02-01-17

Vandaag precies 50 jaar reclame op de Nederlandse televisie

Vandaag precies 50 jaar reclame op de Nederlandse televisie

 

Herinnert u zich deze nog?

 

 

Exact vijftig jaar geleden is op de Nederlandse televisie het eerste STER-reclameblok uitgezonden. Het eerste product dat werd aangeprezen, was de krant.

Als ik me niet bedrieg was dit nog via VHF Kanaal 7.Later werd het UHF Kanaal 21...uiteraard analoog én met een buiten (dak)antenne! En de beeldkwaliteit in Midden-Vlaanderen (streek van Aalst) ?

De ene dag véél sneeuw...de andere dag ging het wat beter.Bij mistig weer was de ontvangst perfect ! Uiteraard in pure volledige zwart-wit...we waren toen (nog) met weinig tevreden...

 

tv.jpg

 

In 1951 hadden de eerste Nederlandse huishoudens een televisie. Toenmalig minister Jo Cals zorgde er in 1953 voor dat de eerste reclamespotjes op de buis te zien waren, al bleven veel politici sceptisch omdat de reclames het volk te veel zouden beïnvloeden. Zo meldt het Nederlands dagblad Trouw

 

Het eerste volledige STER-blok werd vijftig jaar geleden echter uitgezonden. Bezwaren tegen het blok bleven door de jaren heen bestaan bij verschillende partijen. Zo zou het STER-blok inkomsten weghalen bij de kranten, die hierdoor minder adverteerders hadden. Ook vond een aantal christelijke partijen dat de spotjes niet uitgezonden mochten worden op zondag. 

 

Toch zagen sommige mensen ook de voordelen. Zo lieten steeds meer bekende Nederlanders zich strikken voor een spotje en werden sommige acteurs zelfs beroemd vanwege de reclame. Bijvoorbeeld meneer van Dalen, die de supermarktmanager van de Albert Heijn speelde.

 

De beroemde mascotte van de STER, de Loekie-leeuw, verdween in 2004 van de televisie. De leeuw leeft voort in de jaarlijkse reclameprijs.

Nu.nl

STER reklame.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

15:52 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.