20-01-17

NL:Middengolfzenders mogen hele dag uitzenden op 1395 kHz

NL:Middengolfzenders mogen hele dag uitzenden op 1395 kHz.

 

Terwijl men in Nederland blijkbaar zonder enig probleem gebruik kan maken van middengolffrequenties is dat bij ons in Vlaanderen naar mijn bescheiden mening blijkbaar (nog) niet mogelijk.Bij mijn weten zelfs niet voor een evenementenradio, wat ik betreur.

 

Terwijl men hier en daar al spreekt om FM stilaan af te schakelen blijkt men in Nederland toch gretig gebruik te (gaan) maken van deze nostalgische radioband,zij het natuurlijk wél met een beperkt uitzendvermogen.Zelf vind ik het een geweldig initiatief.Zo konden we vernemen via Mediamagazine.nl.

 

transistorradio jaren 70.jpg

 

De vergunninghouders met een kleinvermogen zendvergunning op de middengolffrequentie 1395 kHz kunnen vanaf heden de gehele dag gaan uitzenden op hun frequentie.

 

Radiozenders met een vergunning voor deze frequentie hebben hierover inmiddels een bevestiging gekregen van het Agentschap Telecom. Eind vorig jaar werd al bekend dat het agentschap het voornemen had om de vergunninghouders op deze frequentie 24 uur per dag te laten uitzenden. Nu zijn de radiozenders ook officieel geïnformeerd dat dit is toegestaan.

 

In Nederland wordt de middengolffrequentie 1395 kHz ingezet voor laagvermogen uitzendingen tot maximaal 100 watt. In de originele zendvergunningen voor deze frequentie was het niet toegestaan om tussen zonsondergang en zonsopgang uit te zenden op deze frequentie.

 

Dit had te maken met het gebruik van deze frequentie in Albanië. In de avond- en nachtelijke uren kon dit storing opleveren als er zowel in Nederland als Albanië uitzendingen plaatsvinden.

 

De zender in Albanië zendt sinds 1 januari van dit jaar niet meer uit. Trans World Radio was de enige partij die nog zendtijd huurde op de zender maar is daarmee gestopt per 1 januari. De zendinstallatie in Albanië zou in een slechte staat verkeren en er is geen geld om de installatie te renoveren. Derhalve zijn de uitzendingen stopgezet.

 

Het stopzetten van de uitzendingen op 1395 kHz vanuit Albanië is goed nieuws voor de vergunninghouders van een kleinvermogenzender op 1395 kHz. Het Agentschap Telecom had eerder al besloten de uitzenduren van de vergunningen uit te breiden naar 23.00 – 20.00 uur. Vanaf nu is het dus mogelijk om de frequentie de gehele dag te gebruiken.

Radio die frequenties zoekt.gif

 

Momenteel zenden onder andere Radio Seabreeze AM (Grou), Cupra Radio (Emmer-Compascuum), Studio Denakker (Klazienaveen), Loostad Radio (Apeldoorn) en Q-AM (Waardenburg) uit via deze frequentie. Daarnaast zijn er diverse vergunningen afgegeven door het Agentschap Telecom voor radiozenders die haar uitzendingen nog niet hebben gestart.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.