvervuiling en gezondheidsklachten. Mobiele telefoons, tv's, printers en dergelijke bevatten immers giftige stoffen als lood.

 

Een groot deel van het Aziatische elektronische afval komt uit Europa en Noord-Amerika. Het is moeilijk om exact te bepalen welk percentage uiteindelijk in Azië terechtkomt. Via een soort gps, die werd ingebouwd in de elektronische toestellen, berekende ngo BAN dat zowat 40 procent van de Amerikaanse printers en beeldschermen de VS verlaten, en dat het merendeel daarvan in Azië belandt. Nochtans is die export in zowat alle gevallen illegaal.

 

China is de strijd met e-waste aangegaan, maar Hongkong heeft dat vacuüm meteen opgevuld. Daar zouden dagelijks om en bij de 100 containers met e-waste toekomen. "Er zijn minstens 100 kleine storten in Hongkong. Daar vonden we de meeste printers en beeldschermen terug", vertelt Jim Puckett van BAN.

 

De ngo plant nu een gelijkaardig onderzoek om na te gaan waar het elektronisch afval uit Europa naartoe gaat.

 
Tijdsbalkje rood.gif
 
 

Testcard skynetblogs.jpg

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.