15-01-17

VRT:Digitalisering en betrouwbaarheid zijn de grote opdrachten"

VRT:Digitalisering en betrouwbaarheid zijn de grote opdrachten"

 

Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, ziet twee grote uitdagingen voor het nieuwe werkjaar bij de openbare omroep: de digitalisering en de strijd tegen fake news. "De mediagebruikers in Vlaanderen hebben recht betrouwbare informatie over wat er omgaat in de wereld", aldus Van den Brande (foto VRT).

 

luc.7.jpg

 

Luc Van den Brande heeft in zijn nieuwjaarstoespraak op de VRT een lans gebroken voor de strijd tegen fake news. "Vals nieuws is een bedreiging en heeft een grote invloed op de opinievorming van de mensen. De openbare omroep heeft de opdracht om de feiten te geven. Ik pleit voor een geïnformeerd burgerschap waar mensen precies weten waar het om gaat."

 

Volgens Van den Brande moet er meer aandacht besteed worden aan de feiten zelf. "Nadien kan de duiding en opiniëring volgen. Goed is niet goed genoeg. We moeten excellent zijn. De mensen moeten vertrouwen hebben in een betrouwbare bron van informatie."

 

De voorzitter van de raad van bestuur is ook een sterk voorstander om het aanbod onderzoeksjournalistiek uit te breiden. "Als men zegt dat de media de vierde macht is, dan kan dat alleen wanneer de media ook het vierde gezag is. Macht eigen je jezelf toe, maar gezag is iets dat je verwerft, door betrouwbaar te zijn."

 

De openbare omroep zal in 2017 ook inzetten op de digitalisering van het aanbod. Zo is er nu al de mediaspeler VRT NU en later dit jaar wordt het nieuwe overkoepelende nieuwsmerk VRT NWS gelanceerd.

 

589711430.png

 

"2017 wordt een uitdagend jaar voor de VRT. Er is niet alleen de digitale ontwikkeling, we moeten ook inzetten op de verbondenheid met onze gebruikers. De mensen moeten het gevoel hebben dat ze een deel zijn van de openbare omroep. De gebruikers moeten ook bediend worden op het moment, de plaats en de omstandigheden waarin ze nieuws willen ontvangen."

 

Van den Brande kondigt ook inspanningen aan in het aanbod voor kinderen. "Kinderen moeten in een veilige omgeving kunnen tv-kijken", klinkt het.

 

De Redactie

 

Jaarlijks kost de VRT ongeveer 45 euro per Vlaming. Dat is aan de lage kant in vergelijking met andere openbare omroepen. Uit onderzoek blijkt dat zowat de helft daarvan geïnvesteerd wordt in lokale content. En dat is goed, want de Vlaming houdt van lokale producties.”Dat heeft Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur, gezegd op de nieuwjaarsreceptie bij de openbare omroep. Daarnaast legde hij de nadruk op de wil tot structurele samenwerking met partners. “De publieke omroep kan een hefboom zijn voor de hele mediasector.”

 

Gazet Van Antwerpen

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.