07-01-17

Eerste FM zender (al) uitgeschakeld in Noorwegen

Eerste FM zender (al) uitgeschakeld in Noorwegen

 

De Noorse stad Bodoe is volgende week de eerste stad in Noorwegen die de FM helemaal uit gaat schakelen. Noorwegen kondigde twee jaar geleden al aan dat ze dit jaar helemaal willen overstappen van FM naar DAB+. Daarmee is het land de eerste die overstapt van analoog naar digitaal. In de hoofdstad Oslo wordt 20 september 2017 begonnen met het uitzetten van de FM.

 

fm-zendantenne.jpg

 

Het Noorse parlement hakte de knoop over de afschakeling vorige maand definitief door. Ze vinden het vooral belangrijk dat er ruimte is voor meer radiozenders in de digitale ether. Ook is de verwachting dat de geluidskwaliteit beter wordt, in een land waar veel fjorden en bergen zijn.

 

De Noren zijn in 1995 al begonnen met de uitzendingen via DAB. Inmiddels is er meer dekking via DAB dan via de FM. Er zijn veel meer nationale zenders die digitaal uitzenden, dan analoog. Toch zeggen critici dat het te vroeg is om de FM helemaal uit te schakelen. “Waar wij wonen gaat het er in februari uit. Maar niet iedereen is er blij mee. Er zijn nog veel FM-radio’s”, zegt 3FM-luisteraar Marjolijn. “Het wordt heel stil in de auto.”

 

RadioFreak

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.